Viktor Orban, despre dubla cetăţenie: Trebuie să avem o Patrie-Mamă puternică, o Ungarie puternică

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, că maghiarii, dispersaţi în întreaga lume, pot constitui o naţiune puternică prin sistemul dublei cetăţenii, care este parte a politicii naţionale a Patriei-Mame.

Urmărește
949 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban, despre dubla cetăţenie: Trebuie să avem o Patrie-Mamă puternică, o Ungarie puternică

Viktor Orban, despre dubla cetăţenie: Trebuie să avem o Patrie-Mamă puternică, o Ungarie puternică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat că în secolul XX mai multe evenimente au avut ca rezultat dispersarea comunităţilor maghiare, fără ca populaţia să fie dislocată, făcând referire şi la Transilvania, care "a fost parte a Ungariei, s-a tras o linie şi acum nu mai este".

"Ne-au cam dispersat evenimentele, comunităţile au fost dispersate, fără să fie dislocate. Au apărut graniţe, de pildă suntem în Transilvania, care a fost parte a Ungariei, s-a tras o linie şi acum nu mai este. După 1956, 250.000 de maghiari au părăsit Ungaria", a declarat Viktor Orban.

Premierul de la Budapesta a afirmat că poporul maghiar dispersat poate constitui o naţiune puternică. doar dacă este "o naţiune cosmopolită, prin sistemul dublei cetăţenii, care este parte a politicii naţionale a Ungariei" şi care poate contribui astfel, la îmbunătăţirea situaţiei fiecărui maghiar, "din New York, Tuşnad sau Argentina".

Potrivit acestuia, între comunităţile maghiare din afara graniţelor şi Ungaria există o puternică legătură, care s-a concretizat cu acordarea dublei cetăţenii.

"Dubla cetăţenie este o parte importantă a politicii naţionale, care ajută comununităţile maghiare să se descurce mai bine şi, pentru a fi eficientă, trebuie să avem o Patrie-Mamă puternică, o Ungarie puternică, iar aceste legături să fie funcţionale", a spus Orban.

Şeful Guvernului ungar a mai afirmat că limba maternă este foarte importantă, însă i-a sfătuit pe etnicii maghiari, în special pe cei tineri, să nu rămână "închistaţi doar în folosirea ei".

El le-a explicat participanţilor la dezbaterile de la Băile Tuşnad că Ungaria se află în situaţia "ridicolă" în care mulţi dintre tineri nu reuşesc să obţină certificatul de competenţe de limbi străine, absolut necesare pentru deţinătorii unei diplome universitare, dintr-un prea mare "patriotism".

"E foarte importantă cunoaşterea limbii maghiare, nu trebuie să renunţăm la limba maternă, dar nu trebuie să fim închistaţi doar în folosirea ei. Nu ne putem permite să rămânem în continuare închistaţi în limba maternă. Nu este o virtute patriotică să nu vorbeşti altă limbă decât cea maternă", a spus Viktor Orban.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat, sîmbătă, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", unde, alături de preşedintele CNMT, Tokes Laszlo, într-o dezbatere moderată de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, a vorbit despre "Timpul Nostru!", temă inspirată de motto-ul celei de-a 24-a ediţii a Universităţii şi taberei de la Băile Tuşnad.

El a fost întâmpinat cu ropote de aplauze de cei aproximativ 3.000 de participanţi, care i-au scandat numele.

La rândul său, primarul saţiunii Băile Tuşnad, Albert Tibor, i-a dăruit premierului ungar o sticlă cu pălincă tradiţională şi câteva borcane cu dulceaţă de afine şi de zmeură, pregătite de soţia edilului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici