Aproape 400.000 de refugiaţi au fugit deja din Ucraina prin Republica Moldova şi aproximativ un sfert dintre ei au rămas în micuţa ţară. Însă acest fapt pune presiune pe sistemul medical şi social moldovenesc. Republica Moldova nu are o infrastructură modernă adaptată să răspundă eficient situaţiilor de criză.
„Statele Unite vor oferi Republicii Moldova aproximativ 50 de milioane de dolari pentru a o ajuta să facă faţă numărului mare de migranţi care fug din calea războiului din Ucraina. Suntem mândri că i-aţi primit cu braţele deschise, în ciuda neajunsurilor”, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.
Finanţarea va sprijini programe, instruire şi echipamente pentru managementul frontierelor, eforturile de combatere a traficului de persoane, va ajuta la îmbunătăţirea responsabilităţii şi transparenţei în sectorul justiţiei şi la combaterea corupţiei şi a criminalităţii cibernetice.
Republica Moldova, cuprinsă între Ucraina şi România, este una dintre cele mai sărace ţări din Europa, cu o populaţie de aproximativ 2.6 milioane de oameni. La fel ca şi Ucraina, aspiră să adere la UE.
Ucraina se teme, de asemenea, că regiunea separatistă pro-rusă a Moldovei, Transnistria, ar putea fi folosită ca un nou front pentru a exercita presiuni suplimentare asupra Odesei. Trupele ruse sunt staţionate acolo, în ciuda apelurilor repetate din partea Moldovei pentru a părăsi ţara.
„Cu siguranţă, există riscuri legate de regiunea separatistă din partea de est a ţării şi trebuie să fim vigilenţi. Cu toate acestea, nu vedem până acum planuri specifice pentru angajarea Republicii Moldova în acest conflict”, a declarat premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţă.