Vosganian:În folclor personajul negativ era potera, un fel de ANAF, iar evazionistul era cel pozitiv

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Timişoara, că în România există o "cultură antistatală înrădăcinată", în folclor personajul negativ fiind potera, "un fel de ANAF", iar cel pozitiv era evazionistul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

18 afișări

Vosganian a declarat că economia gri este creată şi de un "stat slab", de care contribuabilul poate profita, dar şi de faptul că în România există "o cultură antistatală înrădăcinată", în folclor personajul negativ fiind potera, "un fel de ANAF", iar cel pozitiv era evazionistul.

"Problema cu economia gri e legată de dificultatea efectuării plăţilor, de nivelul ridicat al impozitelor şi de slaba capacitate de administrare a statului. Întotdeauna contribuabilul, dacă simte că are în faţă un stat slab, profită. România e un caz special, în România există o cultură antistatală înrădăcinată în mentalitatea colectivă. În folclorul nostru, personajul negativ e potera, potera era un fel de ANAF. Personajul pozitiv era evazionistul. Noi îi lăudăm pe domnitorii noştri care nu-şi plăteau dările", a afirmat Vosganian.

El a menţionat că, în luna iulie a anului trecut, potrivit analizelor sociologice, 1,5 milioane de persoane munceau "la negru" în România, ceea ce înseamnă că statul colectează în prezent cel mult 72-73 la sută din impozitele pe care le-ar putea colecta, faţă de 83 la sută, în 2007-2008.

"Deci România pierde în fiecare an din cauza economiei subterane şi a nefiscalizării agriculturii în jur de 12-14 miliarde de euro", a declarat liderul PNL.

Potrivit acestuia, contrabanda cu alcool şi ţigări reprezintă doar o mică pierdere în PIB, evaziunea fiscală fiind concentrată pe zona agriculturii şi a rambursării TVA din tranzacţiile cu alte ţări din Uniunea Europeană, soluţiile fiind introducerea unui impozit forfetar, taxarea cu timbru a unor produse şi informatizarea sistemului fiscal, care ar da o "lovitură de moarte" evaziunii fiscale.

"Măsurile cu vămile sunt doar o foarte mică parte a economiei subterane. Alcoolul şi ţigările ocupă o pondere mică în PIB. Sunt importante şi ele, dar nu cele mai importante. Există o evaziune fiscală pe TVA cu ţări din Uniunea Europeană (...) Zona agriculturii e în proporţie de 80 la sută nefiscalizată. Apoi există zona brutăriilor şi a morilor care au o presiune fiscală destul de redusă (...) Procedurile sunt clare în aceste situaţii: introducerea impozitului forfetar, taxarea cu timbru pentru anumite tipuri de produse, informatizarea sistemului fiscal, care ar fi o lovitură de moarte dată evaziunii fiscale", a afirmat el.

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian s-a aflat, joi, la Timişoara, unde s-a întâlnit cu conducerea organizaţiei PNL Timiş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici