- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (19.11.2013, 19:43)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Weber: Malta permite accesul oricărui om cu bani din afara UE, iar România nu e primită în Schengen
Europarlamentarul PNL Renate Weber a criticat, marţi, decizia Parlamentului din Malta de a acorda cetăţenie oricărei persoane cu bani din afara UE, care poate obţine astfel libertate deplină de mişcare în Schengen, în timp ce România şi Bulgaria sunt "ţinute" în afara acestui spaţiu.
Urmărește
1030 afișări
Europarlamentarul PNL Renate Weber (Imagine: Ştefan Micsik/Mediafax Foto)
"Sunt extrem de revoltată! Cum e posibil, în vreme ce România şi Bulgaria sunt ţinute în afara spaţiului Schengen, invocându-se motive politicianiste, Guvernul socialist din Malta să poată trece prin Parlament un proiect de lege care permite practic oricărui om cu bani din afara UE să îşi cumpere cetăţenie malteză şi să devină, astfel, cetăţean european cu libertate deplină de mişcare în Schengen şi restul UE", a scris Renate Weber pe Facebook.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
-
Robert F. Kennedy Jr, ales de Trump pentru a conduce cea mai importantă agenţie de sănătate din SUA
În opinia sa, proiectul de lege pe care Malta l-a aprobat la 12 noiembrie 2013 şi care va permite cetăţenilor din afara UE să-şi cumpere cetăţenie malteză contra sumei de 650.000 de euro contravine principiilor pe care este fundamentată Uniunea Europeană şi "subminează însăşi ideea de cetăţenie europeană". În plus, Weber susţine că este vorba de "o evidentă discriminare, din moment ce numai cei mai bogaţi locuitori ai ţărilor-terţe vor putea să îşi cumpere cetăţenia malteză şi, implicit, cetăţenia europeană".
Europarlamentarul PNL se întreabă dacă oamenii care şi-au făcut averile prin orice metode (inclusiv corupţie, trafic de orice fel), pot deveni cetăţeni europeni contra cost.
Totodată, Renate Weber anunţă că, împreună cu europarlamentarul olandez Jan Mulder, va adresa, în numele grupului ALDE, o întrebare scrisă Comisiei şi Consiliului, cu privire la această lege, care urmează să intre în vigoare în săptămânile următoare.
"Vom cere Consiliului şi Comisiei să se pronunţe în legătură cu decizia Parlamentului maltez şi să ne spună cum respectă aceasta litera şi spiritul Tratatelor şi a Codului frontierelor Schengen, precum şi principiul UE al nediscriminării", mai scrie Weber.
Parlamentul din Malta a votat, săptămâna trecută, un proiect de lege potrivit căruia orice cetăţean din afara Uniunii Europene poate obţine cetăţenia malteză, în schimbul sumei de 650.000 de euro.
Legea urmează să intre în vigoare în câteva săptămâni, iar premierul Joseph Muscat a estimat că aceasta va aduce la buget venituri anuale de 30 de milioane de euro, notează euronews.com.
Comisia Europeană a precizat că nu are puterea de a interzice autorităţilor malteze aplicarea acestei legi.
"Statele membre au suveranitate deplină să decidă cui şi cum acordă cetăţenia", a declarat, la 13 noiembrie, purtătorul de cuvânt al CE, Michele Cercone.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe