- Home
- Politic
- BISTRIŢA, (29.08.2019, 13:38)
- Vasile Magradean
Zegrean, despre cum se tranşează criza guvernamentală: Dăncilă poate să nu se mai prezinte în faţa Parlamentului şi să renunţe la remaniere
Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, susţine că nu este nevoie de nicio clarificare din partea CCR privind trecerea remanierii prin Parlament. Există posibilitatea ca premierul să nu se mai prezinte în faţa Parlamentului şi să renunţe la remanierea guvernamentală, spune acesta.
Urmărește
2242 afișări
Zegrean, despre cum se tranşează criza guvernamerntală: Dăncilă poate să nu se mai prezinte în faţa Parlamentului şi să renunţe la remaniere
Augustin Zegrean a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că în Constituţia României nu există instituţia acordării votului de încredere în Parlament.
„În cazul remanierii, este vorba strict de remaniere. În situaţia în care remanierea are ca efect modificarea compoziţiei politice a Guvernului, preşedintele poate să numească noii miniştri numai în baza aprobării date de Parlament la solicitarea primului-ministru. Parlamentul dă acum o aprobare pentru remaniere, nu altceva, sau poate nu dă. Dacă dă, se face remanierea, dacă nu, nu se face, iar miniştrii rămân în funcţie. Nu este nevoie de intervenţia CCR. Există şi posibilitatea ca premierul Dăncilă să nu se mai prezinte în faţa Parlamentului şi să renunţe la remaniere, iar miniştrii rămân pe funcţie. În locul celor trei miniştri numeşte interimari, după 45 de zile va vedea ce va face. În Constituţia României nu există instituţia acordării votului de încredere în Parlament”, a explicat Zegrean.
Potrivit acestuia, dacă se citeşte cu atenţie Constituţia se va vedea că singura modalitate de pierdere a funcţiei de către primul-ministru este moţiunea de cenzură.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
„Funcţia de prim-ministru încetează prin retragerea încrederii acordată de Parlament, dar numai prin moţiune de cenzură, iar în cazul în care remanierea nu este votată în Parlament, Guvernul nu este demis şi nici premierul”, a subliniat fostul preşedinte al CCR.
Potrivit lui Zegrean, în actuala situaţie, premierul Viorica Dăncilă ar putea rămâne în funcţie „cu Guvernul din bucăţi” până după alegerile generale din 2020, în cazul în care nu va fi depusă şi nu va trece o moţiune de cenzură.
Fostul preşedinte Traian Băsescu spunea miercuri seara, la Realitatea Tv, că va trebui o clarificare de la Curtea Constituţională despre cum se trece remanierea prin Parlament, deoarece nu există un articol explicit în Legea fundamentală despre acest lucru: „Eu nu cred că în 45 de zile guvernul va fi complet. Vom avea situaţia în care în Parlament nu vor trece cei trei miniştri oricât ar fi de buni, şi doamna Dăncilă să revină. Eu nu îi văd reuşind să cumpere atâţia parlamentari. Ăsta e năravul PSD, de a cumpăra parlamentari”.
Întrebat despre votul în Legislativ privind remanierea, acesta a explicat că nu există în Constituţie ce fel de majoritate parlamentară este necesară.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că respinge integral remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, precizând că propunerile pe care le-a primit sunt inacceptabile. Şeful statului a mai spus că actualul Guvern are nevoie de o confirmare în Parlament şi solicită declanşarea procedurii în acest sens.
În cazul în care noul Executivul nu va trece de Parlament, Iohannis susţinea că există soluţii constituţionale pentru a nu intra într-o criză profundă.
În replică, Viorica Dăncilă a anunţat că va merge în Parlament şi va încerca să obţină susţinerea necesară pentru a duce mandatul Guvernului până la capăt. Premierul a adăugat că şeful statului „a înlocuit funcţia de mediator cu partidele politice cu cea de sabotaj”.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe