Prima pagină » Politic » Arhitectul acordului de pace din Irlanda de Nord a murit. Boris Johnson l-a numit „un gigant al politicii britanice şi internaţionale”

Arhitectul acordului de pace din Irlanda de Nord a murit. Boris Johnson l-a numit „un gigant al politicii britanice şi internaţionale”

David Trimble, liderul nord-irlandez care a condus majoritatea protestantă din regiune către un acord de pace istoric cu rivalii catolici, lucru ce i-a adus un Premiu Nobel pentru Pace, a murit la vârsta de 77 de ani, a anunţat luni familia sa.
Arhitectul acordului de pace din Irlanda de Nord a murit. Boris Johnson l-a numit

Trimble, care a devenit primul ministru nord-irlandez în guvernul de împărţire a puterii care a rezultat în urma Acordului din Vinerea Mare din 1998, a jucat un rol cheie în acordul care a pus capăt la trei decenii de vărsare de sânge în regiune, conform Reuters.

„Cu mare tristeţe, familia lordului Trimble anunţă că acesta a decedat în mod paşnic în cursul zilei de astăzi”, a declarat familia lui Trimble într-un comunicat publicat de Partidul Unionist din Ulster (UUP).

Trimble şi John Hume, fostul lider al Partidului Catolic Social-Democrat şi al Muncii, au primit împreună Premiul Nobel pentru Pace în 1998 pentru contribuţia lor la încetarea violenţelor care au făcut aproximativ 3.600 de victime.

Premierul irlandez Micheál Martin a declarat că referinţa lui Trimble la „politica posibilului” în discursul său de acceptare a premiului Nobel a rezumat realizările sale de-a lungul mai multor decenii, adesea în circumstanţe dificile.

„Toţi cei care făceam politică la acea vreme am fost martorii rolului său crucial şi curajos în negocierile care au dus la Acordul din Vinerea Mare şi a leadership-ului său în obţinerea sprijinului în partidul său şi în comunitatea sa”, a declarat Martin.

De profesie avocat, care a preferat mediul academic în locul sălii de judecată, Trimble a făcut prima incursiune în politica nord-irlandeză în 1974, ca politician de linie dură care a ajutat la anularea primelor încercări de împărţire a puterii într-un acord premergător celui din 1998.

El s-a alăturat curentului majoritar UUP la sfârşitul anilor ’70 şi, în cele din urmă, şi-a antrenat partidul său, care nu dorea să participe la discuţiile care au dus la semnarea Acordului din Vinerea Mare. Mulţi protestanţi l-au considerat un trădător pentru că a făcut acest lucru. 

Premierul britanic Boris Johnson l-a numit „un gigant al politicii britanice şi internaţionale”. „El va fi ţinut minte mult timp pentru intelectul său, curajul personal şi determinarea feroce de a schimba politica în bine”, a declarat Johnson pe Twitter.