- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zegrean: Varianta ca judecătorii CC să fie numiţi de la ICCJ, improbabilă şi inexistentă
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, răspunzând unei întrebări, că modelul românesc de numire a judecătorilor Curţii este similar celor din majoritatea ţărilor europene.
Întrebat cum comentează propunerea avansată de PSD, de modificare a structurii Curţii Constituţionale şi de numire a judecătorilor eventual din rândul magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Zegrean a răspuns: "Nicăieri în lume nu se întâmplă acest lucru. Aproape în toate ţările din Europa judecătorii Curţii Constituţionale sunt aleşi într-o manieră similară celei din România. De altfel, când s-a stabilit prin Constituţie modul de numire a judecătorilor, s-a avut în vedere practica din Italia, Spania, Germania, Spania. Varianta pe care aţi avansat-o (de numire a judecătorilor din cadrul ICCJ – n.r.) nu există".
Senatorul PSD Toni Greblă, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, a susţinut recent, la o emisiune televizată, că politizarea Curţii Constituţionale a fost posibilă ca urmare a faptului că judecătorii sunt desemnaţi de puterile statului, respectiv Putere şi Opoziţie, iar criteriul vechimii în domeniul juridic nu este eficient.
În acest context, Toni Greblă a pus în discuţie eventuala modificare a Legii privind organizarea Curţii Constituţionale, în sensul că judecătorii pentru CC să aibă 20 de ani vechime în magistratură, întrucât judecătorii/procurorii sunt verificaţi de-a lungul carierei, ei neputând avea cumul de funcţii. Magistraţii mai pot avea doar carieră didactică, ei fiind verificaţi de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), astfel că nu există surprize în a fi foşti colaboratori ai Securităţii sau administratori de firme.
Totodată, Greblă a spus că dacă judecătorii pentru CC vor proveni de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ei nefiind membri ai vreunui partid politic, nu se vor simţi obligaţi pentru că au fost numiţi, astfel că va dispărea "chestiunea cu politizarea". Mai mult, a spus senatorul, după 20 de ani de carieră de judecător dacă e numit la CC, pentru un mandat de nouă ani, apoi se retrage la pensie, magistratul "nu are interesul, nu are motivaţia să facă pe plac unei anumite puteri sau alteia, ci îşi va vedea de atributul lui de magistrat al unei instanţei de contencios constituţional".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.