- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (20.01.2016, 13:16)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zegrean: Constituţia nu spune dacă alegerile se fac într-un tur sau două, ci să fie alegeri libere
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, că Legea fundamentală nu spune dacă alegerile se fac într-un tur sau două, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice şi corecte, el adăugând că restul ţine de decizia politică.
Urmărește
837 afișări
Augustin Zegrean (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)
"Un tur sau două tururi sau zece tururi este o opţiune politică. Constituţia nu spune că alegerile se fac într-un tur sau două, în câte tururi, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice şi corecte. De aici încolo este la latitudinea politicienilor să stabilească", a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, întrebat de ziarişti în legătură cu refuzul Guvernului de a da curs apelului PNL şi de a emite o ordonanţă de urgenţă pentru revenirea la două tururi de scrutin în cazul alegerii primarilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
Întrebat dacă este democratic ca legea să fie modificată de un guvern tehnocrat, prin ordonanţă de urgenţă, Zegrean a comentat, zâmbind: "Din câte ştiu eu, în România s-au adoptat o mie de ordonanţe de urgenţă. Înseamnă că suntem total nedemocratici, nu?". El a adăugat că tot ce poate spune este că "trebuie să se respecte Constituţia atunci când să dă ordonanţă de urgenţă".
De asemenea, întrebat dacă ar fi democratic ca legea să fie modificată cu cinci luni înainte de locale, Zegrean a răspuns: "Cine poate stabili dacă cu şase luni e democratic şi cu cinci nu. Democraţia nu se măsoară în luni, nici în zile, se măsoară în lucruri bine făcute, cu scaun la cap. Comisia de la Veneţia a spus - e o recomandare - că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data legerilor sau un termen mai scurt. Şi noi (CCR- n.r.) am preluat asta, şi am scris asta în decizii, de nenumărate ori, dar până ieri nimeni nu a văzut asta".
Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, referitor la solicitarea PNL ca Guvernul să modifice prin OUG legea alegerilor locale, că nu crede că este democratic ca Executivul să amendeze o lege politică adoptată de Parlament.
"Este vorba despre o lege politică pe care Parlamentul a votat-o. Este deja o lege electorală modificată. S-a decis printr-o înţelegere politică. Guvernul pe care îl conduc este un guvern care nu este implicat politic şi nu cred că este democratic să modifice un guvern prin ordonanţă de urgenţă o lege politică", a declarat premierul Dacian Cioloş, prezent la o dezbatere PNL organizată la Palatul Parlamentului.
PNL i-a solicitat luni premierului Dacian Cioloş emiterea unei OUG pentru modificarea legii astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aşa cum prevedea legislaţia până în 2012. Parlamentul a adoptat anul trecut un pachet de legi electorale prin care a menţinut prevederea alegerii într-un singur tur de scrutin, pentru primari, liberalii votând pentru această variantă, la acea dată.
Pe de altă parte, forma iniţială a programului de guvernare înaintat de Dacian Cioloş Parlamentului, cu ocazia votului de învestire, prevedea revenirea la alegerile în două tururi, însă aceasta măsura a fost eliminată din program, după discuţiile avute de premier cu grupurile parlamentare, pe motiv că nu există un consens.
PSD se opune, în continuare, modificării legislaţiei.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe