- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.02.2017, 15:50)
- Mona Scarisoreanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor: Diferendul trebuie soluţionat la Curtea Constituţională, nu în stradă/ Sunt de acord cu ordonanţa. Funcţionariilor le e frică să-şi asume decizii/ Primesc ameninţări
Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor a declarat vineri, la şedinţa de avizare a bugetului Ministerului Finanţelor că diferendul legat de modificările legislative, care a scos în stradă zeci de mii de români, trebuie soluţionat la Curtea Constituţională şi nu în stradă.
Urmărește
3570 afișări
Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor: Diferendul trebuie soluţionat la Curtea Constituţională şi nu în stradă (Imagine: Alexandra Pandrea / Mediafax Foto)
Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor a declarat vineri, la şedinţa de avizare a bugetului Ministerului Finanţelor că diferendul legat de modificările legislative, care a scos în stradă zeci de mii de români, trebuie soluţionat la Curtea Constituţională şi nu în stradă.
Acesta a răspuns astfel la o întrebare legată de existenţa unei supape în buget, în situaţia în care lucrurile s-ar complica pe fondul incetitudinii actuale, iar veniturile bugetare ar urma să scădă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor, a infirmat informaţia potrivit căreia administraţiile Centrale şi Locale se pot împrumuta fără limită. Acesta a precizat că există un plafon de 1,2 miliarde de lei, în limita căruia se avizează cererile de împrumut.
“Administraţiile Locale, ca să se împrumute, există un plafon de 1,2 miliarde, în limita căruia există o comisie la Ministerul de Finanţe care avizează cererile de împrumut. Nu e la liber, e plafonat, la 1,2 miliarde şi acest plafon se regăseşte inclusiv în legea care s-a votat astăzi în plenul Camerei Deputaţilor privind aprobarea plafoanelor de cheltuieli pentru 2017”, a declarat vineri, Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor.
Acesta s-a referit la o întrebare legată de ordonanţa de urgenţă din 25 ianuarie referitoare la suspendarea unor articole din Legea finanţelor publice.
“Nimeni nu poate să angajeze nici o cheltuială, e penal chiar dacă angajează vreo cheltuială fără sursă bugetară. Iar, sursa bugetară înseamnă exact plafonul de credit bugetar, care se aprobă prin Legea pentru bugetul de stat, cel al asigurărilor de stat etc. Până nu există buget, pot angaja cheltuieli în limita a 1/12 din bugetul anterior. Altfel, neaprobarea bugetului până la 1 ianuarie are duce la blocarea activităţii adiministraţiei publice centrale şi locale. Atunci de ce mai facem bugete, dacă se poate cheltui peste plafoanele aprobate?”, a precizat Viorel Ştefan.
Viorel Ştefan: Ştiam despre ordonanţă, înainte de a intra în şedinţa de Guvern
Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor, ştia despre ordonanţa de modificare a Codului Penal şi de Procedură Penală. Acesta spune că primeşte ameninţări şi că, îşi doreşte să vină în Piaţa Victoriei să discute cu manifestanţii.
“Sigur că ştiam. În aceea zi, după ce am venit de la Cotroceni, de la şedinţa CSAT, am aşteptat până la ora 20 să vină avizul CSAT pentru a intra în şedinţa de Guvern cu proiectul Legii bugetului şi, aşteptând la Guvern, sigur că am discutat şi despre ordonanţa de moificare a Codului Penal şi a celui de Procedură Penală. Am intrat în şedinţă în cunoştiinţă de cauză”, a declarat Viorel Ştefan.
Acesta a spus că soluţia trebuie dată de Curtea Constituţională şi nu de stradă. “Din punct de vedere al presiunii publice, în opinia mea soluţia trebuie căutată la Curtea Constituţională, azi am aflat că Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională, şi acolo trebuie să se tranşeze, nu în Piaţa Victoriei, nu pe sălile Parlamentului. Forţarea de soluţii de acest gen nu sunt proprii unui stat de drept, pe care cei care protestează îl invocă”, a afirmat ministrul Finanţelor.
Viorel Ştefan a spus că: “Astăzi trăim o dramă fiindcă eu nu sunt de acord cu unii, primesc ameninţări, înjurături, eu, familia. Nu mi se pare corect să fiu ameninţat...zeci şi zeci de sms-uri, eu, familia, copilul. Mi se pare că nu este propriu unui stat civilizat, democratic, să procedăm aşa”.
În opinia acestuia “lumea este împotrivă fiindcă este o confuzie totală”. „Până ieri se vorbea despre ordonanţe. Se vorbea la plural şi eu căutam să văd care sunt ordonanţele fiindcă ştiam că este una singură. Am tras concluzia că cine vorbea despre ordonanţe nu a citit niciuna”, a explicat ministrul.
Acesta şi-a exprimat disponibilitatea de a discuta cu manifestanţii. “Mi-am dorit să ajung într-o seară în Piaţa Victoriei. Dacă îmi permit dezbaterile pe buget, sper să ajung într-o seară şi să stau de vorbă cu cei de acolo. Am curajul, nu am nici o reţinere. Însă sunt total în dezacord cu colegii mei din Parlament care nu au citit nici o ordonanţă. Să protestezi fără să înţelegi pentru ce protestezi...”.
Ministrul Finanţelor: Sunt de acord cu ordonanţa. Funcţionariilor le e frică să-şi asume decizii
Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor a declarat vineri că este de acord cu ordonaţa de urgenţă pentru modificarea Codului Penal şi de Procedură Penală fiindcă modul în care este reglementat abuzul în serviciu blochează sistemul public.
„Eu cred în ordonanţa de urgenţă pentru că astăzi sistemul instituţional din România funcţionează deficitar din cauza faptului că funcţionarii sunt timoraţi. Cineva spunea că şi dacă respiri la serviciu, rişti să fi acuzat de abuz în serviciu. Vă mărturisesc că este prima mea experienţă în Executiv ca ministru de Finanţe. Vreau să vă spun că este principalul fenomen cu care m-am confruntat la Ministerul de Finanţe. Nimeni nu vrea să-şi asume nici o decizie, de frică că cineva vine şi interpretează că a făcut abuz în serviciu. Vă arăt doumente, fiecare aviz pe care îl dă un şef de serviciu, un director, conţine şi o poezioară acolo, care să-i acopere lui eventuala responsabilitate. Nu se poate! Blocăm tot sistemul public. Modul în care este reglementat şi se aplică abuzul în serviciu nu este specific nici unui stat democratic. Îşi are originea în sistemul sovietic, în care partidul stabilea cum să te pedepsească sau să te premieze, în funcţie de cum te comportai”, a declarat Viorel Ştefan.
Citeşte şi: Aproape 7.000 de semnături pentru petiţia online ”Susţinem Guvernul Grindeanu” şi peste 40.000 pentru abrogarea ordonanţei
Citeşte şi: Florin Iordache, ministrul Justiţiei : "Foarte bine că Avocatul Poporului a sesizat CCR! Vom respecta hotărârea Curţii"
Citeşte şi: Alexandru Petrescu, ministrul Economiei, a fost propus interimar în locul lui Florin Jianu
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe