Voiculescu îl ameninţă cu Justiţia pe Boc

Senatorul Dan Voiculescu îl acuză, într-o scrisoare deschisă, pe premierul Emil Boc de rea-credinţă în legătură cu faptul că nomele de aplicare a Legii privind casele naţionalizate nu au fost încă publicate şi îl ameninţă pe şeful guvernului cu Justiţia.

Urmărește
31 afișări
Imaginea articolului Voiculescu îl ameninţă cu Justiţia pe Boc

Voiculescu îl ameninţă cu Justiţia pe Boc (Imagine: Mihai Spiridonică/Mediafax Foto)

"Termenul legal până la care aveaţi obligaţia de a publica Normele metodologice de aplicare a Legii1/2009 a fost 1 martie 2009. De la expirarea acestui termen până în prezent v-am adresat 3 întrebări şi interpelări referitoare la motivul nepublicării şi data la care vă veţi decide să le publicaţi şi, implicit, să intraţi în legalitate. De fiecare dată, am primit un alt motiv pentru depăşirea termenului legal", îi scrie Voiculescu lui Boc.

Voiculescu menţionează că, în prima fază, premierul a invocat necesitatea obţinerii unui număr mare de avize, apoi lipsa fondurilor, despre care fondatorul PC afirmă că a fost "infirmată de chiar ministrul Finanţelor Publice", ). Voiculescu precizează că, în cel mai recent răspuns venit de la Guvern se arată că nici premierul şi nici juriştii de la Palatul Vicotria nu se pot lămuri care este sensul sintagmei "teren aferent construcţiei".

În replică, Voiculescu precizează că directorul Valentin Apostol din Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale a definit terenul aferent construcţiei ca fiind "teren pe care se află amplasată construcţia, cât şi terenul din împrejurimile construcţiei, care are legătură cu aceasta (curtea, grădina, terenul de sub anexele gospodăreşti etc)".

"Domnule Prim-Ministru, şi eu şi dumneavoastră ştim că toate aceste justificări sunt puerile. Motivele pe care le invocaţi pentru nepublicarea Normelor, mereu altele, vă probează reaua-credinţă în faţa oricărei instanţe din România. Şi, într-un final, Justiţia se va pronunţa asupra demersurilor dumneavoastră. Însă, până atunci, românii care şi-au cumpărat locuinţele cu bună credinţă sunt, în continuare, evacuaţi. Viaţa acestor oameni se schimbă dramatic. Nu sunt doar cuvinte, este realitate dură, contondentă. În consecinţă, vă fac următoarea propunere: Mutaţi meciul cu Voiculescu pe alt teren! Eu o să uit pentru totdeauna că sunt iniţiatorul acestei legi, uitaţi şi dumneavoastră! Nu este Legea Voiculescu, este Legea nr.1/2009. Domnule Prim-ministru, aplicaţi Legea nr.1/2009!", se arată în scrisoare.

Boc: Întârzierea nu poate fi calificată drept rea-credinţă

Recent, Dan Voiculescu i-a cerut premierului Emil Boc, în scris, să explice motivul întârzierii normelor de revizuire a regimului caselor naţionalizate, act iniţiat de senatorul PC şi aprobat după contestaţii la CC, şeful Guvernului răspunzând, tot în scris, că normele sunt încă analizate, nu tergiversate.

"Întârzierea în elaborarea normelor metrodologice de aplicare a Legii 1/2009 nu poate fi calificată drept rea-credinţă din partea Guvernului, o tergiversare a aplicării unei legi în vigoare, în condiţiile în care modificările aduse sistemului de despăgubire a proprietarilor care au dobândit dreptul de proprietate în calitate de foşti chiriaşi, în baza Legii 112/1995 şi ale căror contracte de vânzare-cumpărare au fost desfiinţate pe cale judecătorească s-au făcut fără o analiză a impactului financiar pe care îl vor produce şi fără să indice o sursă aptă de finanţare", se arăta în răspunsul premierului.

Liderii coaliţiei au discutat despre necesitatea adoptării normelor de aplicare la Legea privind casele naţionalizate, ca urmare a numeroaselor sesizări apărute de la cetăţenii care solicită acest lucru, a declarat, marţi, vicepremierul Dan Nica, după şedinţa coaliţiei.

"Una dintre chestiunile ridicată a fost aceea referitoare la necesitatea adoptării normelor de aplicare a Legii 1. Este o lege aprobată în Parlament privind casele naţionalizate şi are nevoie de aceste norme de aplicare pentru că ua părut foarte multe sesizării din partea cetăţenilor care reclamă faptul că, deşi este o lege adoptată, în vigoare şi produce efecte, sunt multe decizii care apar şi persoane care sunt evacuate, deşi cadrul legal ar fi presupus o altfel de soluţie şi anume aceea de a rămâne în locuinţe până când se găseşte o soluţie de mutare a acestora", a spus Nica.

Legea de modificare a regimului caselor naţionalizate prevede că imobilele care au fost înstrăinate în temeiul dispoziţiilor Legii 112/1995 nu sunt restituite în natură, ci doar în echivalent. Persoanele care au primit despăgubiri în baza Legii 112 pot solicita restituirea în natură numai dacă imobilul nu a fost vândut până la data intrării în vigoare a noii legi şi numai după returnarea sumei reprezentând despăgubirea primită, acualizată conform cu indicele de inflaţie.

Chiriaşii care au cumpărat imobile în baza legii 112 şi ale căror contracte de vânzare-cumpărare au fost desfiinţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile au dreptul la asigurarea cu prioritate a unei locuinţe de către consiliile locale sau de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei.

Sumele plătite de aceste persoane pentru cumpărarea imobilului naţionalizat şi care ulterior a fost restituit proprietarului, constituie, prin actualizare la nivelul pieţei, avans la noul imobil, pe care au dreptul să îl cumpere de la stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici