Voicu:Ideea mandatului prezidenţial de 4 ani poate fi bună,dar integrată într-un ansamblu funcţional

Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că ideea mandatului prezidenţial de patru ani poate fi o idee bună, el apreciind, însă, că aceasta trebuie integrată într-un ansamblu care să includă toate mecanismele democratice şi care să funcţioneze foarte bine.

Urmărește
1 afișare

"Procesul de modificare a Constituţiei este unul complex, e nevoie de un ansamblu care să funcţioneze foarte bine. Ideile disparate, dar care aparent sunt în regulă - mandatul prezidenţial de patru ani poate fi o idee bună - trebuie totul integrat într-un ansamblu în care să se separe exact atribuţiile executive, în care instituţiile statului, cele două Camere ale Parlamentului, Curtea Cosntituţională - toate trebuie să fie puse să funcţioneze într-un mecanism democratic care să nu lase loc la interpretări abuzive, aşa cum a fost până acum", a spus Mihai Voicu.

Vicepreşedintele PNL a întrebat retoric de ce comisia parlamentară comună, constituită pentru dezbaterea proiectului de revizuire a Constituţiei, nu s-a întrunit niciodată în decurs de un an, el apreciind că acolo este locul în care să se discute elemente de ansamblu, şi nu idei disparate.

"Încă o dată mă întreb de ce Comisia parlamentară comună pentru dezbaterea proiectului de revizuire a Constituţiei, înfiinţată acum mai bine de un an, nu a funcţionat niciodată, nici măcar nu s-a întâlnit. De aceea cred că mai degrabă acolo este locul în care să discutăm despre o nouă Constituţie de care România are fără îndoială nevoie", a spus Voicu.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, luni seară, la TVR 1, în contextul discuţiilor despre o eventuală modificare a Constituţiei, că ar fi dispus să-i fie scurtat mandatul prezidenţial chiar şi cu un an dacă rezultatul ar fi scăderea numărului de alegeri, prea mare în acest moment, în opinia sa.

"Am considerat că mai sunt lucruri care trebuie adaptate în Constituţie. Acest subiect - revenirea la un mandat prezidenţial de patru ani - este generat de realităţile politice din România", a spus preşedintele Băsescu, arătând că în România au loc "într-un an alegeri locale, într-un alt an alegeri europarlamentare, într-un alt an alegeri parlamentare şi într-un alt an alegeri prezidenţiale".

Preşedintele a apreciat că România are nevoie de mai puţini ani electorali.

"România are nevoie de mai puţini ani cu alegeri. Ideea a fost să reuşim o soluţie de recuplare a alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare. Dacă s-ar găsi un consens cu toate partidele politice, eu am toată disponibilitatea pentru a găsi o formulă practică. Inclusiv scurtarea mandatului meu, dacă vom conveni că acest lucru îl votăm", a spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici