Voronin: Sunt multe lucruri pe care România ni le bagă cu de-a sila

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, reia acuzaţiile la adresa României, într-un interviu acordat ziarului "Evenimentul Zilei", susţinând că România este "ultimul imperiu al Europei" şi că finanţează ilegal partide de la Chişinău, scopul final fiind realizarea unui stat românesc unic.

1 afișare
Imaginea articolului Voronin: Sunt multe lucruri pe care România ni le bagă cu de-a sila

Voronin: Sunt multe lucruri pe care România ni le bagă cu de-a sila

Voronin precizează că relaţiile Republicii Moldova cu România au fost întotdeauna foarte tensionate. "România, tot timpul începând cu 16 ani în urmă, s-a implicat şi se implică în probleme interne ale Republicii Moldova", afirmă el, susţinând că România impune ţării vecine, prin diferite metode, standardele româneşti - limbă, istorie, denumirea valutei naţionale, tricolorul, stema, denumirea administrativ-teritorială.

"Şi multe, multe alte lucruri pe care pe parcursul acestor ani România ni le bagă nouă cu de-a sila", adaugă preşedintele Republicii Moldova.

Întrebat cum face România acest lucru, el susţine că prin persoanele care sunt plătite şi susţinute în presa scrisă, prin persoanele "implementate" în diverse structuri din domeniul culturii, ştiinţei. Referindu-se la modalitatea de finanţare a acestora, Voronin afirmă că aceasta se face prin mai multe metode, dar "mai mult ilegal, pe care nu le cunosc nici cetăţenii României care plătesc impozite".

În ceea ce îi priveşte pe politicienii de la Chişinău, Vladimir Voronin susţine că România finanţează ilegal formaţiuni întregi din Republica Moldova. El menţionează că finanţarea este ilegală, întrucât legislaţia moldovenească interzice finanţarea partidelor din surse externe. El mai precizează că au fost demarate anchete în acest sens de către Procuratura de la Chişinău.

Referindu-se la alte acţiuni ale României, preşedintele Voronin menţionează "ultima implicare a Bisericii Ortodoxe Române", prin deschiderea a trei episcopate în Republica Moldova.

Întrebat dacă el consideră acest lucru un act de agresiune, Vladimir Voronin răspunde: "Absolut, este un act de agresiune împotriva credincioşilor din Republica Moldova şi impotriva bisericii noastre ortodoxe. Este un act de agresiune şi este clar că noi nu o să fim indiferenţi. Prin aceste metode se petrec aceste lucruri. Există, după cum înţelegem noi, un concept special şi o politică specială într-această direcţie".

Preşedintele Republicii Moldova susţine că scopul acestor intervenţii este realizarea unui stat românesc unic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici