Prima pagină » Politic » Voinescu: USL se pregăteşte să îşi exercite puterea în afara oricărui control, nu o să reuşească

Voinescu: USL se pregăteşte să îşi exercite puterea în afara oricărui control, nu o să reuşească

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat miercuri, în legătură cu iniţiativele USL privind suspendarea şi demiterea preşedintelui ţării, că USL îşi pregăteşte "un eşafodaj instituţional" pentru a-şi exercita puterea în afara oricărui control, menţionând că acest demers va eşua.
Voinescu: USL se pregăteşte să îşi exercite puterea în afara oricărui control, nu o să reuşească

Întrebat despre proiectele depuse de PSD şi PNL privind suspendarea şi demiterea preşedintelui ţării, Voinescu a precizat: „E limpede că sunt acţiuni politice care nu au nimic comun cu interesul public, cu ceea ce se întâmplă în Parlament. Oamenii îşi pregătesc un eşafodaj instituţional pentru a-şi exercita complet în afara oricărui control puterea absolută. Spre asta ne îndreptăm, asta vor să o facă, nu o să le meargă”.

El a spus că USL nu o să reuşească, arătând că atunci când se pregătesc capcane de acest gen, tot iniţiatorii cad în ele.

Potrivit lui Sever Voinescu, USL încearcă să continue războiul cu Traian Băsescu şi cu PDL şi este grav că acest război este dus prin intermediul instituţiilor de stat.

„Eu cred că ei pregătesc trecerea către un sistem constituţional parlamentar fără să modifice Constituţia şi fără referendum”, a mai apreciat Sever Voinescu.

El a spus că puterea a încercat în 2003 modificarea Constituţiei pentru Adrian Năstase şi, la fel ca şi acum, nu a fost pentru cine s-a pregătit.

Senatorul PSD Georgică Severin şi deputatul PNL Cornel Pieptea au depus la Senat un proiect de lege potrivit căruia preşedintele ţării poate fi demis cu votul majorităţii cetăţenilor participanţi la referendumul organizat în urma suspendării de către Parlament.

Legea actuală prevede că demiterea preşedintelui este aprobată numai dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

Iniţial, proiectul de lege a fost înregistrat la Camera Deputaţilor, dar în ultima şedinţă a conducerii acestui for s-a stabilit transmiterea documentului la Senat, considerându-se că este de competenţa Camerei să dea un vot final pe această lege.