- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (10.05.2014, 21:16)
- Eliana Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zgonea: Situaţia din Ucraina, discutată la sesiunea Adunării Parlamentare a SEECP
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, sâmbătă, că la reuniunea Adunării Parlamentare SEECP, a cărei sesiune inaugurală are loc la Palatul Parlamentului în perioada 9-11 mai, va fi discutată şi situaţia din Ucraina şi cum poate ea afecta securitatea şi stabilitatea regiunii.
Urmărește
243 afișări
Valeriu Zgonea (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
"Sigur se va discuta această chestiune. Colegii din Republica Moldova sunt aici, toată delegaţia este. Vom discuta (...) despre situaţia din Ucraina şi despre cum poate ea afecta securitatea şi stabilitatea regiunii noastre şi, bineînţeles, care este măsura pe care noi trebuie să o luăm. Voi discuta cu preşedinţii delegaţiilor, opt dintre ei sunt preşedinţi de parlamente, să vedem care este cel mai important mesaj pe care putem să îl dăm mâine, la încheierea acestei sesiuni inaugurale", a spus el, răspunzând unei întrebări.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El a menţionat că, după Declaraţia inaugurală, se va discuta care este mesajul care trebuie dat pentru stabilitatea în regiune. "Pentru noi doi (Valeriu Zgonea şi Ilir Meta, preşedinte al Parlamentului R. Albania, care va prelua, din august, preşedinţia Adunării Parlamentare SEECP - n.r.) e mai simplu. Noi suntem state membre euro-atlantice, ştiţi care este mesajul nostru, este unul foarte dur, este unul nemulţumitor. Când este vorba despre o componentă parlamentară în zona Balcanilor trebuie să ne consultăm", a menţionat Zgonea.
"Noi susţinem acordul de asociere a Republicii Moldova, Tirana la fel, prim-ministrul Albaniei a venit aici şi a dat acest mesaj, Victor Ponta a dat acelaşi mesaj, ministrul de Externe al României susţine această chestiune. Suntem extrem de preocupaţi şi mesajul Parlamentului nostru l-aţi citit, atât în declaraţia comună cu a comisiilor de politică externă turcă şi poloneză, că noi considerăm Crimeea ca anexată ilegal şi nu recunoaştem acest lucru şi credem că procesul este acela care a fost în anii '90, că statele din zona Balcanilor şi din zona Europei de Est trebuie să rămână în graniţele stabilite prin înţelegerile internaţionale, că se încalcă dreptul internaţional şi că România condamnă cu fermitate acest lucru, a spus acesta.
Zgonea a precizat că el, împreună cu grupul de prietenie româno-american, va transmite un mesaj în următoarele zile, "unul care nu va fi pe placul celor care au făcut acest lucru".
"Eu cred că aceasta este voinţa noastră, a parlamentelor naţionale. Când este vorba despre cooperare în zona internaţională sau regională trebuie să întrebăm toţi actorii relevanţi", a adăugat Valeriu Zgonea.
În perioada 9-11 mai, are loc la Bucureşti, sesiunea inaugurală a Adunării Parlamentare a statelor participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud- Est (SEECP), forum din care fac parte Albania, Bulgaria, Grecia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, România, Serbia, Turcia, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, R. Moldova, Muntenegru şi Slovenia.
Lucrările sesiunii sunt prezidate de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, România deţinând preşedinţia în exerciţiu a SEECP până în iunie 2014.
În deschiderea lucrărilor, preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat importanţa dinamizării relaţiilor de cooperare între statele din Europa de Sud- Est, în contextul evoluţiilor din regiune.
"Ceea ce se întâmplă în aceste zile la Bucureşti reprezintă un moment istoric atât pentru România, cât şi pentru celelalte state din regiune. Ştim cu toţii că această zonă a Balcanilor a fost mereu frământată de tensiuni şi conflicte. Astăzi, este prima dată când toate cele 12 ţări din această regiune şi-au afirmat dorinţa fermă de a merge împreună pe acelaşi drum. Cel mai important mesaj pe care îl transmitem este că doar împreună putem să contribuim la progresul întregii regiuni. Doar împreună putem să promovăm interesului comun de consolidare a stabilităţii şi securităţii în Balcani şi să oferim o perspectivă europeană şi euro-atlantică pentru toate statele din Europa de Sud - Est. Putem spun că Bucureştiul este astăzi gazda primului Parlament al Balcanilor. O adunare parlamentară care va avea o angajare politică mai aprofundată şi o răspundere mai mare asupra cetăţenilor şi problemelor specifice din regiunea noastră. Iar pentru statele care nu sunt încă membre ale UE, prezenţa în acest format reprezintă o şansă extraordinară de a-şi îndeplini mai repede obiectivele de integrare europeană prin accelerarea alinierii la standardele şi valorile promovate de UE", a declarat Valeriu Zgonea.
La sesiunea inaugurală au participat de asemenea preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul de Externe.
În prima zi a sesiunii, au fost adoptate Raportul Grupului de lucru al dimensiunii parlamentare a SEECP şi Regulamentul SEECP.
Reuniunea, care se va încheia duminică, are ca temă generală de dezbateri "Viitorul rol al Adunării Parlamentare a SEECP în context european", la finalul acesteia urmând să fie adoptată o Declaraţie inaugurală.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10