- Home
- Politic
- BISTRIŢA, (29.08.2019, 13:38)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zegrean, despre cum se tranşează criza guvernamentală: Dăncilă poate să nu se mai prezinte în faţa Parlamentului şi să renunţe la remaniere
Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, susţine că nu este nevoie de nicio clarificare din partea CCR privind trecerea remanierii prin Parlament. Există posibilitatea ca premierul să nu se mai prezinte în faţa Parlamentului şi să renunţe la remanierea guvernamentală, spune acesta.
Urmărește
2242 afișări
Zegrean, despre cum se tranşează criza guvernamerntală: Dăncilă poate să nu se mai prezinte în faţa Parlamentului şi să renunţe la remaniere
Augustin Zegrean a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că în Constituţia României nu există instituţia acordării votului de încredere în Parlament.
„În cazul remanierii, este vorba strict de remaniere. În situaţia în care remanierea are ca efect modificarea compoziţiei politice a Guvernului, preşedintele poate să numească noii miniştri numai în baza aprobării date de Parlament la solicitarea primului-ministru. Parlamentul dă acum o aprobare pentru remaniere, nu altceva, sau poate nu dă. Dacă dă, se face remanierea, dacă nu, nu se face, iar miniştrii rămân în funcţie. Nu este nevoie de intervenţia CCR. Există şi posibilitatea ca premierul Dăncilă să nu se mai prezinte în faţa Parlamentului şi să renunţe la remaniere, iar miniştrii rămân pe funcţie. În locul celor trei miniştri numeşte interimari, după 45 de zile va vedea ce va face. În Constituţia României nu există instituţia acordării votului de încredere în Parlament”, a explicat Zegrean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
Potrivit acestuia, dacă se citeşte cu atenţie Constituţia se va vedea că singura modalitate de pierdere a funcţiei de către primul-ministru este moţiunea de cenzură.
„Funcţia de prim-ministru încetează prin retragerea încrederii acordată de Parlament, dar numai prin moţiune de cenzură, iar în cazul în care remanierea nu este votată în Parlament, Guvernul nu este demis şi nici premierul”, a subliniat fostul preşedinte al CCR.
Potrivit lui Zegrean, în actuala situaţie, premierul Viorica Dăncilă ar putea rămâne în funcţie „cu Guvernul din bucăţi” până după alegerile generale din 2020, în cazul în care nu va fi depusă şi nu va trece o moţiune de cenzură.
Fostul preşedinte Traian Băsescu spunea miercuri seara, la Realitatea Tv, că va trebui o clarificare de la Curtea Constituţională despre cum se trece remanierea prin Parlament, deoarece nu există un articol explicit în Legea fundamentală despre acest lucru: „Eu nu cred că în 45 de zile guvernul va fi complet. Vom avea situaţia în care în Parlament nu vor trece cei trei miniştri oricât ar fi de buni, şi doamna Dăncilă să revină. Eu nu îi văd reuşind să cumpere atâţia parlamentari. Ăsta e năravul PSD, de a cumpăra parlamentari”.
Întrebat despre votul în Legislativ privind remanierea, acesta a explicat că nu există în Constituţie ce fel de majoritate parlamentară este necesară.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că respinge integral remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, precizând că propunerile pe care le-a primit sunt inacceptabile. Şeful statului a mai spus că actualul Guvern are nevoie de o confirmare în Parlament şi solicită declanşarea procedurii în acest sens.
În cazul în care noul Executivul nu va trece de Parlament, Iohannis susţinea că există soluţii constituţionale pentru a nu intra într-o criză profundă.
În replică, Viorica Dăncilă a anunţat că va merge în Parlament şi va încerca să obţină susţinerea necesară pentru a duce mandatul Guvernului până la capăt. Premierul a adăugat că şeful statului „a înlocuit funcţia de mediator cu partidele politice cu cea de sabotaj”.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să rezolve în ţara noastră cea mai mare problemă a omenirii
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe