- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (01.10.2013, 16:53)
- Eliana Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Vosganian, la audierile din Comisia Juridică în cazul său: Senatul să voteze pentru demnitatea sa
Senatorul PNL Varujan Vosganian a susţinut, marţi, la Comisia juridică, referindu-se la acuzaţiile de complot şi subminarea siguranţei naţionale la adresa sa, că, în adâncul sufletului, niciun parlamentar nu crede "o iotă" din această "gogoriţă", el menţionând că Senatul trebuie să voteze pentru demnitatea sa.
Urmărește
223 afișări
Varujan Vosganian (Imagine: Stefan Micsik/ Mediafax Foto)
"Dar sunt convins că, în adâncul sufletului, niciun parlamentar nu crede o iotă din această gogoriţă privind complotul pentru siguranţa naţională. Senatul trebuie să voteze pentru demnitatea sa, pentru statutul pe care îl care şi care a fost statuat încă de la Constituţia din 1866", a arătat el.
Ministrul a respins toate acuzaţiile care îi sunt aduse în cererea transmisă Senatului de procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ, arătând că în ceea ce îl priveşte plenul este suveran în a lua o decizie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
"Senatul nu este un detaliu procedural. Senatul face parte din procedură. În mod greşit se crede că Senatul dă doar un aviz şi că, dacă avizul nu e favorabil, atunci el împiedică actul Justiţiei. Senatul este cel care decide dacă fapta sesizată incumbă responsabilităţii politice a demnitarului sau este o faptă cu conotaţii de natură legală. (...) Senatul nu trebuie să voteze atât pentru mine. Eu sunt o persoană care, atunci când interesul naţional o cere, poate fi sacrificată. În 2006 am fost pion pentru o zi şi mi-am retras candidatura, acum sunt pentru o lună subminator", a comentat demnitarul.
Ministrul liberal a precizat că în cadrul audierii sale a pledat pentru faptul că ceea ce a întreprins în anul 2008 era în responsabilitatea sa de ministru, "care este obligat să rezolve chestiunile sociale şi, în acelaşi timp, să slujească interesul de ansamblu al economiei".
"(…) ceea ce procurorul de caz a menţionat în referat - care de fapt este un fel de rechizitoriu, deşi nu s-a început niciun fel de cercetare, este un gest de dispreţ la adresa Senatului. Senatul nu este un ghişeu care dă avize, ci este un for de decizie", a a ţinut să precizeze senatorul liberal.
Vosganian a precizat că referatul supus atenţiei senatorilor jurişti reprezintă "un gest de dispreţ la adresa Senatului".
Acesta a spus că măsurile luate de el nu pot fi în niciun caz catalogate drept subminare a economiei naţionale.
"În România, din anul 1990, au dispărut multe industrii - industria de camioane, de automobile de teren, de tractoare, de locomotive, de mase plastice, de utilaj greu, a dispărut flota, nicăieri, niciodată Parchetul nu a început o cercetare privind subminarea", a arătat demnitarul.
El a subliniat că în 2008 a "ajutat" o industrie care era în dificultate în faţa creşterii preţurilor la gaz natural şi 10.000 de oameni să îşi păstreze locurile de muncă, ca Romgaz să-şi mărească profitul şi să ajungă la o rată brută de 30 la sută.
"Am arătat, de asemenea, că referatul procurorului omite absolut toate documentele care ar fi putut infirma acuza de subminare a economiei naţionale. Am prezentat apoi că în acest referat nu se vorbeşte nicăieri despre implicarea mea, aşadar eu am complotat cu nişte persoane cu care nu am comunicat", a afirmat senatorul.
Pe de altă parte, ministrul a spus că i se pare "grav" faptul că procurorul de caz a făcut referire la o lege adoptată de Parlament şi promulgată de preşedinte, Legea 332/2009, susţinând că aceasta reprezintă "apogeul demersului infracţional".
"Ce este cel mai grav în acest dosar, dincolo de faptul că procurorul se instituie deciziei ministeriale (...), este că procurorul de caz susţine că apogeul demersului infracţional a fost atins de o lege votată în Parlament, aşadar ceea ce am făcut eu a fost doar un preambul. Este vorba de legea 332 din 2009 promovată print-o OUG, votată de ambele Camere ale Parlamentului şi promulgată, fără retrimitere, de către preşedinte", a spus el.
"În momentul în care un procuror spune că o lege este doar o aparenţă de legalitate şi, mai mult decât atât, este apogeul unui demers infracţional, înseamnă că am ajuns într-un punct din care nu mai putem merge la fel de aici înainte", a susţinut liberalul.
Întrebat despre faptul că votul dat în Comisia juridică a fost unul de paritate, cinci la cinci, acesta a refuzat să comenteze, arătând că "plenul este cel care decide în oricare dintre situaţii".
"Am mulţumit Comisiei juridice pentru faptul că mi-au oferit dreptul la apărare. A fost, cred, pentru prima oară când unui coleg senator i s-a acordat un timp mai îndelungat, de aproape trei săptămâni, pentru a-şi organiza apărarea. Am fost însoţit de câţiva distinşi membri ai Baroului şi ai corpului profesoral ai Facultăţii de Drept care m-au ajutat în această prezentare", a precizat, pe de altă parte, Varujan Vosganian.
Jumătate din senatorii prezenţi la şedinţa Comisiei juridice au votat pentru aprobarea cererii procurorului general privind începerea urmăririi penale împotriva ministrului Varujan Vosganian, iar cealaltă jumătate s-a pronunţat împotriva solicitării, cazul urmând să meargă la plen.
"Comisia, analizând datele şi ascultând şi poziţia ministrului Varujan Vosganian, a dat un aviz negativ astăzi, întrucât rezultatul votului este de 5 la 5, astfel încât propunerea de acordare a unui aviz pentru începerea urmăririi penale (...) de fapt este vorba de o trimitere către plenul Parlamentului, plenul va decide", a spus senatorul PNL Cătălin Boboc, membru al Comisiei juridice.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe