- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (10.02.2015, 16:29)
- Eliana Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vosganian: Cererea de începere a urmăririi penale nu are temei legal şi ar trebui respinsă
Senatorul Varujan Vosganian a declarat, marţi, înainte de audierea sa la Comisia juridică, că, potrivit Codului de procedură penală, legii răspunderii ministeriale şi Constituţiei României, cererea pentru urmărirea sa penală nu are temei legal şi ar trebui respinsă.
Urmărește
206 afișări
Vosganian: Cererea de începere a urmăririi penale nu are temei legal şi ar trebui respinsă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Scopul prezenţei mele aici este să prezint colegilor mei câteva elemente. Cel dintâi, să reinterez faptul că decizia pe care am luat-o, în 2008, de a sprijini industria chimică şi agricultura românească a fost o decizie corectă, lucru care la vremea respectivă a fost susţinut de Guvern şi a fost, în acelaşi timp, confirmat de realităţile economice. Asupra acestui lucru, Senatul s-a pronunţat în octombrie 2013, socotind că ceea ce am făcut a fost rezultatul atribuţiilor mele de ministru şi răspunderea era pur politică şi nicidecum penală", a susţinut senatorul.
El a arătat că le va spune colegilor din Comisia juridică că această nouă sesizare nu se bazează pe legalitate. "Conform Codului de procedură penală, legii răspunderii ministeriale şi Constituţiei României, această solicitare nu are temei legal şi ea ar trebui respinsă", a spus el.
Întrebat dacă votul poate fi "schimbat", acesta şi-a declarat speranţa că prezenţa sa la comisie va convinge în legătură cu temeinicia argumentelor mele.
"Eu nu pot să anticipez rezultatul votului lor, doar să reamintesc că, în 2013, Comisia juridică a respins solicitarea Parchetului, iar Senatul, cu o majoritate copleşitoare, a luat act şi a acceptat pledoaria în sensul nevinovăţiei mele. Aşadar, e vorba de o hotărâre definitivă a Senatului şi, fără indicii noi, ea nu poate repusă în discuţie fără a fi o agresiune la adresa statului de drept, a echilibrului puterilor în stat şi la adresa drepturilor mele de cetăţean al acestei ţări", a completat senatorul liberal.
Întrebat dacă există probe noi în cazul său, el a arătat: "Singura declaraţie pe care o am eu este referatul înaintat Senatului şi în acest referat nu există nicio faptă nouă. Există încadrări noi, pentru că încadrările vechi nu mai erau conforme cu noul Cod penal, dar nu se poate da o începere de urmărire penală pe noi încadrări, ci pe noi fapte. Este un lucru prevăzut în legislaţia română. Deci o nouă cercetare se poate face pe fapte noi şi nu pe încadrări noi".
Întrebat de ce nu merge să dea lămuriri dacă sunt probleme din partea procurorilor, el a răspuns: "Decizia Senatului este o parte a procedurii. În orice etapă a procedurii, dacă eşti nevinovat, îţi poţi dovedi nevinovăţia. Intrarea în procedura ulterioară, ignorând decizia Senatului, înseamnă, de fapt, ieşirea din viaţa publică, înseamnă o perioadă de mai mulţi ani în care va trebui să dovedeşti o nevinovăţie care este, altminteri, evident", a mai declarat senatorul.
La momentul transmiterii acestei ştiri, Vosganian este audiat la Comisia juridică a Senatului.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a solicitat, în 2 februarie, procurorului general al României să ceară Senatului avizarea cererii de urmărire penală pe numele lui Varujan Vosganian, ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, sub aspectul infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe