- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vosganian: I-am spus preşedintelui că susţinem bicameralismul şi restrângerea delegării legislative
Liderul PNL Varujan Vosganian a declarat, marţi, la finalul consultărilor cu preşedintele Băsescu, că liberalii au susţinut, la discuţii, printre altele, bicameralismul, cu separarea atribuţiilor celor două Camere, şi restrângerea delegării legislative pentru Guvern.
Vosganian: I-am spus preşedintelui că susţinem bicameralismul şi restrângerea delegării legislative (Imagine: Mediafax Foto)
"Am insistat pe faptul că PNL socoteşte că modificarea Constituţiei este necesară, dar că ea trebuie să păstreze câştigurile Constituţiei din 2003 şi, în acelaşi timp, să adapteze Legea fundamentală la realităţi, anume la faptul că România este azi parte a Uniunii Europene", a declarat vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian.
El a mai spus că liberalii au insistat asupra poziţiei PNL privind republica parlamentară şi asupra faptului că o seamă de suprapuneri ale funcţiei executive, între preşedinte şi Guvern, "dătătoare de conflicte între puterile statului", trebuie eliminate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
"De asemenea, am reiterat punctul de vedere potrivit căruia bicameralismul este un câştig al istoriei României moderne şi că într-o formă nouă, adaptată modului în care vom înţelege în viitor reforma administrativ-teritorială, trebuie menţinută cea de-a doua Cameră, reprezentativă pentru structurile administrativ-teritoriale. Am evocat şi punctul nostru de vedere cu privire la independenţa Justiţiei, cu privire la restrângerea delegării legislative pentru Guvern, dar, în acelaşi timp, am insistat asupra faptului că modificarea Constituţiei nu trebuie făcută pe picior, nu trebuie să fie supusă unor comandamente de natură politicianistă, electorală sau demagogică, astfel încât să nu riscăm să avem din nou o Constituţie pe care să trebuiască să o modificăm peste câţiva ani", a adăugat Vosganian.
Totodată, potrivit acestuia, Constituţia trebuie să respecte spiritul european al echilibrului puterilor în stat, dând ca exemplu CSAT, care nu mai are corespondenţă în multe din ţările UE.
"PNL, pe baza opţiunilor, este dispus să participe la procedurile parlamentrare de susţinere a modificării Constituţiei", a conchis Varujan Vosganian.
El a adăugat că, în privinţa priorităţilor legislative, punctele de vedere ale liberalilor nu concordă cu cele ale şefului statului.
"Am spus că este datoria Guvernului să înlăture unele întârzieri în ceea ce priveşte agenda publică, întârzieri majore ale anulului 2009, încă nerecuperate şi ne-am referit în mod direct la legislaţia responsabilităţii fiscale, la cea a pensiilor, la legislaţia sistemului de educaţie, la ameliorarea legislaţiei salarizării unice, şi am considerat că noul exerciţiu de imagine făcut azi de premierul Emil Boc în faţa Parlamentului nu poate înlocui un program consistent de reformă şi care să aibă ca parteneri alături de Guvern, Banca Naţională a României, Asociaţia Română a Băncilor, structurile financiare şi de creditare investiţională, funcţia de susţinere a investiţiilor de către buget prin funcţiunea ajutorului de stat şi partenerii sociali. Am insistat asupra faptului că nicio tentativă de modernizare a statului nu se poate face fără combaterea sărăciei, pe fundamentul unor mentalităţi care în continuare privesc cu incertitudine către ziua de mâine şi văd în stat mai degrabă un protector decât un partener este greu să facem modernizarea statului, reformarea clasei politice", a spus Vogsanian.
El a mai spus că PNL nu i-a înmânat preşedintelui, la consultările de luni, niciun document referitor la poziţia partidului cu privire la revizuirea Constituţiei, deoarece Preşedinţia "are libertatea să trimită observatori" la comisia pentru revizuirea Constituţiei pentru exprimarea unui punct de vedere.
"Este şi motivul pentru care noi nu am prezentat un document scris domnului preşedinte, aşa cum au făcut alte formaţiuni. În primul rând pentru că un document scris ar necesita un schimb de idei şi am fi aşteptat un document scris şi de la domnia sa şi în al doilea rând că viziunea noastră va fi exprimată în cadrul procedurilor legale de revizuire a Constituţiei", a adăugat liderul liberal.
De asemenea, el a precizat că nu s-a stabilit niciun calendar, niciun termen limită pentru depunerea proiectului de revizuire a Constituţiei, aceste atribute fiind ale "altor puteri ale statului".
"Noi aici, cu preşedintele României, nu am făcut altceva decât să avem un schimb de opinii şi nu să stabilit termene sau tematici", a conchis vicepreşedintele PNL.
El a refuzat să comenteze motivele care l-au determinat pe preşedintele partidului, Crin Antonescu, să nu participe la consultările de marţi.
Consultările dintre şeful statului şi reprezentanţii PSD+PC şi PNL s-au încheiat, marţi seară, la Cotroceni, discuţiile durând mai puţin de două ore.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO