În acest caz, veterinarii nu vor lua măsură uciderii preventive şi nu vor eutanasia toţi porcii din comunitate, intervenţiile urmând să se facă punctual, în urma sesizărilor cetăţenilor.
Prezenţa virusului pestei porcine africane a fost confirmată după ce un crescător de porci din oraş a anunţat autorităţile că un animal s-a îmbolnăvit. Veterinarii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Securitatea Alimentelor (DSVSA) Brăila au intervenit la faţa locului şi au eutanasiat toţi cei cinci porci din gospodăria afectată. De asemenea, a fost dezinfectată zonă, dar nu vor fi eutanasiaţi toţi porcii din oraş.
„Virusul a fost confirmat vineri la o gospodărie de pe strada Râmnicu Sărat. Am eutanasiat cinci porci, patru scroafe şi un vier. Am dezinfectat zona, nu se poate interveni la nivelul întregului oraş. Sunt cel mult 150 de porci în tot oraşul”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.
Reprezentanţii autorităţilor judeţene spun că în oraşul Brăila vor fi luate măsuri asemănătoare
„Sunt aproape aceleaşi măsuri ca în localităţile din judeţ. Se merge pe uciderea preventivă, dar doar în focar. Nu am instalat filtre rutiere în oraş, dar le păstrăm pe cele din comune. Totuşi, dacă vor fi şi alte cazuri de pestă porcină în municipiul Brăila, vor lua alte măsuri, vom instala filtre, vom dezinfecta maşinile”, a spus, la solicitarea MEDIAFAX, prefectul judeţului Brăila, George Adrian Paladi.
Până în prezent, în judeţul Brăila au fost confirmate 25 de focare ale pestei porcine africane şi au fost eutanasiaţi peste 24.000 de porci. Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiţi de stat cu sume cuprinse între 8 lei şi 12 lei kilogramul.