- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (11.12.2013, 16:30)
- Liviu Dădăcuş
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zgonea, lui Băsescu: La Cameră n-a existat intenţia de blocare a activităţii autorităţii judecătoreşti
Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, i-a scris, miercuri, şefului statului, ca urmare a adresei primite marţi de la acesta, informând, printre altele, asupra Legii amnistierii şi a modificărilor la CP şi asigurând că la Cameră nu a existat intenţia de blocare a activităţii autorităţii judecătoreşti.
Urmărește
451 afișări
Valeriu Zgonea (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Zgonea a menţionat, în scrisoarea adresată preşedintelui, că propunerea legislativă pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse (Plx 162/2013) a avut ca principal obiectiv decongestionarea sistemului penitenciar care, în prezent, are un indice de ocupare de 118%.
"Suprapopularea, condiţiile improprii de încarcerare, asistenţa medicală inadecvată sunt doar câteva dintre motivele care au dus, în ultimii ani, la condamnarea statului român la CEDO în procese intentate de către deţinuţi", se arată în scrisoarea semnată de Zgonea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
El a arătat, totodată, că propunerea legislativă a ţinut cont şi de perioada tranzitorie de până la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, elaborat în timpul mandatului la Ministerul Justiţiei al lui Cătălin Predoiu şi promulgat de către Traian Băsescu, care prevede diminuarea pedepselor pentru anumite infracţiuni şi dezincriminarea altora în conformitate cu practicile europene în domeniu.
"După cum aţi putut constata, propunerea legislativă nu a fost înscrisă pe lista de vot final în conformitate cu procedurile parlamentare. În ceea ce priveşte domeniul de reglementare a propunerii legislative, plenul Camerei Deputaţilor se va pronunţa asupra necesităţii acesteia în momentul în care iniţiativa legislativă va fi supusă votului final", i-a transmis Zgonea lui Băsescu.
În ceea ce priveşte amendarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor prin adoptarea unui Cod de conduită al parlamentarilor, Zgonea a precizat că aceasta reprezintă o nouă etapă în procesul de reformă şi modernizare a Parlamentului.
"Vă informez că instituţiile europene au apreciat eforturile recente ale Parlamentului şi au recomandat adoptarea unui Cod de conduită al parlamentarilor în ultimul raport de ţară privind MCV. (…) În prezent, propunerea legislativă (Plx 565/2013) a fost transmisă Consiliului Legislativ şi Guvernului, după care vor fi sesizate comisiile de specialitate. Nu în ultimul rând, consider oportun să vă înştiinţez că în procesul legislativ al Camerei Deputaţilor nu există Plx 656/2013", se mai arată în scrisoarea lui Zgonea.
Referitor la procedura de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva deputaţilor Victor Paul Dobre şi Laszlo Borbely, Zgonea i-a transmis şefului statului că nu există nicio reglementare legală şi regulamentară care să prevadă posibilitatea reluării dezbaterilor şi votului asupra acestor solicitări.
Potrivit lui Zgonea, în cazul acestor foşti miniştri, la nivelul Camerei, procedura privind solicitarea referitoare la cererea de urmărire penală s-a încheiat neîntrunindu-se majoritatea de voturi necesară pentru adoptarea unor Hotărâri privind cererea de urmărire penală a deputatului Victor Paul Dobre şi, respectiv, a deputatului Lázsló Borbély.
Zgonea a precizat, totodată, referitor la declaraţiile lui Traian Băsescu privind modificările aduse Codului Penal, că aceste modificări ţin cont de faptul că statutul membrilor Parlamentului, ca reprezentanţi ai poporului, este diferit de statutul funcţionarilor publici, aşa cum este prevăzut în Constituţie şi în Decizia nr. 81 din 27 februarie 2013 a Curţii Constituţionale.
"Primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni nu fac obiectul modificărilor aduse Codului Penal. Aceste modificări nu schimbă cu nimic activitatea ANI, ale cărei atribuţii sunt reglementate prin Legea privind organizarea şi funcţionarea ANI 176/2010. ANI nu are atribuţii în sfera penală, acolo unde au fost aduse aceste modificări. În ceea ce priveşte conflictul de interese şi incomptabilităţile, acestea sunt foarte clar stipulate în Statutul deputaţilor şi senatorilor, pe care, de altfel, dumneavoastră l-aţi promulgat", se arată în scrisoarea menţionată.
Zgonea a precizat că modificările aduse Codului Penal nu afectează cu nimic nici activitatea DNA.
"În articolul 13 din OUG 43/2002 privind DNA este prevăzut explicit că parlamentarii intră în sfera de competenţă şi cercetare a DNA. Ca atare, parlamentarii pot fi în continuare cercetaţi şi sancţionaţi pentru fapte de corupţie. Modificările aduse Codului Penal nu aduc niciun tratament preferenţial pentru deputaţi şi senatori, care răspund în faţa legii la fel ca oricare alt cetăţean al României", i-a transmis Zgonea lui Băsescu.
El l-a asigurat pe şeful statului că la Camera Deputaţilor nu a existat niciodată intenţia de blocare sau tergiversare în vreun fel a activităţii autorităţii judecătoreşti.
"Mai mult, de la preluarea mandatului de Preşedinte al Camerei Deputaţilor, am dispus toate măsurile necesare pentru a asigura o cooperare eficientă şi transparentă între forul legislativ şi toate instituţiile statului, inclusiv autoritatea judecătorească. Toate solicitările au fost analizate şi soluţionate cu celeritate în conformitate cu legislaţia în vigoare şi potrivit atribuţiilor constituţionale pe care Camera Deputaţilor le are", se mai arată în scrisoarea menţionată.
Preşedintele Traian Băsescu le-a trimis, marţi, o scrisoare preşedinţilor Senatului şi Camerei, cărora le cere să identifice cele mai rapide căi pentru a permite instituţiilor statului, inclusiv autorităţii judecătoreşti să îşi desfăşoare activitatea în absenţa oricărei influenţe sau obstrucţii.
"În temeiul Art. 80 alin. (2) din Constituţia României, în calitate de Preşedinte al României şi în virtutea atribuţiei constituţionale de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, vă rog să identificaţi, cu respectarea legislaţiei şi a procedurilor parlamentare, cele mai rapide căi pentru a permite instituţiilor statului, inclusiv autorităţii judecătoreşti să îşi desfăşoare activitatea, în absenţa oricărei influenţe sau obstrucţii", scrie preşedintele Traian Băsescu în scrisoarea adresată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României.
Şeful statului precizează că a luat act de faptul că, în momentul de faţă, la Camera Deputaţilor se află în dezbatere Legea pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse (PLX 162/2013), ce a fost respinsă de Senat în data de 22 mai 2013.
"Cu ocazia votului final, îmi exprim convingerea că parlamentarii vor da dovadă de responsabilitate şi vor avea în vedere că o asemenea măsură nu este oportună, va decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupţiei, afectând încrederea în actul de justiţie", spune preşedintele Băsescu.
Traian Băsescu face referire în scrisoare şi la propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor (PLX 656/2013).
"Îmi permit să vă semnalez faptul că operarea unor modificări legislative prin care s-ar crea un tratament preferenţial senatorilor şi deputaţilor în raport cu ceilalţi demnitari ai statului, în materie de integritate şi incompatibilităţi, va afecta activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate şi se va răsfrânge negativ în procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin Mecanismul de Verificare şi Cooperare", scrie preşedintele în scrisoarea adresată preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Şeful statului menţionează faptul că Parlamentul a respins mai multe solicitări ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind încuviinţarea începerii urmăririi penale faţă de deputaţii (foşti miniştri) László Borbély şi Paul-Victor Dobre şi faţă de senatorul (fost ministru) Varujan Vosganian şi cererea Agenţiei Naţionale de Integritate privind încetarea mandatului senatorului Mora Ákos-Daniel.
"Orice încercare de blocare ori tergiversare a activităţii autorităţii judecătoreşti, în perspectiva noului raport de ţară (MCV), va conduce la neîndeplinirea de către România a condiţionalităţilor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", arată preşedintele Băsescu.
"Am convingerea că veţi depune toate diligenţele pentru consolidarea şi buna funcţionare a statului de drept", se mai arată în finalul scrisorii preşedintelui Traian Băsescu.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe