Wikileaks - Ambasada SUA despre Gabriel Oprea: Vechii soldaţi nu mor

Diplomaţii americani notau, potrivit wikileaks, într-un document din ianuarie 2010 intitulat "Noul ministru al Apărării - vechii soldaţi nu mor", că Gabriel Oprea aduce know-how politic şi militar la MApN, fiind un militar respectat dar care şi-a arătat adevăratele talente în politică.

Urmărește
1512 afișări
Imaginea articolului Wikileaks - Ambasada SUA despre Gabriel Oprea: Vechii soldaţi nu mor

Wikileaks - Ambasada SUA despre Gabriel Oprea: Vechii soldaţi nu mor (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Documentul ambasadei americane, clasificat "confidenţial" şi datat 19 ianuarie 2010, este semnat de ministrul consilier Jeri Guthrie-Corn.

"Generalul în retragere cu patru stele, Gabriel Oprea, aduce know-how politic dar şi militar Ministerului Apărării Naţionale", notează diplomaţii americani, care fac o trecere în revistă a experienţei lui Oprea în Armată.

Diplomaţii mai notează că Oprea a fost respectat ca soldat, dar şi în mediul academic militar, însă "adevăratele sale talente au devenit evidente odată cu intrarea sa în politică".

"În pofida faptului că s-a retras cu gradul de căpitan, Oprea a fost promovat la gradul de general cu patru stele, iar acum ca ministru al Apărării Naţionale şi şef al unui grup puternic şi în creştere de parlamentari, datorită abilităţilor politice şi a flerului de a alege partea câştigătoare în luptele politice din România", notează Jeri Guthrie Corn, ministru consilier la ambasada SUA şi cea care a redactat nota, adăugând că "este neclar cum şi când a avansat Oprea de la căpitan, în 1993, la maior, locotenent colonel, colonel".

"A fost promovat general de brigadă cu o stea în noiembrie 2001, a primit a doua stea în 2003, pe cea de-a treia în 2008 şi pe cea de-a patra în 2009", notează americanii, spunând că, în timp ce primele două stele i-au fost date de Ion Iliescu, celelalte două i-au fost acordate de Traian Băsescu, "după ce Oprea a început să se distanţeze de PSD".

Jerri Guthrie Corn trece în revistă şi cariera politică a generalului Oprea în PSD, notând că, "atunci când PSD a făcut a făcut o coaliţie cu PDL-ul preşedintelui Traian Băsescu, în decembrie 2008, Oprea, cu sprijinul lui Năstase, a fost ales ministru de Interne".

"În pofida faptului că a primit această funcţie, Oprea nu se mai simţea bine în PSD. Era strâns aliat al lui Năstase, a cărui izolare era în creştere, şi în opoziţie cu preşedintele PSD, Mircea Geoană", au mai notat diplomaţii americani.

În ceea ce priveşte funcţia de ministru de Interne ocupată pentru scurt timp în coaliţia PSD-PDL, diplomaţii americani notează că Oprea a pierdut încrederea PSD prin numirea lui Virgil Ardelean, "un favorit al lui Băsescu", la conducerea DGIPI şi prin refuzul de a numi membri PSD în funcţii cheie din MAI.

"Preşedintele Geoană l-a chemat pe Oprea pentru a-i reproşa numirile, dar Oprea i-a spus fără ocolişuri că el nu dă socoteală partidului pentru munca sa ca ministru", notează diplomaţii americani.

De asemenea, ambasada SUA notează "apatia" predecesorilor lui Oprea la conducerea MApN.

"Ministerul Apărării Naţionale al României a fost afectat de o serie de miniştri care au fost incapabili sau care nu au dorit să lupte pentru resursele necesare modernizării forţelor armate şi pentru sprijinirea desfăşurării acestora în plan internaţional. În pofida apatiei foştilor miniştri, armata României s-a dovedit a fi un puternic aliat al NATO în Afganistan, în Irak şi în Balcanii de Vest", mai comentează diplomaţii americani.

Ei au mai scris că şeful SMG de la acel moment, amiralul Gheorghe Marin, i-a spus ataşatului american pe probleme de apărare că se simte încurajat de experienţa militară dar şi ca parlamentar a noului ministru Oprea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici