- Home
- Politic
- SUCEAVA, (21.04.2015, 18:20)
- Tibi Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zegrean despre hotărârea Senatului în cazul Şova: Hotărârile Curţii sunt obligatorii
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, marţi, la Suceava, că decizia CC în cazul hotărârii Senatului privindu-l pe Dan Şova este obligatorie de la data publicării şi că aceasta trebuie pusă în aplicare.
Urmărește
163 afișări
Zegrean despre hotărârea Senatului în cazul Şova: Hotărârile Curţii sunt obligatorii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Întrebat, într-o conferinţă de presă, cum comentează situaţia legată de hotărârea pe care Senatul ar trebui să o emită în cazul Dan Şova, Zegrean a răspuns că nu poate să dea consultanţă pe teme de constituţionalitate, arătând că CC nu are posibilitatea să oblige pe nimeni să facă ceea ce scrie în decizia Curţii.
"Nu avem nicio posibilitate să obligăm pe nimeni să facă ceea ce scrie în decizie. Constituţia spune că deciziile Curţii sunt obligatorii de la data publicării. Mai mult decât atât ce vreţi să vă spun? Sunt obligatorii, trebuie să facă”, a spus Zegrean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, că prin decizia Biroului Permanent Comisia Juridică trebuie să redacteze o hotărâre care să ateste rezultatul votului din 25 martie, în cazul Şova, şi apoi să o trimită la Monitorul Oficial, pentru a căpăta forţă juridică.
Preşedintele Senatului a arătat, după şedinţa Biroului permanent, că s-a dorit lămurirea unei probleme de natură exclusiv tehnico-juridică, şi nicidecum o problemă de natură politică.
”Senatul, prin decizia Curţii Constituţionale, este obligat să redacteze o hotărâre care să ateste rezultatul votului din 25 martie. Sunt diverse opinii de natură juridică care nu sunt neapărat convergente cu ceea ce este decizia Curţii. Eu cred că, dincolo de opiniile politice şi juridice, aşa cum am constatat astăzi, în şedinţa Comisiei Juridice, din partea colegilor liberali, trebuie să fie lăsate deoparte şi să respectăm, întocmai, decizia Curţii”, a spus Tăriceanu.
El a menţionat că ”în motivarea CC se spune foarte clar - în fine, aceasta este decizia Curţii şi trebuie să o respectăm - că în data de 25 martie s-a luat o decizie, ceea ce urmează în momentul de faţă este doar să se redacteze acea hotărâre, ca o completare tehnico-juridică, astfel încât documentul, prin publicarea în Monitorul Oficial, să capete forţă juridică”.
”Astăzi în Biroul permanent s-a decis să se însărcineze comisia juridică cu redactarea textului acestei hotărâri, care urmează să reprezinte materializarea solicităţii şi deciziei Curţii, pe care urmează să o publicăm în Monitorul Oficial”, a mai declarat Călin Popescu Tăriceanu.
El a menţionat, despre afirmaţia preşedintelui Comisiei Juridice, că o astfel de hotărâre redactată de comisia juridică este ilegală, că ”a luat notă de aceste opinii politice, dar că în final trebuie să prevaleze deciziile Curţii Constituţionale”.
”Senatul trebuie să redacteze hotărârea din 25 martie. Curtea Constituţională a considerat că în 25 martie votul a reprezentat hotărârea Senatului şi ea trebuie să fie redactată şi trimisă spre publicare”, a mai explicat Tăriceanu.
Întrebat cine îşi va asuma această hotărâre, după redactarea sa de către comisia juridică, Tăriceanu a replicat: ”Hotărârile sunt ale Senatului şi hotărârea Senatului a fost votul pe care l-a dat”.
El a ţinut să răspundă şi acelor ”voci care cred că preşedintele Senatului îşi asumă anumite decizii”. ”Preşedintele Senatului formalizează deciziile pe care le ia Senatul şi nu ia hotărâri în nume propriu”, a mai explicat Tăriceanu.
Decizia Biroului Permanent al Senatului a venit la o zi după ce plenul a respins proiectul de hotărâre propus de Biroul Permanent prin care se constata că în urma votului din 25 martie nu au fost întrunite condiţiile pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul senatorului Dan Şova.
La votul asupra acestui proiect de hotărâre au fost înregistrate 2 voturi "pentru", 43 de abţineri şi 68 de voturi "împotrivă".
Proiectul de hotărâre supus plenului constata că în urma votului din 25 martie nu au fost întrunite condiţiile pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul senatorului Dan Şova, potrivit dispoziţiilor art. 25 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi dispoziţiilor art. 173 din Regulamentul Senatului, în vigoare la 25 martie.
Totodată, proiectul menţiona şi decizia Curţii Constituţionale din 8 aprilie, conform căreia Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa plenului din 25 martie 2015, prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o publica în Monitorul Oficial al României.
Acest proiect de hotărâre era redactat cu data de 20 aprilie.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că este obligatorie însă redactarea unui alt proiect de hotărâre în conformitate cu rezultatul votului din 25 martie.
"Propunerea formulată de Biroul Permanent a fost respinsă, pe cale de consecinţă cealaltă hotărâre pe care o aveţi în mapă o voi semna şi o voi transmite la Monitorul Oficial", a precizat Tăriceanu în plen.
Acest al doilea proiect la care face referire Tăriceanu a fost citit în plen de senatorul PSD Șerban Nicolae.
Acest proiect este aproape similar cu cel respins luni în plen, cu deosebirea că este redactat la 25 martie. În plus, nu se precizează că decizia se bazează pe Regulamentul Senatului aflat "în vigoare la 25 martie".
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe