Voinescu: Gălăgia politică dăunează fără îndoială, dar este efectul unei cauze mai profunde

Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu apreciază că "gălăgia politică" invocată de şeful misiunii FMI "dăunează", dar că felul în care a fost condusă economia României în ultimii 20 de ani "nu este doar rodul apucăturilor proaste ale politicienilor, ci şi a capacităţii limitate a economiştilor vedetă".

Urmărește
121 afișări
Imaginea articolului Voinescu: Gălăgia politică dăunează fără îndoială, dar este efectul unei cauze mai profunde

Voinescu: Gălăgia politică dăunează fără îndoială, dar este efectul unei cauze mai profunde (Imagine:Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Felul în care a fost condusă economia României în ultimii 20 de ani nu este doar rodul apucăturilor proaste ale politicienilor, ci şi a capacităţii limitate de a înţelege şi gestiona tranziţia de la economia socialistă la economia liberă a economiştilor vedetă, produse ale ASE-ului bucureştean al anilor '70-'80 şi care au fost mereu în preajma politicienilor, când s-au luat decizii economice. Gălăgia politică dăunează fără îndoială, dar gălăgia politică este efectul unei cauze mai profunde, care trebuie căutată în spaţiul adesea abstract şi rupt de realitate al speculaţiilor financiare", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, Sever Voinescu, purtător de cuvânt al PDL.

Sever Voinescu a apreciat că neîncrederea pe care o au oamenii faţă de instituţiile statului în România este anterioară apariţiei crizei economice.

"Comportamentele oamenilor politici nu au făcut decât să adâncească şi să cronicizeze această neîncredere", a apreciat Sever Voinescu.

În opinia liderului PDL, criza economică a scos la iveală "defecţiuni structurale" ale economiei şi ale statului român şi că, pentru aceasta, pot fi "blamaţi în egală măsură" politicienii, dar şi "marii economişti".

Gălăgia politică din România şi problemele din restul Europei sunt motivele principale pentru care încrederea populaţiei nu a revenit, dar percepţia se va schimba odată cu revenirea economiei, creşterea salariilor şi scăderea şomajului, a declarat pentru MEDIAFAX Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI.

"Unul din motivele pentru care încrederea nu şi-a revenit în totalitate este că oamenii se uită şi la restul Europei, iar acest lucru nu le dă încredere. Poate fi, însă, şi o chestiune de gălăgie politică, aici în România. Încrederea oamenilor în activitatea economică va fi restaurată atunci când ei vor vedea că salariile cresc, şomajul scade, iar odată cu revenirea creşterii economice se va construi un cerc virtuos", a spus Franks.

Întrebat dacă încrederea are legătură cu capacităţile profesionale ale guvernanţilor, şi dacă România nu ar trebui să urmeze exemplul Bulgariei în această materie, Franks s-a limitat în a spune că nu poate comenta pe marginea acestui subiect, nefiind în măsură să compare popularitatăţile politice.

"Dar ceea ce pot spune este că, într-adevăr, în ţările în care există mai multă gălăgie politică încrederea este mai mică. Gălăgia politică este o expresie pe care economiştii o folosesc atunci când apare incoerenţă în discursurile politice, ceea ce duce ulterior la slăbirea încrederii în economie", a continuat Franks.

Fondul Monetar Internaţional a încheiat luni a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv şi va propune board-ului eliberarea unei noi tranşe în valoare de aproximativ 490 milioane de euro. Şedinţa board-ului a fost planificată pentru jumătatea lunii decembrie.

În conferinţa de presă de luni care a marcat încheierea misiunii, Franks a arătat că Guvernul a convenit cu FMI şi Comisia Europeană să îngheţe salariile şi pensiile în sectorul public, dar să le poată majora limitat la mijlocul anului viitor, dacă evoluţia de până atunci a veniturilor bugetare va permite acest lucru.

Totodată, instituţiile financiare au redus puternic prognoza de creştere economică pentru anul viitor, iar noile estimări se situează în intervalul 1,8-2,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici