Zece deputaţi încasează bani de la stat pentru cazare, deşi deţin imobile în Bucureşti

Fiecare deputat care nu are domiciliul în Bucureşti a cheltuit, anul trecut, în medie, 13.000 de euro, din bani publici, pentru cazare, iar zece dintre aceştia încă încasează bani, deşi au în proprietate apartamente sau imobile în Capitală, astfel de exemple existând şi în rândul senatorilor.
Zece deputaţi încasează bani de la stat pentru cazare, deşi deţin imobile în Bucureşti
06 nov. 2008, 14:45, Politic

În document, IPP a identificat şi trei deputaţi care şi-au cumpărat sau au moştenit câte o proprietate şi au anunţat conducerea Camerei Deputaţilor pentru a nu mai cheltui fondurile Camerei Deputaţilor pentru cazare. Este vorba depre Tiberiu Bărbuleţiu (PNL), Ovidiu Brânzan (PSD) şi Renică Diaconescu (PSD).

IPP a constatat că există şi deputaţi care, în urma scandalului media de la sfârşitul anului 2007, au încetat să mai încaseze bani pentru chirie. În cazul senatorilor, IPP a arătat că, în medie, 33 dintre ei sunt cazaţi în regim privat, alte spaţii decât hoteluri, în timp ce 47 au locuit la hotel.

"Nu înţelegem de ce, deşi unii senatori deţin case în Bucureşti, primesc lunar sume pentru cazare în regim particular. Un exemplu ar fi domnul senator Ion Mihai Dumitrescu, PNL Dâmboviţa, care primeşte bani pentru a locui în Bucureşti, deţinând un apartament pe str. Mihai Bravu din Capitală", se menţionează în raportul IPP.

Conform coordonatorilor documentului, este inexplicabil faptul că apartamentul apare în primele declaraţii de avere ale lui Dumitrescu, dar în declaraţia de avere din 24.09.2008 nu mai figurează, nefiind menţionat nici la secţiunea dedicată înstrăinărilor de bunuri sau imobile care depăşesc valoarea de 1000 euro.

Reprezentanţii IPP au susţinut necesitatea cazării tuturor parlamentarilor la hotel, pentru a nu mai exista cazuri neclare.

Cheltuielile cu cazarea parlamentarilor care nu au domiciliul în Bucureşti sunt asigurate de la bugetele celor două camere ale Legislativului, conform Legii 96/2006, existând două variante în acest sens.

Prima se referă la cazarea în unităţile hoteliere, iar cea de-a doua este situaţia când parlamentarul nu este cazat la hotel, caz în care i se acordă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere, 70% din tariful minim practicat de unităţile hoteliere cu care Camera Deputaţilor sau Senatul are contract pentru cazare.

"Numai în 2007, an întreg monitorizat de IPP, s-a cheltuit aproximativ suma de 13.000 euro pentru cazarea unui deputat, această sumă fiind calculată la cel mai mic tarif practicat de hotelurile cu care Camera Deputaţilor are contract", se arată într-un raport al Institutului de Politici Publice, cu privire la cheltuielile pentru activitatea parlamentarilor.

Conform documentului, fostul ministru al Educaţiei, Cristian Adomniţei, a primit de la bugetul Camerei Deputaţilor bani pentru cazarea " în alte spaţii decât hotel", deşi era şi ministru, desfăşurându-şi activitatea la Guvern.

Documentul face aceeaşi observaţie şi în ceea ce îl priveşte pe ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely.

Din raport reiese că zece deputaţi primesc bani pentru cazare, deşi dispun de apartamente sau imobile în Bucureşti, printre aceştia numărându-se preşedintele PC, Daniela Popa, deputat de Bucureşti, care a încasat fonduri (4.374 lei) pentru noiembrie şi decembrie 2007.

Alături de liderul conservator, se mai regăsesc pe această listă democrat-liberalii Liviu Almăşan şi Viorel Constantinescu, independentul Dumitru Becşenescu, conservatorul Dragoş Dumitriu, Pavel Todoran (PSD), Valeriu Zgonea (PSD), Valeriu Ungureanu (PSD), Adrian Mihei (PNL) şi Gabriel Zamfir (PNL).

Citeşte mai multe despre deputaţii care încasează bani de la stat pentru cazare.