Virgil Popescu: Subvenţiile pentru energie şi gaze la nivelul întregii populaţii trebuie să înceteze

Ministrul Economiei Virgil Popescu a declarat, miercuri, la preluarea mandatului, că îşi doreşte abrogarea OUG 114, dar cu o perioadă de tranziţie. Liberalul susţine acordarea subvenţiilor pentru energie şi gaze doar consumatorilor vulnerabili şi nu întregii populaţii.

Urmărește
3296 afișări
Imaginea articolului Virgil Popescu: Subvenţiile pentru energie şi gaze la nivelul întregii populaţii trebuie să înceteze

Virgil Popescu: Subvenţiile pentru energie şi gaze la nivelul întregii populaţii trebuie să înceteze

"Dorim abrogarea OUG 114 care a produs mari disensiuni în piaţă. Abrogarea va fi cu o perioadă de tranziţie. O să vedem răspunsul Comisiei Europene la prounerea care a fost făcută de fostul Minister al Energiei şi în funcţie de acest lucru vom vedea cum vom lua în calcul această perioadă de tranziţie. Ne dorim deblocarea investiţiilor privind extracţia gazelor naturale din Marea Neagră. Abrogarea (OUG - n.r.) 114, cu tranziţie, împreună cu definirea consumatorului vulnerabil. Trebuie ca subvenţia să se ducă către acei oameni care au nevoie", a afirmat Virgil Popescu.

Acesta a explicat că Ministerul Economiei, împreună cu Ministerele Muncii şi Dezvoltării vor trebui să definească consumatorul vulnerabil.

"În acest moment, întreaga populaţie a României este subvenţionată. Acest lucru trebuie să se oprească. Oamenii care au nevoie trebuie ajutaţi. De aceea acest concept al consumatorului vulnerabil trebuie definit. Ministerul Economiei nu poate să-l facă singur, va trebui să-l facă cu Ministerul Muncii şi cu Ministerul Lucrărilor Publice şi Administraţiei", a afirmat Popescu.

Ministrul a precizat că joi va avea o întâlnire, la ora 09:00, cu preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei pentru a discuta mai multe probeleme, inclusiv despre OUG 114.

Virgil Popescu a explicat că, deşi stocurile de gaze naturale sunt la nivel maxim, Romgaz nu poate extrage necesarul pentru perioada de iarnă.

"Vizavi de stocurile de gaze pentru iarnă, o să avem un comandament de iarnă să verificăm stocurile. Stocurile de gaze sunt la nivelul maxim, dar nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece pentru că nivelul maxim de gaze care se pot extrage din depozitele din România este de maxim 28 de milioane de metri cubi care nu ar asigura pe vârf de frig în iarnă necesarul suplimentar pentru asigurarea căldurii şi energiei electrice. Acest lucru se datorează faptului că Romgaz nu şi-a făcut investiţiile în depozite şi nu a crescut capacitatea de injecţie şi de extragere din depozit a gazelor. Avem aproape 3 miliarde de metri cubi în depozit dar nu putem scoate la nivelul cerinţelor de vârf. O să mă asigur în discuţiile cu Romgaz că în planul de investiţie îşi va pune acest lucru, astfel încât prin compania care administrează depozitele de gaz acest lucru să se întâmple", a declarat oficialul din Guvern.

De asemenea, Popescu a precizat că stocurile de cărbune sunt asigurate în grafic, dar va merge şi pe teren în perioada următoare pentru a se asigura că sunt disponibile toate stocurile de cărbune şi gaze naturale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici