- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video VIDEO | Ludovic Orban, prim-ministrul desemnat de Iohannis să formeze noul Guvern / Orban este optimist privind învestirea Guvernului: Am câştigat 10 voturi faţă de moţiunea de cenzură / Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
Şeful statului a anunţat că l-a desemnat pe Ludovic Orban, liderul PNL şi „promotorul moţiunii de cenzură”, să formeze noul Guvern. Preşedintele USR Dan Barna, liderul UDMR Kelemen Hunor şi preşedintele PNL Ludovic Orban au fost ultimii politicieni pe care preşedintele i-a consultat marţi pentru formarea majorităţii. Liderul USR, Dan Barna, l-a prevenit pe şeful statului că USR insistă să existe consens politic pentru pregătirea anticipatelor, iar liderul UDMR a menţionat că nu va acorda un cec în alb fără să cunoască programul de guvernare.
UPDATE Decretul prin care Ludovic Orban a fost desemnat premier a fost publicat în Monitorul Oficial
Decretul prin care Ludovic Orban a fost desemnat premier de către preşedintele Klaus Iohannis a fost publicat, marţi, în Monitorul Oficial.
„În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) ale art. 100 alin. (1) şi ale art. 103 alin. (1) din Constituţia României, republicată, Preşedintele României decretează: Articol unic. – Se desemnează domnul Ludovic Orban în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programujlui şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată", potrivit decretului emis de preşedintele Klaus Iohannis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Şeful statului Klaus Iohannis a anunţat, într-o declaraţie susţinută, marţi, la Palatul Cotroceni, că premierul desemnat este liderul PNL, Ludovic Orban.
Potrivit articolului 103, alineatul 2, din Constituţie „candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului”.
De asemenea, „programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, potrivit Legii fundamentale.
UPDATE Orban este optimist privind învestirea Guvernului: Am câştigat 10 voturi faţă de moţiunea de cenzură
Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, marţi, că este optimist privind votul pentru învestirea noului Guvern, spunând că deja a strâns 10 voturi în plus faţă de cele pentru susţinerea moţiunii de cenzură care a demis Guvernul.
„Vom vedea în cadrul discuţiilor pe care le vom purta în perioada următoare care sunt punctele de vedere, opiniile posibililor parteneri şi în funcţie de asta vom lua deciziile care se impun. Eu sunt optimist (privind votul de învestitură al Guvernului- n.red.), deja faţă de moţiunea de cenzură am câştigat 10 voturi", a declarat Ludovic Orban în faţa sediului PNL, întrebat despre posibilitatea ca noul Guvern să nu obţină majoritatea voturilor pentru susţinerea în Parlament.
Cele 10 voturi obţinute de PNL pentru învestirea Guvernului sunt din partea parlamentarilor aparţinând grupului minorităţilor naţionale, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, într-o declaraţie susţinută marţi la Palatul Cotroceni, că prim-ministrul desemnat este liderul PNL Ludovic Orban.
UPDATE 18:00 Ludovic Orban: Nu pot să prezint propunerile pentru miniştri înainte de negocierile cu partidele
Ludovic Orban a declarat, marţi, după ce a fost desemnat premier de preşedintele Klaus Iohannis, că nu va anunţa lista miniştrilor propuşi în noul Guvern înainte de negocierile pe care le va purta cu formaţiunile politice din Parlament care au susţinut moţiunea de cenzură de demitere a Guvernului.
„Am parcurs primul pas şi anume desemnarea persoanei care este învestită să formeze Guvernul. Paşii următori sunt negocierile politice. Nu pot să vă prezint înainte de debutul acestor negocieri nume de candidaţi pentru că în aceste discuţii cu toate formaţiunile politice care sunt participante la efortul de susţinere a moţiunii de cenzură şi alături de care am dat jos Guvernul PSD, nu putem şti exact care sunt toate condiţiile, ce formaţiuni politice îşi doresc să intre la guvernare, ce elemente doresc să introducă în programul de guvernare pentru susţinerea Guvernului", a declarat Ludovic Orban în faţa sediului PNL.
Acesta a mai spus că după finalizarea negocierilor va prezenta lista noului Cabinet.
„În momentul în care vom finaliza negocierile politice vom prezenta lista Cabinetului. Am convocat liderii de grup şi alte persoane responsabile în derularea procesului de negociere şi acum definim calendarul", a afirmat Orban.
UPDATE 17.10 Orban a anunţat priorităţile noului Guvern, după ce a fost desemnat premier de Iohannis
Ludovic Orban a anunţat, marţi, de la Cotroceni, că printre priorităţile noului Guvern vor fi refacerea echilibrelor macroeconomice, restructurarea aparatului guvernamental, respectarea statului de drept şi asigurarea unei reale a independenţei justiţiei şii consolidarea parcursului european.
„Sunt onorat să îmi asum această responsabilitate în numele PNL şi garantez că voi pune toată experienţa, toate cunoştinţele, toată energia în slujba interesului public. Asumarea răspunderii într-un moment în care ţara are nevoie de o guvernare competentă şi stabilă este ceea ce ne defineşte. Vom da românilor ceea ce aşteaptă de la noi şi ceea ce aşteaptă de la un guvern normal şi anume cinste, competenţă, integritate, dedicare în servirea interesului public”, a afirmat Ludovic Orban, marţi, la Palatul Cotroceni, după ce Klaus Iohannis l-a anunţat ca premier desemnat.
„Principalele priorităţi ale Guvernului sunt: refacerea echilibrelor macroeconomice şi corectarea măsurilor economice care au lovit mediul de afaceri şi mediul privat. Restructurarea amplă a aparatului guvernamental, readucerea competenţei şi profesionalismului şi de asemenea digitalizarea administraţiei publice. Consolidarea parcursului european al României în conformitate cu pactul pe care l-a semnat PNL la iniţiativa preşedintelui României. De asemenea, respectarea statului de drept, asigurarea unei independenţe reale a justiţiei. Readucerea instituţiilor în slujba cetăţeanului şi nu a politrucilor care sunt puşi temporar să conducă”, a compeletat Orban.
Liderul PNL a adăugat că are încredere că toţi ce care au sprijinit moţiunea de cenzură vor fi deschişi negocierilor pentru susţinerea noului Guvern de tranziţie.
„Am încredere în toţi partenerii care au ajutat la punerea punct a guvernării PSD şi sunt convins că vom găsi deschidere în toate discuţiile pe care le vom purta ulterior, pentru că orice zi înseamnă menţinerea Guvernului PSD care nu mai are nicio legitimitate şi pe car eniciun român nu mai vrea să îl vadă exercitându-şi puterea”, a conchis Ludovic Orban.
La finalul discursului liderului PNL, Klaus Iohannis i-a urat acestuia „mult succes, inspiraţie în formarea guvernlui şi negocierea votului pentru investitură”.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, într-o declaraţie susţinută marţi la Palatul Cotroceni, că prim-ministrul desemnat este liderul PNL Ludovic Orban.
UPDATE 17.05 Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, într-o declaraţie susţinută marţi la Palatul Cotroceni, că prim-ministrul desemnat este liderul PNL Ludovic Orban.
„Am decis să desemnez următorul prim-ministru al României în persoana domnului Ludovic Orban, preşedintele PNL, celui mai mare partid din opoziţie, promotorul principal al moţiunii de cenzură. Aşa e democratic corect, aşa se va întâmpla”, a declarat preşedintele României.
Klaus Iohannis a mai precizat că noul guvern va avea un mandat scurt.
„După consultările cu partidele politice parlamentare am tras concluzia pe care am spus-o şi după prima rundă de consultări, că se conturează un guvern în jurul PNL-ului. PNL-ul a fost singurul partid care a venit la consultări şi a spus direct că sunt dispuşi să îşi asume guvernarea în această perioadă de tranziţie. Guvernul va avea nu mandat scurt, până la alegerile parlamentare. Personal cred că alegerile anticipate sunt o soluţie foarte bună, dar nu acum cu guvernul dăncilă interimar. Fiecare zi în plus cu acest guvern eşuat e o zi pierdută”, a mai spus Iohannis.
Klaus Iohannis a mai menţionat care sunt aşteptările de la Guvernul Orban.
„Organizarea alegerilor prezienţiale, elaborarea proiectului de buget pentru 2020, închiderea bugetului pe anul 2019, dar şi multe alte lucruri aştept de la Guvernul Orban şi sunt convins că se vor strădui să pună pe picioare o guvernare de tranziţie de succes, fiindcă asta ne dorim cu toţii. Am discutat mult şi ce trebuie să facă Guvernul şi ce poate să facă Guvernul. Situaţia nu va fi simplă deloc pentru că opoziţia în Parlament este atât cât am văzut-o la moţiunea de cenzură şi va fi destul de greu de negociat păroiecte legislative complicate. Cum va fi legea bugetului pe anul 2020. Am încrederea că Ludovic Orban se va ocupa la modul cel mai serios de aceste chestiuni”, a mai punctat Iohannis.
UPDATE 17.00 Ludovic Orban va fi prezent la Cotroceni, când anunţă Klaus Iohannis premierul - surse
Ludovic Orban a plecat de la întâlnirea restrânsă pe care a avut-o cu liderii grupurilor parlamentare ale PNL, Raluca Turcan şi Florin Cîţu, direct la Palatul Cotroceni, unde preşedintele Klaus Iohannis urmează să anunţe la ora 17.00 premierul desemnat, au spus surse politice, pentru MEDIAFAX.
La ora 15.00 liderul PNL a avut o întrevedere la sediul partidului din Aleea Modrogan în care au fost discuţii despre componenţa noului Executiv. Acesta a venit cu 3 nume pentru fiecare minister.
Discuţiile au vizat şi strategia şi negocierile din Parlament ale liberalilor, la votul de învestitură al noului Guvern în plenul reunit al Legislativului, potrivit surselor citate.
Preşedintele Klaus Iohannis a avut trei runde de consultări cu partidele politice în vederea formării noului Executiv. Şeful statului este aşteptat să anunţe premierul desemnat, marţi, de la ora 17.00, la Palatul Cotroceni, unde sunt amplasate două pupitre.
UPDATE 13.30 Iohannis va anunţa la ora 17.00 numele celui pe care-l desemnează pentru formarea unui nou Guvern. Mediafax transmite LIVE conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni
Şeful statului susţine o declaraţie de presă, marţi, la ora 17.00, la Palatul Cotroceni, informează Administraţia Prezidenţială.
UPDATE 12.00 Ludovic Orban este ultimul lider politic care a intrat la consultările cu şeful statului
UPDATE Kelemen, după a doua rundă de consultări de la Cotroceni: Nu respingem şi nu promitem susţinere
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune, după cea de-a doua rundă de consultări de la Cotroceni, că Uniunea nu respinge şi nu promite susţinere pentru noul guvern înainte să vadă programul de guvernare.
„Am discutat ce urmează să se întâmple, probabil că astăzi dl. Iohannis va anunţa viitorul prim-ministru. Eu am spus că nu dăm un cec în alb nimănui, nu respingem şi nu promitem susţinere înainte să vedem programul de guvernare şi care sunt măsurile pe care le va lua guvernul în următoarea perioadă de un an, care este lista de miniştri. După ce ştim toate aceste detalii putem spune dacă susţinem sau nu susţinem. Nu am avut discuţii cu cei care vor încerca formarea unui guvern, astfel de discuţii nu au existat, deci în acest moment nu suntem în măsură să promitem nimic”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Kelemen.
Acesta a reiterat faptul că UDMR nu doreşte o guvernare care să foloseacă ordonanţe de urgenţă în domeniile sensibile, cum ar fi justiţie, legile electorale, administraţie.
„E o perioadă atipică, vor fi trei rânduri de alegeri, cu dorinţa unora de a ajunge la anticipate, cu dorinţa altora de a face nu ştiu ce. E greu de spus dacă guvernul va trece din prima încercare sau la a doua. Poziţia noastră este foarte cunoscută, de a nu schimba legislaţia electorală privind alegerea primarilor cu un an înainte de alegerile locale, iar pe de altă parte noi susţine alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, nu văd argumentele pentru care ar trebui să schimbăm această regulă. Oricum, am intrat în perioada de un an de zile când nu ar trebui modificată legislaţia electorală”, a subliniat liderul UDMR.
În ceea ce priveşte componenţa viitorului guvern, Kelemen a explicat că nu s-a discutat despre nume, deoarece încă nu ştie cu ce propuneri de miniştri va veni premierul desemnat.
„Depinde de cine propune, bineînţeles, dacă îl propune pe Băsescu la Transporturi nu o să dau votul nici dacă mi se usucă mâna”, a conchis Kelemen Hunor.
UPDATE Barna, către Iohannis: Dacă vreţi să scăpăm ţara de PSD, aveţi curajul să facem acum anticipate
Liderul USR, Dan Barna, a declarat marţi că, în timpul consultărilor de la Cotroceni, că i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să aibă ”acum curajul” de a declanşa alegeri anticipate. Alternativa ar fi, în opinia lui Barna, ca România să aibă ”guvern slab, aflat în permanenţă la mâna PSD”.
”Am ieşit de la consultări unde preşedintele Iohannis mi-a reconfirmat că îşi doreşte alegeri anticipate. Chestiunea calendarului pentru anticipate consideră însă ca trebuie abordată abia după alegerile prezidenţiale. Argumentul pe care l-a invocat a fost nevoia de a o înlocui urgent pe Dăncilă. Domnule Iohannis, haideţi să nu mai gândim pe azi pe mâine”, a scris pe Facebook Dan Barna.
El a mai spus că alternativa ar fi numirea unui guvern ”slab, aflat în permanenţă la mâna PSD”.
”Care e alternativa la anticipate? Să puneţi acum un guvern slab, fără susţinere parlamentară, aflat în permanenţă la mâna PSD şi a celorlalte partide pesediste din Parlament, conduse de Ponta şi Tăriceanu, partide care împreună au majoritatea în Legislativ. Un astfel de guvern nu va putea să facă reformele de care România are nevoie şi ne trezim, la fel ca în 2016, că după un an de zile se întoarce PSD pe cai mari la guvernare. Aţi uitat anul 2016? Ştiu foarte bine despre ce vorbesc, am fost în guvernul Cioloş, ştiu cât de mult ne-a afectat lipsa de susţinere”, a adăugat liderul USR.
El cere declanşarea alegerilor anticipate ”acum, cât PSD este slab”.
”Haideţi mai bine să facem anticipate acum, cât PSD este slab. Să mergem acum în faţa oamenilor şi să câştigăm o majoritate solidă în Parlament. Vă garantez că dacă facem alegeri acum, PSD nu va mai reveni la guvernare pentru 10 ani de-acum înainte. Dacă vreţi cu adevărat să scăpăm ţara de PSD; aveţi curajul să facem acum anticipate”, a conchis preşedintele USR.
UPDATE Dan Barna, primul care se consultă, marţi, cu preşedintele Iohannis privind desemnarea premierului
Următorii lideri ai partidelor parlamentare care vor discuta, marţi, cu şeful statului sunt Kelemen Hunor din partea UDMR şi Ludovic Orban din partea PNL.
USR a stabilit, luni seara, în cadrul unei întruniri a liderilor partidului, că la noua rundă de consultări de la Cotroceni, marţi, cu preşedintele Klaus Iohannis va merge cu un mandat clar pentru stabilirea unui calendar pentru alegeri anticipate.
Kelemen Hunor a declarat, la finalul consultărilor de vineri la Cotroceni, că UDMR a propus mai multe variante de Guvern preşedintelui Klaus Iohannis, un premier din Uniune, un prim-ministru independent, nu tehnocrat, susţinut politic şi variata Ludovic Orban şef al Executivului.
Ludovic Orban a declarat, luni, că partidul său va susţine propunerea de Guvern a preşedintelui Klaus Iohannis, rezultată în urma negocierilor avute la Cotroceni. Liberalul a afirmat că va avea discuţii cu toate formaţiunile politice care au susţinut moţiunea pentru a susţine propunerea de Guvern.
Încrederea în Guvernul Dăncilă a fost retrasă prin adoptarea moţiuni de cenzură, în plenul reunit de joi al Parlamentului. Klaus Iohannis a avut, vineri, consultări cu partidele în vederea formării unui nou Guvern. PNL a stabilit cu mai mult timp urmă, în forurile statutare ale partidului, ca Ludovic Orban să fie propunerea de premier.
Călin Popescu Tăriceanu a declarat, după consultările de luni cu Klaus Iohannis, că acesta discută cu partidele pentru că vrea să vadă dacă viitorul premier şi Guvern întrunesc majoritatea în Parlament. El a precizat că ALDE nu va vota noul Executiv dacă PMP va face parte din el.
Chestionat dacă i-a transmis şefului statului care sunt condiţiile ca ALDE să susţină noul Guvern, Tăriceanu a spus că parlamentarii formaţiunii nu ar vota un Executiv din care să facă parte PMP al lui „Petrov, informatorul Securităţii”.
Totodată, Eugen Tomac a anunţat că s-a întâlnit, luni la Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis. Acesta a reiterat şefului statului condiţiile PMP pentru susţinerea unui nou Executiv, precizând că discuţiile despre viitorul Cabinet de miniştri vor fi purtate împreună cu premierul desemnat.
„Am reiterat, cu această ocazie, priorităţile PMP în perspectiva susţinerii noului guvern: revenirea la alegerea primarilor în două tururi, necesitatea de a reduce numărul de parlamentari la 300 sau înfiinţarea unui Minister pentru Relaţia cu R. Moldova”, a afirmat Tomac, pe reţeaua de socializare.
Şi Victor Ponta a mers, luni, la o discuţie cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, după ce la consultările de vineri a lipsit.
„Nu puteam să îi spun absolut altceva decât ceea ce am spus şi public şi anume că am făcut un lucru bun că am dat jos Guvernul Dăncilă, pentru că era un guvern incompetent şi corupt. Mai departe mi-aş dori să vedem un guvern cinstit şi competent care vine. Un guvern doar al unui singur partid care are mai puţin de 100 de parlamentari în Parlament eu nu văd cum poate să guverneze. Poate nu mă pricep la politică, poate nu ştiu să guvernez, dar să guvernezi cu 100 de parlamentari din 465 nu îmi dau seama cum poţi să îţi treci bugetul şi legi importante pe care oamenii le aşteaptă”, a explicat, ulterior consultărilor, liderul Pro România, la Digi 24.
În schimb, USR a stabilit, luni seara, în cadrul unei întruniri a liderilor partidului, că la noua rundă de consultări de la Cotroceni, marţi, cu preşedintele Klaus Iohannis va merge cu un mandat clar pentru stabilirea unui calendar pentru alegeri anticipate.
Astfel, parlamentarii USR ar putea analiza acordarea votului de învestitură unui cabinet de tranziţie care îşi asumă o durată de viaţă limitată pentru pregătirea alegerilor, cu anumite condiţii:
„1. Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi - esenţială pentru legitimitatea aleşilor locali şi recuperarea democraţiei la nivel local.
2. Adoptarea iniţiativei «Fără Penali în Funcţii Publice» pentru care au semnat peste un milion de români.
3. Desfiinţarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulţi au comis noi fapte de violenţă.
4. Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziţia de comisar european ce revine României.
5. Orice membru al Guvernului trebuie să respecte criteriile de integritate USR”, arată USR, într-un comunicat de presă.
Încrederea în Guvernul Dăncilă a fost retrasă prin adoptarea moţiuni de cenzură, în plenul reunit de joi al Parlamentului. Klaus Iohannis a avut, vineri, consultări cu partidele în vederea formării unui nou Guvern. PNL a stabilit cu mai mult timp urmă, în forurile statutare ale partidului, ca Ludovic Orban să fie propunerea de premier.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO