- Home
- Politic
- SUCEAVA, (21.04.2015, 18:26)
- Tibi Bujdei
Zegrean despre ideea că CC legiferează: Până în 2003 deciziile puteau fi invalidate. Nu s-a întâmplat
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, marţi, la Suceava, referitor la afirmaţia că CC legiferează în paralel cu Parlamentul, că până în 2003 deciziile Curţii puteau fi invalidate cu votul a două treimi din parlamentari, dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.
Urmărește
109 afișări
Zegrean despre ideea că CC legiferează: Până în 2003 deciziile puteau fi invalidate. Nu s-a întâmplat (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)
Augustin Zegrean a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, despre declaraţiile preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit cărora se observă că Parlamentul împarte atribuţiile de legiuitor cu Curtea Constituţională, aceasta legiferând în paralel cu forul legislativ, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Eu nu comentez, de regulă, ce spun politicienii pentru că nu vreau să intru în gâlceava lor", a spus Zegrean.
El a arătat însă că a existat în Constituţia României din 1991, până la revizuirea din 2003, posibilitatea Parlamentului să invalideze deciziile Curţii Constituţionale, dar nu s-a ajuns niciodată la o asemenea soluţie.
"Până la revizuirea Constituţiei din 2003, era posibilitatea ca Parlamentul, întrunit în şedinţă comună, cu două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, să invalideze deciziile Curţii Constituţionale. Asta a funcţionat timp de 12 ani. Nu s-a întâmplat niciodată", a explicat Zegrean.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, în comisia de revizuire a Constituţiei, că se observă că, de curând, Parlamentul împarte atribuţiile de legiuitor cu Curtea Constituţionlală, aceasta legiferând în paralel cu forul legislativ.
"Aprecierea mea este că o vreme (...) Parlamentul începe să împartă suveranitatea în privinţa misiunii sale legiuitoare cu Curtea Constituţională. Această împărţire de suveranitate o acceptăm ca atare sau încercăm să o corectăm şi să lăsăm Parlamentul singura instituţie legiuitoare din România? Observăm de curând, săptămâna trecută, Curtea Constituţională ia decizii care sunt obligatorii pentru Parlament, e un lucru aproape inedit. Toate aceste lucruri trebuie să le observăm, dacă vrem", a afirmat Tăriceanu în cadrul comisiei de revizuire a Constituţiei.
El a explicat, ulterior, că Parlamentul nu mai este singura putere în stat legiuitoare, arătând că are această obiecţie care este şi a altor oameni politici şi specialişti în drept constituţional.
"După cum vedeţi, Parlamentul nu mai este singura putere în stat legiuitoare şi facem acest lucru, de o bucată de vreme, împreună cu Curtea Constituţională, care legiferează la rândul ei, în paralel cu Parlamentul. Nu am spus că CC nu ar trebui să nu aibă un control de constituţionalitate, dar am această obiecţie şi punct de vedere pe care îl ridic în dezbaterea publică. Este o chestiune care nu este observată numai de mine, ci şi alţi oameni politici şi specialişti în drept constituţional", a spus Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu a făcut această afirmaţie la comisie, arătând că partidele trebuie să hotărească care sunt principiile de revizuire a Constituţiei.
"Ar fi bine să ne hotărâm revizuirea Constituţiei către ce se îndreaptă. Ne duce mai degrabă către întărirea prerogativelor prezidenţiale, către un regim prezidenţial sau parlamentar. E nevoie de o consolidare a modului în care este aplicat principiul separării puterilor în stat sau rămânem la ceea ce este? Suntem întăriţi cu independenţa puterilor în stat sau nu?", a mai spus Tăriceanu.
Citește pe www.zf.ro: Piaţa imobiliară sare în aer: Cartierul din Bucureşti unde preţurile au crescut în ianuarie cu 25.000 de euro faţă de anul trecut
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
CANCAN.RO
Desertul preferat al copiilor din comunism, care a reapărut în magazine. Se vinde cu 5 lei în Carrefour
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe