Voinescu: Nu am primit invitaţie de la USL să discutăm despre devansarea alegerilor

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, marţi, că partidul nu a primit o invitaţie de la USL pentru a discuta devansarea alegerilor, el afirmând că USL "jonglează" cu Constituţia" şi cu voinţa poporului şi că trebuie văzut de ce Viorel Hrebenciuc vrea scurtarea actualei legislaturi.

Urmărește
177 afișări
Imaginea articolului Voinescu: Nu am primit invitaţie de la USL să discutăm despre devansarea alegerilor

Sever Voinescu (Imagine: Narcis Pop/Mediafax Foto)

"Nu am primit nicio invitaţie de la USL pe acest subiect. Trebuie să vedem de ce ar dori domniile-lor să se întâmple aşa. Noi avem, totuşi, nişte termene constituţionale. Eu văd că USL jonglează cu Constituţia, jonglează cu voinţa suverană a poporului, dar, totuşi, PDL nu poate accepta lucruri din astea. Termenul de patru ani este stabilit constituţional. Nu există decât o singură situaţie în care durata de patru ani de viaţă a Parlamentului poate fi scurtată. Evident, nu suntem în situaţia asta. Trebuie să vedem, înainte de toate, care ar fi temeiul constituţional şi legal pentru care domnul Hrebenciuc şi, poate, şi USL, din spatele domniei sale, doresc scurtarea acestei legislaturi", a explicat Sever Voinescu.

Referitor la declaraţia lui Hrebenciuc cum că votul uninominal pur ar avantaja PDL şi ar dezavantaja doar grupurile extremiste, Voinescu l-a numit pe social-democrat "specialist în fumigene, fente şi driblinguri pe metru pătrat".

"Nu ştiu dacă noi trebuie să ne gândim la un sistem electoral prin prisma faptului că el avantajează un partid sau altul. Noi respingem, în general, acest tip de atitudine. USL o practică. De altfel, ei au şi spus-o deschis, fără nicio jenă: ei doresc un anume sistem de vot, pentru că, în logica domniilor lor, acest sistem de vot le-ar aduce un număr mai mare de mandate parlamentare decât ar fi normal conform votului popular. Mai pe scurt, ei ştiu bine că nu o să facă 50% din votul popular, dar au găsit un sistem electoral care le va aduce mai multe mandate decât votul popular. Bun, e-n regulă: asta e logică de tip Hrebenciuc. Noi nu intrăm în logica de tip Hrebenciuc şi, prin urmare, nu comentăm decât, poate, la o cafea şi nu într-o conferinţă de presă. Dar, din punctul nostru de vedere, un sistem electoral trebuie ales pe cu totul alte criterii. Iar pentru noi, în România, astăzi, criteriul fundamental ar fi trebuit să fie acela că ne trebuie un sistem care produce 300 de parlamentari. Asta este esenţial, despre asta vorbim", a opinat Sever Voinescu.

Întrebat dacă Partidul Democrat-Liberal îşi va schimba modul de a face campanie electorală, deputatul a răspuns că PDL este un partid care nu are lucruri ascunse şi nici "iepuraşi pe care îi scoate din joben".

"PDL este un partid care nu are lucruri ascunse şi nu are iepuraşi pe care îi scoate din joben. PDL este un partid cu bune şi rele, dar, în general, ce spune face, şi oamenii care sunt PDL sunt oameni binecunoscuţi de către toată lumea", a spus Voinescu.

Purtătorul de cuvânt a repetat că formaţiunea din care face parte este consecventă în a spune că a luat măsuri dure "pentru a salva România de dezastru" şi că va explica mereu acest lucru electoratului.

"Ceea ce noi vrem să facem în campaniile noastre electorale este să apărăm o poziţie onestă pe care am avut-o în raport cu interesul României. Noi nu facem altceva decât să spunem: «Am luat aceste măsuri dure pentru că a trebuit să salvăm România de dezastru». Şi am făcut-o. Şi, sigur, oamenii judecă asta. Sunt de acord cu noi sau nu sunt de acord cu noi. Dar noi asta am făcut şi asta explicăm cu onestitate electoratului. În rest, iarăşi vă duceţi într-o logică de tip Hrebenciuc, cu fumigene, fente, piruete şi şpagaturi. Nu practicăm politica asta", a încheiat el.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat, marţi, că ar fi bine ca parlamentarele să aibă loc în octombrie, pentru că, dacă ar rămâne în noiembrie, noul Guvern ar trebui să fie votat de Sfântul Nicolae şi a arătat că stabilirea datei alegerilor s-ar putea face prin Ordonanţă.

Viorel Hrebenciuc a declarat, marţi, că votul uninominal pur ar favoriza în primul rând PDL şi ar defavoriza partidele "aşa-zis extremiste sau mai fistichii, gen Dan Diaconescu".

El a mai arătat că este corect să fie nemulţumiţi de reprezentativitate, arătând că "atât timp cât există reprezentativitatea partidelor gen Dan Diaconescu se poate sta de vorbă pe acest subiect".

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 180 voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi 26 abţineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal iniţiat de Crin Antonescu şi Victor Ponta, respingând toate amendamentele PDL şi UDMR. Proiectul prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar. Pragul electoral a fost eliminat şi a fost adoptată o prevedere potrivit căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008. PDL a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională legea privind sistemul uninominal de vot propusă de USL şi votată marţi de către Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici