- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (05.12.2013, 14:23)
- Andi Manciu
Zegrean, Minea şi Morar îşi menţin opinia separată: Legea referendumului e neconstituţională
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, şi judecătorii Daniel Morar şi Ştefan Minea şi-au menţinut opinia separată în cazul deciziei pe Legea referendumului, considerând că reducerea cvorumului la 30% este neconstituţională, iar sesizarea lui Traian Băsescu să fie admisă.
Urmărește
831 afișări
Zegrean, Minea şi Morar îşi menţin opinia separată: Legea referendumului e neconstituţională (Imagine: Shutterstock)
Zegrean, Morar şi Minea au făcut opinie separată şi în cazul deciziei anterioare pe modificările aduse Legii referendumului, din luna iunie.
Cei trei judecători susţin că noua formă a legii referendumului "introduce, sub aspectul condiţiilor de validitate a referendumului, un cvorum de participare de 30% şi un cvorum al voturilor valabil exprimate de 25%, ambele raportate la numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente".
"Astfel, pentru validarea rezultatului referendumului este necesară întrunirea cumulativă a unor condiţii minimale: din numărul total al persoanelor înscrise în listele electorale permanente trebuie să participe la vot un procent de 30%, iar 25% trebuie să exprime un vot valabil, rezultatul stabilindu-se în funcţie de majoritatea voturilor valabil exprimate, care nu poate fi mai mică de 12,5% plus unu. Cu alte cuvinte, chiar dacă la vot participă mai mult de 50% din numărul total al persoanelor înscrise în listele electorale permanente, însă totalul voturilor valabil exprimate este mai mic de 25%, referendumul este invalidat. Aceeaşi este situaţia dacă voturile valabil exprimate depăşesc pragul de 25%, dar la vot s-a prezentat mai puţin de 30% din numărul total al persoanelor înscrise în listele electorale permanente", explică cei trei judecători ai CC.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
De asemenea, ei apreciază că în Constituţie nu se precizează în mod explicit condiţia de validare a unui referendum, iar în acest caz trebuie realizată prin raportare "la norma sau normele cu valoare de principiu care stabilesc gradul de reprezentativitate care să confere legitimitate deciziei adoptate prin referendum".
"Prin urmare, trebuie identificate normele constituţionale care circumscriu fără echivoc sensul termenului de «majoritate», în funcţie de care se poate determina rezultatul corect al unei consultări populare", se mai precizează în opinia separată.
Astfel, cei trei judecători fac apel la majoritatea menţionată în legea fundamentală în cazul voturilor din Parlament, atât asupra legilor, cât şi asupra moţiunilor sau în cazul învestirii Guvernului. Un alt argument invocat este cel al majorităţii prin care este ales în funcţie şeful statului.
"Reglementarea acestui prag aruncă în derizoriu noţiunea de reprezentativitate şi de suveranitate naţională, făcând posibilă exercitarea acesteia din urmă de către o minoritate a populaţiei, ceea ce este inadmisibil din punct de vedere al democraţiei constituţionale", au menţionat Zegrean, Morar şi Minea.
Curtea Constituţională a decis în 14 noiembrie că modificările aduse Legii referendumului prin care se reglementează reducerea cvorumului de participare sunt constituţionale, iar motivarea deciziei a fost dată publicităţii pe 4 decembrie.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Ponta: Băsescu va promulga Legea referendumului, este suficient de fricos pentru funcţia sa
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe