Vosganian: Boc să informeze Parlamentul despre scrisoarea de intenţie; invităm FMI la discuţii

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat, marţi, că liberalii solicită premierului Boc să informeze Parlamentul despre scrisoarea de intenţie pe care o va semna cu FMI, precizând că PNL îi va invita pe reprezentanţii Fondului, printr-o scrisoare, la o discuţie despre situaţia economică.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Boc să informeze Parlamentul despre scrisoarea de intenţie; invităm FMI la discuţii

Vosganian: Boc să informeze Parlamentul despre scrisoarea de intenţie; invităm FMI la discuţii (Imagine: Mediafax Foto)

"Având în vedere faptul că scrisoarea de intenţie care urmează să se încheie va schimba din păcate în rău soarta românilor, având în vedere toate informaţiile potrivit cărora regimul fiscal se va deteriora în România cerem, comisiile de specialitate ale PNL, parlamentarii PNL din aceste comisii, primului ministru Emil Boc să vină în faţa Parlamentului şi sa informeze Parlamentul României în legătură cu scrisoarea de intenţie pe care Guvernul doreşte să o semneze cu FMI. Această informare este obligatorie, în opinia mea, nu doar ca respect faţă de Parlament, ci ca respect faţă de societatea românească", a susţinut Varujan Vosganian.

Coordonatorul Comisiilor de specialitate ale PNL a subliniat că, atunci când FMI a venit în România în timpul campaniei electorale, a găsit timp să se întâlnească cu partidele parlamentare, deşi situaţia nu era atât de gravă ca acum, anunţând că liberalii lansează o invitaţie către repezentanţii delegaţiei Fondului Monetar la Bucureşti în vederea unei discuţii despre situaţia economică a României, cu liderii şi comisile de specialitate ale liberalilor.

"Ni s-ar fi părut normal ca FMI să aibă întâlniri cu toate grupurile parlamentare. Nu ni se pare normal ca noi, opinia publică, să putem afla numai din zvonuri, numai din lucruri spuse cu jumătate de gură de membrii Cabinetului despre ceea ce se discută, despre soarta ţării pe o lungă perioadă de aici înainte. Chiar şi acum când delegaţia FMI nu a plecat din România, lansăm FMI prin delegaţia sa de la Bucureşti invitaţia de a se întâlni cu conducerea PNL, cu conducerea comisiilor de specialitate ale PNL pentru a discuta despre soarta ţării, despre execuţia bugetară pe primul trimestru şi situaţia datoriei publice şi a deficitelor româneşti", a spus Vosganian.

Întrebat dacă invitaţia către FMI presupune o solicitare scrisă sau apel public, fostul ministru de Finanţe a menţionat că liberalii vor transmite miercuri dimineaţa o scrisoare delegaţiei reprezentanţei FMI în România în care vor transmite oficial invitaţia publică la discuţii.

"Cred că această invitaţie publică pe care o facem FMI ar trebui să fie suficientă într-un moment în care reprezentanţii Fondului văd ei înşişi câte dificultăţi înfruntă Guvernul atunci când doreşte să aducă în Parlament legi care transferă responsabilitatea şi costurile dinspre administraţie spre cetăţeni şi dacă FMI doreşte cu adevărat ca ceea ce se va scrie în scrisoarea de intenţie chiar să se aplice inclusiv în plan legislativ, socotesc că este obligatoriu să dorească o informare a noastră. Mâine dimineaţă (miercuri-n.r.) vom transmite o scrisoare delegaţiei reprezentanţei FMI în România în legătură cu această chestiune", a spus liberalul.

Despre majorarea cotei unice şi aTVA-ului cerute de FMI, Vosganian a spus că "aceste informaţii pe surse" confirmă semnalul de alarmă pe care l-au tras liberalii luni.

"Este ciudat şi asta arată cât de gravă este de fapt situaţia că FMI şi-a schimbat atitudinea de la o săptămână la alta. Acum câteva săptămâni oficialii FMI şi ai BNR avertizau Guvernul că soluţia creşterii impozitelor nu trebuie avută în vedere. Probabil că situaţia este atât de gravă şi noi am arătat deja în documentul nostru prezentat ieri şi probabil că Guvernul a fost atât de incapabil să vină cu soluţii reale încât FMI a recurs la această soluţie de avarie, această soluţie limită care este creşterea impozitării. FMI nu impune nimic niciunui Guvern, FMI nu face decât între ofertele strategice ale unei guvernări să opteze pentru cea care i se pare cea mai credibilă. Niciuna se pare că nu a fost suficient de credibilă aşa cum Guvernul în ansamblul său nu mai este demult credibil", a adăugat liberalul.

Liderul PNL a menţionat că marţi a avut loc prima întâlnire a Consiliului de Coordonare a comisiilor de specialitate ale PNL, care a discutat şi aprobat o rezoluţie propusă de Comisia economică şi de Comisia de buget-finanţe pe subiectul evaluării situaţiei bugetare în primul trimestru al anului 2010.

Vosganian a spus că acest Consiliu se va reuni săptămânal, marţea la ora 17.00.

FMI a propus majorarea TVA şi a cotei unice, pentru a accepta o creşetere a deficitului de la 5,9% la 6,9% din PIB, întrucât nu mai are încredere în Guvern că va reduce cheltuielile, dar nu este de acord cu aplicarea unor taxe diferenţiate sau progresive, au declarat surse participante la negocieri.

"FMI ar putea accepta un deficit de 6,9% din PIB faţă de 5,9% în prezent, o parte din diferenţa de un punct acoperind ajustarea în jos a PIB-ului pe acest an, la care se va adăuga o rezervă de 0,2 -0,4% din PIB. Acest deficit va fi negociat doar în condiţiile în care FMI este convins că veniturile bugetare se vor ridica la nivelul convenit. Echipa Fondului nu mai crede că Guvernul poate reduce cheltuielile. Au avut destul timp s-o facă şi nu s-a întâmplat nimic. Acum a venit scadenţa", au spus pentru MEDIAFAX sursele citate.

Potrivit acestora, se discută variante de majorare a cotelor actuale de TVA şi cotă unică, dar Fondul nu acceptă TVA diferenţiată şi nici impozitare progresivă, considerând că o aplicare neuniformă ar distorsiona piaţa.

"În momentul de faţă sunt mai multe variante de lucru, nu s-a stabilit nimic şi va fi la latitudinea Guvernului să aleagă cea mai convenabilă soluţie, dar să asigure colectarea veniturilor la buget", au adăugat sursele.

În cadrul negocierilor, FMI a exprimat temerea că s-a realizat deja un decalaj mult prea mare în primul trimestru între ce s-a prognozat ca venituri şi ce s-a realizat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici