- Home
- Politic
- SUCEAVA, (21.04.2015, 17:16)
- Tibi Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zegrean: Modificarea perioadei de reţinere nu poate face obiectul revizuirii Constituţiei
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, marţi, la Suceava, că perioada reţinerii, stabilită la maxim 24 de ore, nu va putea fi modificată prin revizuirea Constituţiei întrucât garanţiile drepturilor fundamentale, precum cel la libertate, nu pot face obiectul revizuirii.
Urmărește
271 afișări
Zegrean: Modificarea perioadei de reţinere nu poate face obiectul revizuirii Constituţiei
Augustin Zegrean a fost întrebat, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedinţii Curţilor Constituţionale din Lituania şi Republica Moldova, despre propunerile privind mărirea duratei reţinerii, la revizuirea Constituţiei, el spunând că va răspunde la întrebare, deşi este sigur că va fi acuzat că s-a antepronunţat.
"În Constituţia noastră, acum, se spune că durata reţinerii nu poate depăşi 24 de ore. Aceasta este o garanţie a dreptului la libertate, iar articolul 152 din Constituţie spune că nu pot face obiectul revizuirii, printre altele, garanţiile drepturilor fundamentale", a declarat Zegrean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
La rândul său, preşedintele Curţii Constituţionale a Lituaniei, Dainius Žalimas, a afirmat că în ţara sa măsura reţinerii este în acord cu legislaţia europeană şi poate fi de maxim 48 de ore, până când o persoană trebuie dusă în faţa unui judecător care să stabilească dacă se continuă măsura sau dacă aceasta încetează.
Preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Alexandru Tănase, a precizat că în această ţară măsura reţinerii este de până la 72 de ore, după care un magistrat poate dispune prelungirea măsurii pentru maxim 30 de zile.
"În Moldova avem o istorie mai tristă la acest capitol întrucât Guvernul a fost condamnat printr-o multitudine de dosare la CEDO şi ca finalitate avem o jurisprudenţă internă destul de clară: arestul preventiv se aplică in extremis. Atâta timp cât este posibil şi nu există pericolul ca o persoană să nu se prezinte la organul de urmărire penală, să furnizeze acele informaţii şi nu există riscul eschivării, instanţele, de regulă, mai mult de 60 de zile nu aplică arestul preventiv", a spus Alexandru Tănase.
Plenurile Curţilor Constituţionale din România, Lituania şi Republica Moldova s-au întrunit la Suceava, iar marţi au participat la conferinţa internaţională "Jurisdicţia constituţională", organizată la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susţine că perioada de reţinere ar trebuie să fie majorată de la 24 la 48 de ore, perioadă de timp considerată rezonabilă şi care ar permite o ingerinţă minimă în ceea ce priveşte libertatea persoanei.
Propunerea CSM se numără printre recomandările de modificare şi completare a iniţiativei legislative pentru revizuirea Constituţiei României, obţinute de MEDIAFAX.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe