- Home
- Politic
- BĂILE TUŞNAD, (27.07.2013, 09:55)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Viktor Orban şi Kelemen au discutat despre sprijinul pe care comunitatea maghiară îl aşteaptă de la Ungaria
Premierul Ungariei, Viktor Orban, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-au întâlnit, vineri seară, la Băile Tuşnad, unde au discutat despre sprijinul politic şi moral pe care comunitatea maghiară îl aşteaptă de la Guvernul de la Budapesta şi de la coaliţia guvernamentală ungară.
Urmărește
338 afișări
Viktor Orban (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a ajuns la Hotelul Fortuna din Băile Tuşnad la ora 17.50, unde a fost întâmpinat de vicepremierul ungar Semjen Zsolt, dar şi de liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Întâlnirea bilaterală dintre Viktor Orban şi Kelemen Hunor a început în jurul orei 19.00 şi s-a desfăşurat cu uşile închise, accesul presei în zona hotelului fiind restricţionat.
Ulterior, cei doi s-au întâlnit cu preşedinţii partidelor comunităţilor maghiare din Voivodina, Ucraina, Slovacia şi România, precum şi cu liderul Partidului Popular Maghiar din Transivania (PPMT), Toro T. Tibor, al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo, cu vicepremierul ungar Semjen Zsolt şi alţi membri ai Guvernului de la Budapesta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
"Am avut o întâlnire bilaterală, unde am discutat toate problemele care ne privesc pe noi şi problemele la care noi aşteptăm şi un sprijin politic, un sprijin moral din partea Guvernului ungar, din partea partidelor din coaliţia guvernamentală din Ungaria. Eu consider că a fost o discuţie constructivă şi sper, ştiu că aceste întâlniri vor continua", a declarat preşedintele UDMR, la finalul celor două întâlniri.
Kelemen Hunor a mai spus că la întrevederea cu preşedinţii partidelor comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic, premierului Ungariei i s-au adus la cunoştinţă problemele din fiecare ţară reprezentată, cele mai mari "aşteptări" fiind legate de păstrarea identităţii.
"Comunităţile maghiare se află în situaţii diferite şi se confruntă cu probleme diferite, dar în ceea ce priveşte provocările majore şi cele mai importante aşteptări, acestea sunt legate de păstrarea identităţii, de păstrarea identităţii naţionale şi culturale şi, sigur, acele - dacă se poate spune - acele modalităţi prin care Guvernul Ungariei sprijină aceste comunităţi să rămână pe pământul natal şi să aibă posibilitatea de a dezvolta, acolo, viaţa comunităţii, în ţările respective", a spus Kelemen Hunor.
Potrivit acestuia, un alt subiect adus în discuţie a fost cel al relaţiilor româno-maghiare. El consideră că este în interesul comunităţii maghiare ca între România şi Ungaria să existe relaţii bilaterale "normale şi constructive", afirmând, totodată, că "UDMR trebuie şi poate să fie o punte" între cele două ţări.
"Noi considerăm că, din punctul nostru de vedere şi în ceea ce priveşte interesul comunităţii maghiare, este important ca între România şi Ungaria relaţiile bilaterale să fie normale, să fie constructive şi să ne gândim în fiecare moment că avem şi interese, foarte multe interese comune în Uniunea Europeană, în regiunea noastră, în estul şi centrul Europei şi, din acest punct de vedere, UDMR , ca o forţă legitmă a maghiarilor din România, trebuie să fie şi poate să fie o punte între România şi Ungaria, între cele două Guverne, fiecare cu majoritate substanţială în ţara respectivă", a spus Kelemen.
Întrebat ce părere are despre apelul vicepremierului ungar, Semjen Zsolt, la consens şi colaborarea între partidele comunităţii maghiare din România în probleme fundamentale precum autonomia, drepturile lingvistice şi regionalizarea, Kelemen Hunor a răspuns că UDMR a fost şi rămâne deschis la dezbatere, dacă celelalte partide vor ţine cont de faptul că Uniunea Democrată Maghiară a fost aleasă ca forţă legitimă a comunităţii de către electoratul maghiar.
"Anul 2012 a fost un an important. Comunitatea maghiară şi-a spus cuvântul, există, în acest moment, o responsabilitate uriaşă în ceea ce ne priveşte şi noi considerăm că orice subiect, orice temă poate fi dezbătută, dar trebuie să ţinem cont de opţiunea comunităţii maghiare din România, opţiune exprimată de două ori în anul 2012. Şi, din acest punct de vedere, noi am fost deschişi, rămânem deschişi, ţinând cont de această realitate", a conchis Kelemen Hunor.
Sâmbătă, premierul Ungariei, Viktor Orban, va participa la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", unde, alături de preşedintele CNMT, Tokes Laszlo, într-o dezbatere modertă de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, va vorbi despre "Timpul Nostru!", temă inspirată de motto-ul celei de-a 24-a ediţii a taberei de la Băile Tuşnad.
Sâmbătă, lucrările Universităţii de vară de la Băile Tuşnad se vor încheia, la acestea participând peste 350 de invitaţi din România, dar şi din Ungaria, Marea Britanie, Italia, Spania, Elveţia, Finlanda, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ucraina şi Voivodina.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe