Voinescu: Propunerile legislative electorale ale USL au un caracter diversionist

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, joi, că propunerile legislative electorale ale USL au un caracter diversionist pentru a face uitat subiectul modificării Constituţiei şi a arătat că aceste propuneri sunt copiate din programele PDL.

Urmărește
4 afișări

"PDL a aflat din declaraţiile publice despre intenţia Uniunii Socialiste de a depune un proiect de lege privind reducerea numărului de parlamentari, interzicerea migraţiei politice şi alegeri parlamentare în sistem uninominal, astfel încât să meargă în Palament candidatul cu numărul cel mare de voturi, subliniem caracterul diversionist al propunerii socialiste, propunerile lor nu pot ţine loc de modificarea Constituţiei şi de aceea nu putem accepta să substituim în dezbaterea politică tema modificării legii fundamentale cu propunerile acesteia", a precizat Sever Voinescu, într-o declaraţie de presă.

El a adăugat că reducerea numărului de parlamentari la 300 şi Parlamentul unicameral au fost iniţiativele formulate de Traian Băsescu, susţinute de PDL şi propuse Referendumului din 2009, iar acum liderii USL "îşi imaginează" că prin propunerile lor "dau şah" PDL sau "fac praf pe drum pentru a face uitată modificarea Constituţiei".

"USL se află într-o stare de negare a poporului", a mai spus Sever Voinescu, arătând că singura "cale onestă" pentru Parlament unicameral este modificarea Constituţiei.

Liderul PDL a adăugat că propunerea USL privind interzicerea migrării politice este "cea mai ipocrită dintre toate".

"Exact când Ponta şi Antonescu vorbeau despre interzicerea migrării politice, USL aducea un parlamentar de la PDL în tabăra roşie. Racolarea agresivă a parlamentarilor de către Dan Voinescu, cel care pare a fi responsabilul USL cu racolările, a fost recent confirmată public şi de un alt senator. Noi subliniem ipocrizia acestei alianţe socialiste în chestiunea migraţiei politice", a mai afirmat Voinescu.

El a adăugat, în privinţa alegerii parlamentarilor din primul tur, că PDL a fost de la începutul discuţiilor susţinătorul acestei idei, iar în 2008 a pierdut cei mai mulţi parlamentari ca urmare a redistribuirii voturilor, iar beneficiarul a fost PNL.

"Credem că parlamentarul, dacă e ales uninominal, trebuie să aibă în spate cel mai mare număr de cetăţeni din colegiu. Soluţiile propuse de USL sunt copiate din programele noastre, au ajuns la vorba noastră. Nu cred că USL susţine sincer aceste propuneri, credem că este o diversiune pentru a face uitat subiectul modificării Constituţiei", a adăugat Sever Voinescu.

USL va depune la Parlament, spre aprobare, un act normativ conţinând patru propuneri de modificare a Legii electorale, prima vizând creşterea normei de reprezentare la 100.000 de cetăţeni pentru un deputat şi 200.000 pentru un senator, astfel încât în viitorul Legislativ să existe 325 de aleşi.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că USL va elabora un singur act normativ în care va include patru propuneri de modificare a Legii electorale, pentru a nu se ajunge la situaţia ca, depunând cele patru iniţiative separat, actuala putere să le împartă la comisii şi să le "omoare" pe rând.

Ponta a arătat că prima propunere se referă la reducerea numărului de parlamentari, el subliniind că principiul pe care se construieşte numărul de aleşi ţine de norma de reprezentare şi nu de impunerea unei cifre, cum este cea de 300. "În propunere avem crescută norma de reprezentare, astfel încât un deputat să reprezinte 100.000 de cetăţeni, iar un senator - 200.000 de cetăţeni. Astfel, Senatul va avea 109 membri, cu 28 mai puţin, iar Camera Deputaţilor 216 membri", a spus Ponta.

A doua propunere a USL prevede că parlamentarul care părăseşte partidul sub emblema căruia a candidat îşi va pierde mandatul în condiţii identice cu primarul sau consilierul judeţean, a precizat Ponta.

Liderul PSD a menţionat că a treia propunere a USL prevede alegerea parlamentarilor pe un sistem majoritar, astfel încât în fiecare colegiu cel care obţine primul loc să meargă în Parlament.

A patra propunere a USL are în vederea recunoaşterea ca partid parlamentar sau constituirea de grup parlamentar doar în condiţiile în care există minimum cinci senatori şi zece deputaţi care au candidat sub emblema acelui partid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici