- Home
- Politic
- (31.01.2021, 22:30)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Viorica Dăncilă, la Interviurile lui Cristoiu: Marcel Ciolacu are cultul personalităţii şi nu acceptă nicio critică din partea nimănui
- Fostul premier Viorica Dăncilă afirmă că a fost marginalizată în PSD după pierderea guvernării şi a alegerilor prezidenţiale din 2019 acuzându-i pe Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu că au pus umărul la îndepărtarea ei din funcţii pentru a prelua conducerea partidului.
- Viorica Dăncilă vine cu noi dezvăluiri despre debarcarea sa din fruntea Guvernului şi a partidului, relatând ce s-a întâmplat în culise după adoptarea moţiunii de cenzură împotriva guvernului său şi ce presiuni s-au făcut pentru a demisiona din fruntea PSD.
- De asemenea, Viorica Dăncilă acuză actuala conducere a PSD că face o opoziţie de catifea, oferind muniţie împotriva propriului partid, şi că a rupt legătura cu membrii partidului, închizându-se într-un glob de sticlă şi comunicând mai mult pe Facebook.
- Viorica Dăncilă admite că are partea ei de vină în tot ceea ce s-a întâmplat, după cum recunoaşte că prin lansarea cărţii “Viorica Dăncilă-partea ei de adevăr” vrea să provoace o schimbare a actualei conduceri a partidului.
Urmărește
13865 afișări
Prezentăm principalele declaraţii ale fostului premier Viorica Dăncilă duminică, la Interviurile lui Cristoiu de la Aleph News:
Viorica Dăncilă: Am avut o perioadă în care am stat acasă cu familia, în Bucureşti, am acordat şi acord consultanţă mai multor firme private. Nu sunt şomeră, cu toate că unii şi-ar fi dorit acest lucru. Sunt membru de partid, nu am mai activat într-o organizaţie. Am rămas membru de partid pentru că voi rămâne social democrată. Nu activez în nicio organizaţie pentru că ceea ce s-a întîmplat după alegerile prezidenţiale m-a dezamăgit foarte mult şi m-a făcut să stau pe margine, nu pentru că mi-aş fi dorit eu acest lucru, ci impus de actuala conducere (a PSD).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Ce schimbări ar putea provoca apariţia cărţii
Viorica Dăncilă: M-am gândit la schimbări în cadrul PSD. Să ştiţi că nu este totul la voia întâmplării. Tot ceea ce am spus sper că va conduce la reacţia oamenilor din teritoriu, oameni pentru care alţii au hotărât fără să-i întrebe, vor conduce la o schimbare de atitudine în PSD şi o schimbare a conducerii PSD, pe care o consider o conducere foarte slabă, o conducere care nu ştie să facă opoziţie sau nu vrea să facă opoziţie, o conducere care şă-a bazat ascensiunea în aceste funcţii, mă refer la Marcel Ciolacu şi la Paul Stănescu, pe trădare şi pe a da jos propriul guvern. L-au acuzat foarte mult pe Liviu Dragnea. Că a dat jos două guverne, este adevărat, nu trebuia făcut acest lucru, dar Liviu Dragnea a ieşit public şi a spus că Guvernul Grindeanu trebuie să pice, Guvernul Tudose trebuie să pice. Acum, Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu a făcut acest lucru, dar nu au avut curajul să iasă în faţă şi să spună aceste lucruri şi au lucrat aşa cum ştiu ei mai bine, cu multă laşitate, dar cu foarte multă implicare pentru a obţine aceste funcţii. Eu sper ca în PSD să nu mai avem yesmani, care sunt de acord întotdeauna cu ceea ce spune şeful şi ca fiecare organizaţie să-şi impună punctul de vedere pentru că anumite decizii schimbă traiectoria unui partid şi, de ce nu, traiectoria unei ţări.
Reacţii după apariţia cărţii
Viorica Dăncilă: Da, am avut. M-au căutat mai mulţi lideri, m-au căutat şi primari, m-au căutat şi simpli membri, unii dintre ei nu ştiau de aceste lucruri, nu le venea să creadă, mai ales primarilor, care ştiu că e foarte important ca să fie la guvernare un partid care le sprijină proiectele locale, cu care au venit în faţa cetăţenilor şi mulţi dintre ei erau foarte, foarte dezamăgiţi de ceea ce s-a întâmplat şi m-au întrebat firesc de ce nu am spus acest lucru mai devreme.
Starea de spirit din teritoriu despre cum face PSD opoziţie
Viorica Dăncilă: Există nemulţumiri. Una legată de opoziţia pe care o face actuala conducere. Nu putem să facem opoziţie pe Facebook. Cel mai bine este să ieşi la televizor, să vii la toate publicaţiile şi să-ţi spui punctul de vedere. Şi trebuie o opoziţie punctuală. Adică nu să vii cu altceva când în dezbatere publică sunt alte teme. Şi eu cred că aşa se face opoziţie.
Despre bugetul alternativ al PSD
Viorica Dăncilă: Eu consider că trebuia să iasă şi să facă Opoziţie pe temele aflate în dezbatere publică. Nu m-am uitat peste bugetul alternativ, dar eu cred că trebuie să fie un buget foarte realist, să nu pară un buget populist. E adevărat, oamenii o duc rău, este nevoie de creşteri de pensii şi salarii, dar trebuie să plecăm de la situaţia actuală. De exemplu, nu ştiu dacă în bugetul pe care l-au făcut au luat în calcul faptul că trebuie să dăm din datoria pe care o avem, din dobânzile pe care le avem pentru că anul trecut au fost împrumuturi foarte mari. Nu m-am uitat pe acest buget, e bine că s-au gândit la acest lucru, dar nu ştiu cât va conta pentru populaţie şi cât va conta pentru actuala guvernare. Mi-a teamă că criticile se vor îndrepta către bugetul făcut de PSD, iar bugetul Guvernului va trece foarte lin.
Despre prudenţa PSD în a-l critica pe Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă: Mi se pare că nu critică nimic, lucruri care nu au fost specifice PSD. Noi nu am venit cu comparaţii din desene animate sau cu jigniri, noi am fost întotdeauna un partid care s-a lansat pe lucruri concrete, pe proiecte concrete şi pe un atac al opoziţiei, cu soluţii la problemele existente.
Despre scorul PSD la alegerile locale şi parlamentare
Viorica Dăncilă: A doua nemulţumire este că acest atac şi atacul de anul trecut, într-un fel nejustificat de fapte. Adică, au dat Guvernul Dăncilă jos, au contribuit la Guvernul Orban 1. Au dat Guvernul Orban 1 jos şi tot această conducere a mers pe votul pentru Orban 2. Dacă ne amintim mai mulţi din PSD au fost prezenţi la vot decât din PNL. Păi şi atunci dacă tu l-ai instalat, şi-ai oferit ajutorul să-l instalezi, de ce mai critici? Ai cerut ceva în schimb, ai pus nişte condiţii, ai negociat acest vot pe care l-ai dat sau l-ai dat doar aşa pentru că au existat alte înţelegeri? Al treilea lucru, şi cred că sunt mult mai multe. Au tot spus că au câştigat alegerile locale, parlamentare. Am pierdut judeţele mari Iaşi, Timişoara, Prahova,Constanţa, judeţe unde aveam un număr foarte mare de voturi. Am câştigat ca număr de consilieri, dar am câştigat şi în mediul rural. Am pierdut pe Bucureşti. Gabi Firea a avut un rezultat bun, dar am pierdut sectoarele, cu ce am rămas, sectorul 4? Dacă asta se poate numi un câştig, eu nu pot fi de acord cu acest lucru. Legat de alegerile parlamentare. Da, am avut 29%, dar să ne uităm la numărul de voturi. 1.700.000 de voturi. Este foarte puţin. Nu ştim dacă aceste voturi au fost pentru că oamenii au fost nemulţumiţi de guvernarea PNL sau au fost pentru PSD. Eu cred că noi ne-am pierdut din electorat pe mesajele noastre, pe lipsa de opoziţie, pe modul în care ne-am raportat pe anumite subiecte aflate în dezbatere publică, pe lipsa de activitate a conducerii partidului, pe modul în care ei acţionează în anumite situaţii. Chiar dacă este pandemie, asta nu înseamnă că nu te poţi duce să te întâlneşti cu liderii în teritoriu, că nu poţi să vezi care sunt problemele primarilor, agriculturilor. S-au închis într-un glob de sticlă, au impresia că sunt intangibili şi de acolo mai dau pe Facebook câte o remarcă.
De ce PSD este atât de moale în Opoziţie
Viorica Dăncilă: Poate atât pot sau poate au alte înţelegeri. Eu cred că atât pot. Am văzut secretarul general al partidului care înainte de alegeri spunea da, noi vom intra la guvernare şi vom face dacă este nevoie coaliţie şi cu marţienii. Păi câtă încredere poţi să generezi cu o asemenea afirmaţie. Sau vedem preşedinte partidului care spune PNL ne-a scos din zona euro. Păi când a fost România în zona euro? Oamenii sancţionează toate aceste lucruri. Nu mă miră, am văzut şi congresul pe care l-au făcut, cum s-au raportat.
Despre alegerea lui Marcel Ciolacu preşedinte PSD
Viorica Dăncilă: Ceea ce m-a uimit pe mine este că atunci când eu am cerut congres, eram preşedinte executiv, Paul Stănescu a spus ce congres acum? Nu este nevoie de congres şi s-a opus cu toate forţele unui congres. Nu a făcut acelaşi lucru când a avut loc congresul din august. Congresul mi s-a părut foarte banal. Omul şi locul, fiecare şi-a spus discursul şi s-a terminat congresul. Nu m-au invitat. La o lună după ce mi-am dat demisia m-au izolat complet. (...) Am înţeles atunci că de fapt îşi doreau foarte mult eliminarea mea. Am stat un an fără să-i atac public pentru că erau alegerile locale şi parlamentare şi nu am vrut să aduc un prejudiciu celor care candidau. Nu m-a sunat nimeni după apariţia cărţii, dar am văzut explicaţiile date de Marcel Ciolacu, toată lumea a putut observa că efectiv era stânjenit, că a trecut moţiunea pentru că s-a creat emoţie la alegerile prezidenţiale.
Viorica Dăncilă: Ştiu că Marcel Ciolacu s-a supărat foarte tare după problema cu Ţinutul Secuiesc. Atunci eu am avut o poziţie pe Facebook şi am spus că nu este posibil şi nu sunt de acord cu faptul că a trecut acel act normativ de Camera Deputaţilor, chiar dacă ştiam că este oprit în Senat. Din 89 încoace a fost depus în fiecare an, dar niciodată nu a trecut şi că acest lucru aduce un prejudiciu de imagine. De atunci orice discuţie s-a încheiat deoarece eu consider că are cultul personalităţii şi că nu acceptă nicio critică din partea nimănui.
Despre comportamentul lui Marcel Ciolacu şi moţiunea de cenzură
Viorica Dăncilă: Eu l-am numit pe Marcel Ciolacu preşedintele Camerei Deputaţilor. În ziua în care a fost votat am plecat de la Palatul Victoria la Parlament să fiu alături să fiu sigură că va avea voturile necesare. (...) La scurt timp după ce a fost numit Marcel Ciolacu a avut o altă agendă, paralelă cu guvernarea, paralelă cu opinia partidului, o agendă proprie, şi care, împreună cu Paul Stănescu au început să lucreze astfel încât să cadă guvernul şi să poată prelua conducerea partidului (...) Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu au făcut exact ceea ce au făcut cu Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, adică şi-au dat jos propriul guvern, de data aceasta fără a-şi asuma public acest lucru (...) Aveam toate garanţiile că moţiunea de cenzură nu va trece.
Viorica Dăncilă: Am vorbit cu Marcel Ciolacu încă de la depunerea moţiunii de cenzură. M-a asigurat că nu există niciun pericol chiar dacă ALDE părăsise coaliţia de guvernare pentru că o parte a rămas alături de PSD. Cu o zi înainte am vorbit cu el la telefon şi mi-a trimis pe whatsapp acel calcul, şi aici fac o paranteză, matematica e doar una, e o materie fixă, are dreptate dl Ciolacu, dar la trădători dă întotdeauna cu minus, unde m-a asigurat de cele 241 de voturi. În acea zi Paul Stănescu i-a spus unui deputat de la Olt şi se poate verifica, nu a votat, că nu va mai fi pe listele pentru alegerile parlamentare care aveau loc peste un an. De ce trebuia să-i spui chiar în acea zi?
Viorica Dăncilă: Nu mi-a spus nimeni că ar putea să treacă. Ştiam de întâlnirile lor. Ştiam că se întâlneşte Paul Stănescu cu Marcel Ciolacu, cu Dragoş Benea, cu Marian Oprişan, cu Claudiu Manda. Ştiam că se întâlnesc foarte des. Ştiam că îşi doresc foarte mult ca să preia partidul, dar pentru mine atunci era foarte importantă guvernarea şi nu m-am gândit că se vor coborî atât de jos ca să dărâme guvernul pentru a prelua partidul. Dar asta au făcut şi îmi asum cele declarate.
Viorica Dăncilă: Ce m-a făcut să cred cu tărie că totul a fost aranjat a fost ce s-a întâmplat după moţiune. După ce a fost învestit Guvernul Orban 1, am mers la grupul PSD şi acolo a venit o delegaţie formată din Marcel Ciolacu, Marian Oprişan, Claudiu Manda, Dragoş Benea care mi-au spus că a venit timpul totuşi să-mi dau demisia din funcţia de preşedinte al PSD. După ce a trecut moţiunea, Marcel Ciolacu mi-a trimis un mesaj că îi pare rău că nu a fost alături de mine. Acest mesaj arată efectiv că de fapt nu s-a implicat, nu a vrut să se implice. (...) Deci ei şi-au dorit efectiv ca Viorica Dăncilă să nu mai fie premier pentru că nu puteau dărâma preşedintele de partid atâta timp cât deţinea funcţia de premier şi să pună imediat mâna pe partid. Acea delegaţie a venit cu un limbaj violent care a arătat că cei 7 ani de acasă nu există, şi mi-a cerut să-mi dau demisia şi să preia ei conducerea în grup. Bineînţeles că am refuzat, nu eram un om care să fie intimidat atât de uşor. Mi-am dat seama atunci că tot ceea ce va urma va fi influenţat de modul în care vor acţiona cei care au fost prezenţi la acea întâlnire.
Cum a fost boicotată la prezidenţiale
Viorica Dăncilă: Înainte de prezidenţiale nu am avut prea multe discuţii cu ei şi dacă vă uitaţi nu au ieşit niciodată public să susţină candidatul la prezidenţiale. Dacă ne uităm pe presa din acea perioadă, nici Marcel Ciolacu, nici Paul Stănescu, nici Dragoş Benea, nu a ieşit să-şi susţină candidatul pentru prezidenţiale. Cel care m-a propus pentru a candida la prezidenţiale a fost Marcel Ciolacu. În CEx-ul pe care l-am avut Marcel Ciolacu a fost cel care a făcut propunerea pentru candidatura mea. Pe urmă m-a acuzat că nu am refuzat. Era o laşitate din partea mea să nu-mi asum, eram preşedintele partidului.
Viorica Dăncilă: La turul I, ei au crezut că nu o să intru în turul doi. Şi au venit o parte dintre ei la sediul partidului. Erau foarte dezamăgiţi, mă aşteptam să fie totuşi bucuroşi că am intrat în turul II în condiţiile în care la europarlamentare ne-am clasat pe locul 3, iar noi am intrat în turul 2 la o distanţă foarte mare de USR. Deci era un pas înainte şi condiţiile cu totul diferite faţă de anii anteriori: am candidat împotriva preşedintelui în funcţie, preşedintele partidului fusese arestat, am pierdut guvernarea şi nu pot să spun că m-am bucurat de foarte multă implicare a unor lideri din teritoriu. (...) A venit turul II. Ei aveau totul organizat. În seara aceea au convocat activul de partid în biroul lui Marcel Ciolacu. În ziua următoare, după rezultatul exit-poll-urilor, au şi convocat, cu toate că din punct de vedere statutar nu se putea face acest lucru. Era un preşedinte, preşedinte executiv, aveam o coducere a partidului. A cerut demisiile celor din BPN ca să justifice într-un fel, cu promisiuni... A venit Ionel Arsene şi mi-a spus că toţi s-au adunat şi sunt foarte mulţi şi vor demisia ta. Şi Marcel ar vrea să vorbească cu tine. A venit Marcel Ciolacu, l-am lăsat să-şi joace rolul, pentru că a fost un teatru ieftin, cu lacrimi în ochi, că nu are de ales, că îi pare aşa de rău, că nu a fost alături de mine mereu, că trebuia să se implce mai mult, dar mă apreciază foarte mult şi vom lua deciziile împreună, dar să-mi dau demisia să dăm un suflu nou, să-i fie mai bine partidului.
Demisia de la conducerea PSD
Viorica Dăncilă: La sfârşit mi-am dat demisia. Unii dintre ei aveau un limbaj pe care nu cred că l-ar folosi nimeni, un om care se respectă şi care are cei 7 ani de acasă, un limbaj violent, un limbaj cu jigniri, crezând că astfel câştigă mai mult în faţa noului şef. Şi atunci mi-am dat seama că nu pot lucra cu o parte din aceşti oameni, că un partid nu se clădeşte pe trădare, pe capul plecat sau pe linguşiri pentru noul lider. Mi-am dat demisia, le-am urat succes, am vorbit cu Ciolacu şi i-am spus, eu, dacă am nevoie, pe parte guvernamentală, ies şi fac opoziţie aşa cum trebuie. Toate au fost bune cred nici o lună de zile după care am văzut că nu mai puteam să plec în teritoriu să mă întâlnesc cu femeile, erau date imediat telefoane ca să nu particip la întâlnirile cu femeile (...) N-am putut să merg nici în propriul judeţ pentru că liderul de la Teleorman este un yesman şi mi-asum ce spun, este un om care a fost total devotat lui Liviu Dragnea, total devotat Vioricăi Dăncilă şi care este un om total devotat lui Marcel Ciolacu.
Viorica Dăncilă: Vina mea este că am acordat încredere unor oameni care nu au meritat, faptul că am creat un pol de putere, crezând că interesele partidului sunt mai importante decât interesele personale, faptul că am acceptat alături de mine oameni pe care i-a hotărât partidul, fără să-i cunosc sau să le ştiu capacitatea sau modul lor de acţiune. Deci nu pot să spun că nu am avut greşelile mele.
Despre modă şi bijuterii
Viorica Dăncilă: Am înlocuit broşa cu perlele. Mi s-a părut că la acest sacou merge să accesorizezi mai bine perlele, dar port în continuare broşă. Este accesoriul pe care îl prefer. Depinde şi cu ce te îmbraci, dar în majoritatea situaţiilor port broşă. Aşa este, am 70 de broşe. Nu vă gândiţi că sunt de firmă sau foarte scumpe. Îmi plac foarte mult broşele. Consider că un accesoriu poate da eleganţă unei ţinute şi pentru mine broşa reprezintă un accesoriu pe care îl apreciez foarte mult. Am văzut că sunt foarte multe femei care poartă broşe, nu sunt singura. Aşa cum am precizat în interviu, prefer ca aproape la toate întrunirile care merg să accesorizez o broşă pentru că mi se pare un simbol al eleganţei şi că o ţinută poate fi pusă în valoare mai bine atunci când accesorizezi o broşă.
Părerea mea e că trebuie să te îmbraci cu ceea ce ţi se potriveşte pentru că poate fi o ţinută scumpă, dar care să nu fie bună pentru tine. Consider că ceea ce ţi se potriveşte, indiferent că e scumpă sau mai ieftină, este alegerea perfectă.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe