Vosganian: Nu Parchetul spune Senatului ce trebuie să facă, ci Senatul este cel care judecă

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, marţi, după o întâlnire pe care a avut-o cu senatorii PSD, că nu Parchetul spune Senatului ce trebuie să facă, ci Senatul este cel care judecă.

Urmărește
529 afișări
Imaginea articolului Vosganian: Nu Parchetul spune Senatului ce trebuie să facă, ci Senatul este cel care judecă

Varujan Vosganian (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

El a menţionat, după discuţia pe care a avut-o cu senatorii social-democraţi, că le-a prezentat acestora argumentele sale împotriva rechizitoriului Parchetului de pe lângă ICCJ prin care se solicită începerea urmăririi penale în cazul său pentru complot împotriva economiei naţionale.

"Reacţia senatorilor PSD a fost încurajatoare pentru mine şi, în plus, am explicat şi care sunt argumentele juridice pe care le voi trimite la Comisia juridică privind nelegalitatea solicitării Parchetului General", a arătat el, după ce în timpul întâlnirii mai mulţi senatori PSD l-ar fi asigurat de votul lor negativ la cererea parchetului.

Întrebat dacă, în cazul unui vot negativ din partea Senatului la cererea parchetului, această Cameră nu poate fi acuzată "că se pune în calea justiţiei", ministrul a răspuns: "Senatul nu dă avize, Senatul nu este un ghişeu de informaţii, Senatul are răspunderea începerii urmăririi penale. Potrivit legii româneşti, Senatul trebuie să ancheteze el însuşi fapta respectivă şi să ofere dreptul la apărare. Acesta este şi motivul pentru care mi s-a oferit un termen ca până la 1 octombrie, împreună cu un grup mare de avocaţi, voi pleda în faţa Comisiei juridice în legătură cu nevinovăţia mea".

Potrivit afirmaţiilor sale, Senatul face un gest de responsabilitate şi de demnitate atunci când îşi dă votul.

"Nu parchetul îi spune Senatului ce trebuie să facă, ci Senatul este cel care judecă", a conchis Vosganian.

El a spus că prima decizie "în axul democratic" aparţine Parlamentului sau, dacă nu e vorba despre un membru al Parlamentului, preşedintelui României.

"În acest moment, eu nu am nicio calitate în faţa parchetului. Orice calitate a mea nu poate fi conferită decât după votul Senatului", a mai arătat Vosganian.

Potrivit afirmaţiilor sale, acuza care îi este adusă, care "nu are niciun temei legal", este "destul de pompoasă şi anacronică" şi "vine din registrul întunecat al anilor '50, când se considera că singura economie românească este doar economia socialistă de stat".

"Românii trebuie să ştie că nu există în acest referat niciun fel de suspiciune de corupţie, nu există niciun fel de suspiciune că aş fi încercat să conving pe cineva să acţioneze împotriva dorinţelor şi convingerilor sale, nu există nici cea mai mică dovadă că eu aş fi făcut parte dintr-un complot, doar supoziţii. În orice acţiune de acest fel se tălmăcesc faptele ca să ajungi la o concluzie, aici s-a pornit de la o concluzie şi s-au răstălmăcit faptele", a susţinut acesta.

Comisia juridică a Senatului se va întruni în 18 septembrie, în şedinţă secretă, pentru a studia materialul probator în cazul ministrului Varujan Vosganian, pentru care Parchetul de pe lângă ICCJ a cerut începerea urmăririi penale, iar ministrul a fost invitat la comisie în 1 octombrie.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că, din ce a putut să vadă în documentele transmise Senatului de DIICOT, nu se pune problema, deocamdată, a unui vot favorabil solicitării de începere a urmăririi penale în cazul ministrului Economiei, Varujan Vosganian.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, săptămâna trecută, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Solicitările au fost trimise Senatului şi şefului statului de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma cererii primite de la şeful DIICOT.

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici