- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Wikileaks: Liderii Alianţei DA, colaboratori respectaţi ai Ambasadei SUA - decembrie 2004
O telegramă trimisă de Ambasada SUA la Washington pe 17 decembrie 2004, care ar fi fost obţinută de Wikileaks, face o radiografie a noii puteri de la Bucureşti, menţionând că cei care ulterior au primit funcţii în Guvern erau colaboratori vechi şi respectaţi ai reprezenţei SUA, notează Kamikaze.
Wikileaks: Liderii Alianţei DA, colaboratori respectaţi ai Ambasadei SUA - decembrie 2004 (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
În telegramă se nota, potrivit Kamikaze, că liberalul Călin Popescu Tăriceanu este un om de afaceri "de succes" şi un membru PNL "respectat", deşi nu e la fel de cunoscut ca Mircea Geoană, ministru de Externe în acel moment.
Funcţionarii ambasadei menţionau că Tăriceanu este "un tip comod, care chiar şi în campania electorală a insistat ca zilele de odihnă să fie respectate". Despre colaborarea cu ambasada, se scrie, potrivit sursei, că "Tăriceanu e un interlocutor respectat şi accesibil, care s-a întîlnit regulat cu ofiţeri ai Ambasadei înainte şi în timpul campaniei".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Ca şi Tăriceanu, Theodor Stolojan era considerat un tip care construieşte în PNL şi care nu e conflictual, respectat chiar şi de Ion Iliescu dar considerat incapabil să câştige cursa prezidenţială. "Ambasada menţine o relaţie bună cu Stolojan, acesta s-a întâlnit regulat cu ambasadorul înainte de a lua decizia de a se retrage din cursa prezidenţială. Ne aşteptăm ca aceste relaţii bune să continue", se nota în document, potrivit sursei.
Dinu Patriciu era considerat "o figură controversată", care deţine şi conduce Rompetrol şi care este "un critic al lui Stolojan". "După alegerile parlamentare şi primul tur al prezidenţialelor, despre Patriciu s-a tot spus că, împreună cu apropiaţii săi, ar putea să se alieze cu un guvern PSD. Patriciu nu a făcut nimic să infirme aceste speculaţii", se arată în document, potrivit sursei.
Despre Valeriu Stoica, ambasada a notat că a avut mai multe insuccese politice în PNL, că a avut alte păreri decît Patriciu şi că a propus o alianţă PNL-PD. Considerat "inteligent, dar fără carismă", Stoica era văzut ca important din punct de vedere politic şi ca un apropiat al americanilor: "Ambasada îl cunoaşte bine pe Stoica, funcţionari din Ambasadă s-au întâlnit în mod regulat cu acesta".
Diplomaţii o considerau pe Mona Muscă cea mai cunoscută femeie din PNL şi una din cele mai populare femei din politică. "Muscă, un interlocutor valoros al Ambasadei", notau reprezentanţii ambasadei, potrivit documentului.
De asemenea, Ionuţ Popescu, era menţionat ca un reformator tânăr şi consilier al lui Stolojan, Varujan Vosganian era creditat cu programul economic al ADA iar Gheorghe Flutur, alături de Muscă, era considerat unul dintre negociatorii Alianţei cu UDMR şi PUR.
Pe de altă parte, despre Viorel Cataramă se preciza că nu a apucat să ajungă în Guvern, dar era menţionat de ambasadă în relaţie cu scandalul SAFI şi cel al unei fabrici de mobilă, subliniindu-se traseul politic al acestuia. Despre Teodor Meleşcanu se spune că a fost diplomat între 1966 şi 1996.
Cristian David, Cristian Boureanu şi Bogdan Olteanu sunt numiţi "trei voci tinere ale PNL" şi "interlocutori valoroşi ai Ambasadei".
Emil Boc era considerat ca fiind susţinut de Traian Băsescu în PD şi "un contact vechi, apreciat pentru sinceritate şi accesibilitate". De asemenea, despre Adriean Videanu se spunea că este unul din cei mai bogaţi politicieni ai PD, o sursă de finanţare pentru partid şi ADA, la fel ca Radu Berceanu
În telegrame datate 2009, Vasile Blaga apare ca un colaborator constant al Ambasadei SUA la Bucureşti, dar în decembrie 2004 acesta apărea ca fiind posbil deţinător al unui portofoliu la Interne sau şef al Administraţiei Prezidenţiale.
Cozmin Guşă era considerat unul din cei mai importanţi oameni ai lui Traian Băsescu, pentru că îl însoţea pe acesta peste tot. "Guşă vorbeşte fluent engleză şi a petrecut patru luni în SUA în anii '90, într-un program al ONG-ului american Freedom House. Se întîlneşte regulat cu ofiţeri ai Ambasadei, dar şi cu diplomaţi ai altor ţări".
Soţii Săftoiu erau consideraţi ca fiind în spatele imaginii lui Traian Băsescu, Claudiu urmând să îi fie consilier politic, iar Adriana, purtător de cuvânt. Roberta Anastase era privită ca unul dintre politicienii tineri şi de viitor, în 2004, ea având deja întrevederi cu diplomaţii americani.
Mihai Răzvan Ungureanu şi Andrei Pleşu erau menţionaţi, de asemenea, precizându-se sprijinul pe care l-au dat NATO înainte de anii 2000.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO