- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (16.02.2015, 17:27)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zgonea, despre cererea privind-o pe Udrea: Un parlamentar nu poate intra în cătuşe în comisie sau plen
Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, referitor la noua cerere a DNA de arestare preventivă, că Elena Udrea, fiind încă deputat, nu poate intra cu cătuşe în plenul Camerei şi nici în comisie, arătând că este o situaţie delicată şi va solicita ministrului Justiţiei o soluţie.
Urmărește
797 afișări
Elena Udrea (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
Zgonea a precizat, după şedinţa Biroului Permanent al Camerei în care s-au discutat cele două solicitări de arestare preventivă şi începere a urmăririi penale a Elenei Udrea pe alte trei noi acuzaţii în dosarul "Gala Bute", că va cere un punct de vedere de la ministrul Justiţiei şi procurorul general, deoarece nu există în Regulament o procedură pentru un deputat deja arestat preventiv.
El a arătat că Biroul a trimis cererea DNA la Comisia juridică, aceasta având 3 zile termen de dezbatere, raportul putând fi apoi discutat în plen luni sau marţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
“Cea mai importantă decizie este că un parlamentar aflat în exerciţiul funcţiunii nu poate intra în cătuşe într-o comisie pemanentă, la fel şi în plen. Parlamentele democratice au structura lor de securitate, niciun alt organ de securitate al statului sau de siguranţă naţională neputând intra decât în anumite condiţii. Din punct de vedere juridic, doamna deputat este încă deputat, la comisie şi în plen avem această situaţie inedită pe care nu ştim să o rezolvăm şi atunci vom discuta cu ministrul Justiţiei să vedem cum să rezolvăm blocajele legale şi constituţionale şi, în acelaşi timp, să respectăm şi domnului deputat dreptul. Dacă domnia sa va accepta prezenţa în plen, nu ştim cu ce personaje nu trebuie să se vadă, pot apărea asemnea cazuri, atât în plen trebuie să limităm accesul unor membri ai grupurilor parlamentare, angajaţi ai Camerei Deputaţilor, s-ar putea să aibă interdicţie şi pentru a se vedea cu alţi parlamentari”, a spus Zgonea.
El a arătat că, procedural, Elena Udrea sau avocatul său pot veni la comisie să citească dosarul şi să-şi exprime poziţia, la fel şi în plen.
“Noi nu avem în Regulamentul Camerei o procedură pentru un parlamentar care este în arest preventiv şi care trebuie totuşi să beneficieze de citirea dosarului de prezenţa la comisie. Avem trei etape extrem de importante: prima - citirea dosarului, care este trimis, nu se discută fondul, ci motivarea, în 72 de ore până la comisie domnul deputat sau avocatul pot citi dosarul. Biroul Permanent m-a mandatat să trimit ministrului Justiţiei şi procurorului general această informare că în următoarele 3 zile putem să permitem avocatului doamnei Udrea sau doamnei Udrea, pe procedurile stabilite de către instanţă, nu de către noi, pentru a citi doasarul. Cu ministrul Cazanciuc rămâne să găsim o soluţie cu privire la prezenţa doamnei deputat. Avem o situaţie un pic delicată, pe care nu ştim să o rezolvăm în acest moment şi numai prin procurorul general şi ministrul Justiţiei să găsim o soluţie. Avem în acest moment un deputat care este în mandat şi care este în arest preventiv şi trebuie să găsim o soluţie, astfel încât domnul deputat să vină la comisie să-şi susţină argumentaţia în faţa comisiei. La comisie dosarul poate fi citit şi de către un deputat. Când se face votul secret poate veni deputatul şi, este dreptul său constituţional, sau poate veni avocatul şi să susţină punctul de vedere. Noi nu ştiu care sunt dezbaterile de fond din instanţă şi trebuie să discutăm cu ministrul Justiţiei şi cu procurorul general ca să vedem care sunt condiţionalităţile accesului în sală. Există poate interdicţie din partea instanţei ca doamna deputat să se vadă cu anumite persoane şi atunci noi trebuie să limităm accesul în sală”, a mai spus Zgonea.
El a mai arătat că “poliţiştii care însoţesc un arestat preventiv în afară de arestul poliţiei nu pot intra nici în plen, nici în comisii”.
“Orice altă supoziţie nu ştiu până nu discut cu ministul Justiţiei. Doamna deputat, fiind încă în mandat, nu poate intra cu poliţie şi încătuşată în comisie”, a adăugat Zgonea.
Direcţia Naţională Anticorupţie cere un nou aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală şi arestarea preventivă a Elenei Udrea, pentru trei noi fapte de luare de mită, în dosarul Gala Bute, privind contracte încheiate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu mai multe firme.
Elena Udrea se află în arest din seara zilei de 10 februarie, când a fost reţinută de procurorii DNA, în ziua următoare ea fiind arestată pentru 30 de zile prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul "Microsoft".
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe