- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Votul pentru CSM, amânat de Senat pentru miercuri
Votul Senatului pentru cei doi reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânat pentru miercuri, a anunţat, luni, preşedintele Senatului, Mircea Geoană.
Votul a fost amânat după ce liderii de grupuri parlamentare din Senat au negociat mai bine de o oră, în cabinetul lui Geoană, fără a ajunge la un acord.
Potrivit unor surse participante la negocieri, PDL a insistat ca Senatul să dea un singur vot pentru ambii reprezentanţi ai societăţii civile în CSM, în timp ce PNL şi PSD au propus ca luni să se voteze pentru unul dintre reprezentanţi, iar miercuri pentru celălalt.
PNL şi PSD o susţin în CSM pe Corina Dumitrescu, soţia deputatului PSD Cristian Dumitrescu.
Celălalt reprezentant al societăţii civile ar urma să fie, potrivit unor reguli neoficiale, agreat de partidele guvernamentale, după ce candidatura lui Victor Alistar a fost invalidată de o decizie a Curţii Constituţionale, prin care se oficializa hotărârea de incompatibilitate a Agenţiei Naţionale de Integritate.
Sursele invocate au arătat că la negocierile liderilor de grupuri de luni PDL nu a propus niciun alt candidat în locul lui Alistar, de aceea a solicitat amânarea votului pentru CSM.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că USL va încerca să discute cu grupul UDMR din Senat pentru a identifica o soluţie constituţională şi logică astfel încât acest organism să nu reflecte voinţa politică a PDL, ci să garanteze independenţa Justiţiei.
Ponta a precizat că CSM nu mai poate funcţiona în cvorum în condiţiile în care grupul PDL din Senat a blocat numirea reprezentanţilor societăţii civile în cadrul acestui organism.
Şedinţa plenului Senatului a fost suspendată, miercuri, înaintea alegerii unui membru din partea societăţii civile în CSM, după ce liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu, solicitase amânarea acestui punct de pe ordinea de zi, iar, ulterior, solicitase pauză de consultări, astfel că nu s-a luat o decizie cu privire la Corina Dumitrescu.
CC a decis că este neconstituţională hotărârea Senatului privind validarea reprezenţanţilor societăţii civile în CSM, deoarece a fost dată fără verificarea prealabilă a îndeplinirii condiţiilor legale, în special a celor legate de interdicţii şi incompatibilităţi în ceea ce-l priveşte pe Victor Alistar.
În decembrie 2010, Senatul a decis numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un mandat de şase ani. Această hotărâre a fost contestată la CC de către senatorii PDL. În urma deciziei Curţii Constituţionale, dată cu cinci voturi "pentru" şi patru "împotrivă", Victor Alistar, liderul Transparency International, ca şi judecătorii Bărbulescu şi Lupaşcu, precum şi procurorul Chiujdea au părăsit CSM.
Senatul i-a validat, luni seară, pe cei opt membri ai CSM a căror candidatură a fost considerată legală în urma deciziei Curţii Constituţionale, senatorii adoptând o nouă hotărâre, conformă deciziei instanţei constituţionale.
În favoarea listei, prin care au fost excluşi magistraţii Dan Lupaşcu, Lidia Bărbulescu şi Nicolae Dan Chiujdea, a întrunit 64 de voturi "pentru", 48 de voturi "împotrivă" şi două "abţineri".
Potrivit hotărârii adoptate prin vot electronic deschis, au fost validaţi ca membri în CSM: Mircea Bucurel Aron - din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie; Alexandru Şerban, vicepreşedinte la Curtea de Apel Braşov, şi Horaţius Dumbravă, preşedinte la Curtea de Apel Târgu Mureş - din partea Curţilor de apel; Adrian Toni Neacşu, preşedinte al Tribunalului Vrancea - din partea tribunalelor; Marius Tudose Badea, preşedinte al Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti, şi Cristi Danileţ, vicepreşedinte la Judecatoria Oradea - din partea judecătoriilor; procurorul George Bălan, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti - din partea Parchetelor de pe lângă Curţile de apel; Oana Schmidt Hăineală, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov - din partea parchetelor de pe lângă tribunale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:54
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112