Voiculescu: Actualul sistem semiprezidenţial şi-a dovedit limitele, aş opta pentru unul prezidenţial

Senatorul Dan Voiculescu susţine că revizuirea Constituţiei este absolut necesară, fiind nevoie de o mai bună reglementare a raporturilor dintre preşedinte şi Guvern şi dintre Executiv şi Parlament, fostul preşedinte PC afirmând că ar opta pentru un sistem prezidenţial clasic.

20 afișări

"În opinia mea, revizuirea Constituţiei este absolut necesară. Nu pentru că o vrea Traian Băsescu sau USL, ci pentru că realitatea ultimilor ani ne-a demonstrat că ambiguităţile şi paralelismele din textul legii fundamentale generează blocaje instituţionale cu efecte politice, economice şi sociale extrem de grave", scrie Voiculescu, pe blog.

Potrivit senatorului, raportul preşedinte-Guvern trebuie redefinit pentru că sistemul actual, semiprezidenţial, şi-a dovedit clar limitele. "Avem nevoie de o clarificare netă şi, personal, aş opta pentru un sistem prezidenţial clasic", scrie Voiculescu, precizând că şi raportul dintre Guvern şi Parlament trebuie schimbat.

Potrivit lui Voiculescu, sistemul instituţional românesc are nevoie de un mediator veritabil. "S-a dovedit că preşedintele României, fie că a fost prea puternic, fie prea slab, nu a putut deveni un mediator veritabil între instituţiile statului şi între instituţii şi societate. Aşadar, avem nevoie de un alt mediator", scrie Voiculescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici