Viorica Dăncilă, mesaj de Ziua Europei: Ne dorim o Uniune în care statele să beneficieze de tratament egal

Premierul Viorica Dăncilă a transmis, joi, un mesaj cu ocazia Zilei Europei, precizând că România va fi în continuare un susţinător al proiectului european, dar că ţara noastră îşi doreşte o Uniune Europeană în care statele memebre să fie tratate egal, nediscriminatoriu.

Urmărește
160 afișări
Imaginea articolului Viorica Dăncilă, mesaj de Ziua Europei: Ne dorim o Uniune în care statele să beneficieze de tratament egal

Dăncilă, mesaj de Ziua Europei: Ne dorim o Uniune în care statele să beneficieze de tratament egal

„Ziua Europei o sărbătorim anul acesta cu gândul la viitorul Uniunii Europene, al cărui profil se conturează în dezbaterile găzduite de România chiar astăzi, ca deţinătoare a Preşedinţiei Consiliului UE. Uniunea Europeană este un proiect în plină schimbare, care ne obligă să ţinem pasul cu prezentul, pentru ca viitorul să nu ne surprindă. România face parte din acest proiect şi ne simţim responsabili, în egală măsură cu celelalte state membre, pentru Europa pe care o vom lăsa generaţiilor următoare", se arată în mesajul transmis de premierul Viorica Dăncilă, de Ziua Europei.

Premierul a transmis că România va fi în continuare un susţinător al proiectului european fondat pe convergenţă, coeziune, solidaritate şi dezvoltare durabilă.

„Rămânem profund ataşaţi valorilor europene şi ne dorim o Uniune Europeană puternică, în care toate statele membre să beneficieze de tratament egal, nediscriminatoriu, indiferent de suprafaţa teritoriului, de amplasarea geografică sau de vechimea în UE. Proiectul european s-a născut din dorinţa de a trăi în pace şi prosperitate, în ideea că statele membre îşi pot uni eforturile către acest obiectiv. În contextul actual, cetăţenii europeni îşi doresc o Uniune Europeană sigură, capabilă să ofere soluţii noilor provocări de natură internă şi externă, şi mai activă în plan global. Configurarea viitorului european este un proces complex, în care deciziile trebuie să ţină cont de aşteptările cetăţenilor, exprimate în cadrul dezbaterilor şi prin vocea reprezentanţilor lor în Parlamentul European", potrivit sursei citate.

Liderul de la Palatul Victoria a precizat că, în calitatea actuală de stat care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, România a reuşit să deblocheze discuţiile pe mai multe problematici importante pentru viitorul european, dar şi că ţării noastre îi revine responsabilitatea organizării alegerilor europene programate pentru sfârşitul acestei luni, la 40 de ani după primele alegeri pentru Parlamentul European.

"Astăzi, 9 Mai 2019, după aproape şapte decenii de la Declaraţia Schuman, care anunţa bazele proiectului european din care şi România face parte acum, privim cu încredere viitorul comun şi eforturile celor angrenaţi în configurarea lui. Această zi încărcată de istorie stă mărturie a puterii incredibile de renaştere şi regenerare care se află în oameni şi în comunităţile unite de ţeluri comune. La nivel mondial, european şi aici în ţară, 9 mai ne arată din nou cum curajul a învins deznădejdea, iar unitatea de valori şi principii a dat naştere unui nou model comunitar şi unui nou mod de a trăi. Însemnătatea acestei zile reconfirmă responsabilitatea pe care o avem faţă de
istoria noastră comună, a europenilor şi a românilor, de a lupta neîntrerupt şi cu toate forţele pentru o Românie a solidarităţii, în interior şi în exterior, membră a unei Uniuni Europene coezive, dintr-o lume paşnică şi prosperă pentru toţi locuitorii ei", a mai transmis premierul român.

Ziua Europei 2019 este marcată, joi, 9 mai, prin evenimente care se vor desfăşura în multe colţuri ale ţării, organizatorii pornind în căutarea semnificaţiilor originare.

România celebrează pe 9 mai Ziua Europei, dedicată unităţii europene. În fiecare an, în această zi, se sărbătoreşte pacea şi unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunţată declaraţia Schuman. În cadrul unui discurs ţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei, scrie europa.eu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici