- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vosganian: Dacă îşi iubeşte ţara, Băsescu să nu cheme partidele la Cotroceni pe Acordul de Guvernanţă
Liderul PNL Varujan Vosganian, fost ministru de Finanţe, susţine că preşedintele Traian Băsescu nu trebuie să cheme partidele la consultări pe tema Acordului de Guvernanţă, pentru că face mai mult rău, formaţiuniile fiind cele care trebuie să se descurce în legătură cu decizia de la Consiliul European.
Vosganian: Dacă îşi iubeşte ţara, Băsescu să nu cheme partidele la Cotroceni pe Acordul de Guvernanţă (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax foto)
"Domnule preşedinte, dacă vă iubiţi cu adevărat ţara, lăsaţi partidele să se descurce în privinţa Acordului de Guvernanţă Economică, nu le mai chemaţi la Palatul Cotroceni, că stricaţi totul. Înţeleg că preşedintele doreşte să invite partidele la Palatul Cotroceni pentru consultări cu privire la modificarea Constituţiei şi cu privire la alte măsuri ce decurg din acceptarea unui viitor Acord privind Guvernanţa Economică. Eu zic că preşedintele, dacă iubeşte ţara asta, să lase partidele în pace, să nu le invite nicăieri. Ideea că preşedintele cheamă partidele la sfat, ca un tătuc, că el e gazdă şi ceilalţi oaspeţi, că el vorbeşte primul, în faţa gazetarilor, eventual face câteva glume când dă mâna cu invitaţii şi se taie în vorbe cu liderii opoziţiei, s-a dovedit că nu e cea mai potrivită soluţie. Hotărât lucru, Palatul Cotroceni nu e un loc bun pentru consensul politic", scrie Vosganian pe blog.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
El aminteşte că în 1999, în calitate de preşedinte al Uniunii Forţelor de Dreapta, a semnat acordul politic între partidele parlamentare privind demararea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
"Festivitatea a avut loc la Guvern, nu la Palatul Cotroceni, deşi România avea şi pe vremea aceea preşedinte. Responsabilitatea elaborării unui proiect de modificare a Constituţiei aparţine exclusiv Parlamentului. Preşedintele trebuie, în cele din urmă, să se supună voinţei Camerelor legiuitoare. Din acest motiv, nu văd niciun motiv pentru care preşedintele să demareze aceste consultări", scrie liberalul.
Potrivit acestuia, dialogul politic trebuie să aibă loc la Parlament, între grupurile parlamentare ale partidelor reprezentate, iar în situaţia în care acestea nu se înţeleg, abia atunci pot solicita arbitrajul prezidenţial.
"Aşadar, domnule preşedinte, dacă vreţi ca dialogul să aibă succes, dacă vreţi să nu introducem în dezbaterea dintre partide chestiuni care nu au de-a face cu Acordul european şi cu managementul deficitelor, abţineţi-vă. Lăsaţi ca fiecare să-şi facă treaba: partidele să dialogheze, Parlamentul să voteze şi Guvernul să aplice. În cazul în care astea nu se vor întâmpla într-un timp rezonabil - deşi înclin să cred că în acest mod sunt mai multe şanse - abia atunci Constituţia vă mandatează să interveniţi. Altminteri, chemându-le înainte ca ele să-şi fi făcut treaba, lăsaţi impresia că ele, fără dumneavoastră, nu sunt în stare să se descurce. Şi cu asta, am stricat, deja, totul", scrie Vosganian.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că săptămâna viitoare va informa partidele cu privire la concluziile summit-ului UE, precizând că nu o va face prin hârtii, pentru că "oricum nu le citeşte nimeni".
"Săptămâna viitoare o să încerc să organizez o întâlnire cu partidele, şi de la putere, şi de la opoziţie, să le prezint ce ar urma, pentru că s-ar putea ca partidele să spună «Nu vrem să fim în acest acord de guvernanţă fiscală». Dacă aşa hotărăsc partidele? Eu însă am informat Consiliul că România va merge în acest acord pentru că sunt două lucruri esenţiale: în primul rând, chiar programele pe care noi le avem cu UE, BM, cu FMI sunt îndreptate către convergenţă, care ne îndreaptă către acest lucru", a spus Traian Băsescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO