Zgonea: Deputaţii, văzuţi ca hoţi, corupţi, chiulangii. A venit timpul să fim responsabili. Care sunt propunerile preşedintelui Camerei

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a adresat duminică o scrisoare deschisă deputaţilor în care le atrage atenţia că Parlamentul suferă din cauza unui deficit de imagine şi că sunt văzuţi drept" hoţi", "corupţi" şi "chiulangii", el transmiţându-le că a venit timpul să fie responsabili.

Urmărește
1641 afișări
Imaginea articolului Zgonea: Deputaţii, văzuţi ca hoţi, corupţi, chiulangii. A venit timpul să fim responsabili. Care sunt propunerile preşedintelui Camerei

Zgonea: Deputaţii, văzuţi ca hoţi, corupţi, chiulangii. A venit timpul să fim responsabili. Care sunt propunerile preşedintelui Camerei (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Zgonea precizează că unii dintre parlamentari s-au considerat deasupra legii şi au crezut că se pot ascunde de Justiţie în spatele insignei de deputat sau senator, el admiţând şi faptul că există deputaţi care încă din prima zi de mandat au uitat că au fost votati pentru a veni la muncă şi a face legi doar în interesul celor care i-au ales.

"Am constatat cu tristeţe faptul că nu ne raportăm la regulamente şi norme, ci improvizăm sau încercăm să facem slalom printre reguli şi cutume instituţionale.Puterea mediatică a unor astfel de aşa-zise exemple, poate nesemnificative ca proporţie în raport cu numărul total al parlamentarilor, dar uriaşe la nivelul exemplulului de conştiinţă publică, a făcut ca de cele mai multe ori efortul şi munca noastră să se topească în apelative precum «hoţi», ,«corupţi»,«profitori» sau «chiulangii»", a spus Zgonea.

El a arătat că, în opinia sa, aceste etichete sunt nedrepte şi descurajante pentru mulţi dintre deputaţi, care muncesc cu seriozitate şi înţeleg rolul pe care îl au în Parlament şi a făcut apel la responsabilitate şi la colaborare.

"A venit momentul să ne certăm mai puţin între noi, să dăm dovadă de mai multă responsabilitate şi să nu mai amânăm adoptarea unor legi şi măsuri pe care întreaga societate le aşteaptă de la noi", a spus Zgonea.

El le-a propus deputaţilor ca în această sesiune parlamentară să aibă o colaborare reală şi în interes public între toate partidele politice pentru adoptarea cât mai rapidă a unei noi legislaţii electorale.

"Unul dintre principiile care trebuie să stea la baza acestor legi va fi să asigurăm un sistem de vot eficient si securizat (…) De asemenea, consider că trebuie să răspundem aşteptărilor cetăţenilor printr-o reducere semnificativă a numărului parlamentarilor", a spus Zgonea.

El a spus că dialogul onest este singura cale prin care se va reuşi adoptarea unei noi legi de finanţare a partidelor politice, prin care să se transparentizeze circulaţia banilor şi să se taie fluxul de resurse necontrolate, precum şi «donaţiile» suspecte făcute în timpul campaniilor electorale şi în perioadele premergătoare.

"De asemenea, avem nevoie de o alocare clară a resurselor bugetare pentru fiecare partid politic şi să prevedem sancţiuni severe în caz că cineva îşi va mai permite să încalce regulile", a spus Zgonea.

El a arătat că îşi doreşte finalizarea în acest an şi a procesului de revizuire a Constituţiei, unde, personal, printre alte modificări importante, ar vrea să existe prevederi clare în domeniul interzicerii traseismului politic.

Zgonea a mai arătat că alte priorităţi legislative în această sesiune se concentrează în jurul dezbaterii şi adoptării unui nou Cod fiscal, dar şi a Legii redevenţelor şi minelor.

"În paralel cu procesul legislativ, eforturile noastre trebuie să se concentreze pe nevoia transparentizării activităţii parlamentarilor şi a apropierii acestei instituţii de cetăţean. Iar acest lucru se poate realiza doar prin modificarea regulamentelor celor două Camere şi prin adoptarea unui Cod de conduită al parlamentarilor", a mai spus Zgonea.

El a mai spus că toate dezbaterile din comisii şi de la plen trebuie să fie transmise în direct atât pe internet, cât şi la televiziunea publică, iar orarul şedinţelor şi ordinea de zi trebuie afişate public din timp şi a arătat că îşi doreşte şi reglarea unor aspecte care în ultimii ani au suscitat numeroase discuţii între partide referitoare la cvorum, absenteism sau a cazurilor de vot multiplu.

"Toate acestea sunt angajamente pe care ni le-am asumat în relaţia cu partenerii noştri europeni, iar îndeplinirea lor este importantă pentru felul în care Parlamentul va fi perceput atât de opinia pubică internă cât şi în viitoarele rapoarte MCV", a conchis Zgonea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici