Zgonea: Voi cere ca luni după-amiază comisiile să ia în dezbatere legea câinilor fără stăpân

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, vineri, că va cere Comisiilor de administraţie şi juridică să ia în dezbatere luni după-amiază proiectul de lege privind gestionarea câinilor fără stăpân cu decizia CC, astfel încât acesta să fie adoptat săptămâna viitoare de plen.

Urmărește
241 afișări
Imaginea articolului Zgonea: Voi cere ca luni după-amiază comisiile să ia în dezbatere legea câinilor fără stăpân

Valeriu Zgonea (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Voi cere ca luni după-amiază Comisiile de administraţie şi juridică să ia în dezbatere acest proiect de lege cu decizia Curţii Constituţionale şi să-l promovăm. Vreau ca săptămâna viitoare, aşa cum au spus şi Crin Antonescu şi Victor Ponta, acest proiect să fie promovat către Preşedinţie", a precizat Valeriu Zgonea.

El a adăugat ca speră ca în şedinţa de marţi sau miercuri să fie adoptată de plenul Camerei Deputaţilor acest proiect de lege.

Zgonea a spus că, după ce proiectul va fi trimis la preşedinte, acesta are termen 20 de zile să se exprime şi dacă-l promulgă atunci Guvernul trebuie să elaboreze normele de aplicare. "Eu aştept ca după ce adoptăm proiectul să-l trimitem preşedintelui României, care are 20 de zile timp să se exprime. Dacă-l promulgă, aşteptăm de la Guvern să facă normele de aplicare, astfel încât să nu mai existe vreun membru al administraţiei locale care să se trezească dimineaţa, după ce colectează taxe şi impozite şi a făcut trei fântâni faraonice şi şi-a îndatorat bugetul local, să arate cu degetul la Parlamentul României", a mai spus Zgonea.

El a arătat că nici Guvernul, nici Parlamentul nu sunt vinovaţi pentru că nu se aplică legea în România, arătând că în prezent există cadru legal pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

"Există un cadru legal, cine vrea să-l respecte îl respectă, cine nu vrea găseşte tot felul de motive şi tertipuri că nu există un cadru legal", a arătat Zgonea, adăugând că Parlamentul va lua o decizie în privinţa acestui proiect pe care fostele guvernări nu au fost în stare să-l promoveze, dar nu se poate spune că în România nu există un cadru legal.

El a mai spus că în acest moment autorităţile locale au instrumentele legale pentru câinii fără stăpân, dar există opinii diferite, unii vor într-un fel, iar alţii vor altfel.

Zgonea a mai spus că împreună cu colegii săi a contestat la CC proiectul aflat în Parlament deoarece a încercat să respecte normele europene în acest caz.

"Noi am încercat să upgradăm acest proiect la momentul respectiv într-o perspectivă europeană şi am contestat la CC pentru că eu şi colegii mei nu suntem de acord ca pentru un caz, cu durere şi tristeţe în suflet, să omorâm milioane de câini. Trebuie să găsim o soluţie pentru că astăzi se întâmplă cu câinii, mâine cu pisicile, poimâine se va întâmpla şi cu altceva şi o să găsim acele motive care mie mi se par puerile. La acest moment avem un caz grav, un copil care a fost sfâşiat datorită neatenţiei unor autorităţi locale, care vin şi dau vina pe Parlamentul României. Nu mi se pare corect, există şi resurse, plătim taxe şi impozite la fiecare primărie, au putere locală, au legi care prevăd ce se întâmplă cu câinii şi servicii pe care le plătim din bani publici să ia câinii de pe străzi", a mai spus Zgonea.

El a mai spus că la proiectul din Parlament pot fi modificate doar patru-cinci articole privind decizia Curţii Constituţionale şi se va stabili "când se eutanasiază câinii, cum se eutanasiază, când se sterilizează şi care sunt resursele".

Întrebat dacă este de acord cu referendumul local în Bucureşti pe această temă, el a spus că este o decizie pe care fiecare primar o are ca instrument şi el nu poate să comenteze, dar la referendum trebuie căutate şi rezultatele.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a arătat totodată că îi este greu să spună dacă este pentru sau contra eutanasierii câinilor fără stăpân. "Este foarte greu să spun aşa ceva. M-a emoţionat acest caz, dar nu mă voi sui ca anumiţi politicieni pe val, am copil de 6 ani şi un băiat de 15 ani, cresc câini de ani de zile, de 30 de ani. Celor pe care-i aduc de pe stradă nu le mai permit să facă pui, îi cresc la mine în curte şi nu le mai dau drumul pe străzi. Am cunoştinţe, în familie în ambele zone", a precizat Valeriu Zgonea, întrebat dacă este pro sau contra eutanasierii câinilor fără stăpân.

El a spus că trebuie luată o decizie cu celeritate în acest caz, astfel încât fiecare primar, administraţie locală să ştie care îi sunt atribuţiile, ce trebuie să facă, de unde găsesc resursele.

"Asta trebuie să decidem, nu să fii pro eutanasiere sau să fii anti eutanasiere", a adăugat Zgonea.

El a mai spus că nu pot fi distruşi toţi câinii din toată România doar din cauza lipsei de profesionalism "a unora care lucrează în administraţia locală a Bucureştiului".

"Cred că trebuie să luăm o decizie astfel încât să respectăm şi legea europeană, altfel mâine, poimâine o să începem să facem condamnările la moarte pentru persoane şi uităm că facem parte dintr-o structură europeană şi că avem nişte responsabilităţi", a mai spus Zgonea.

El a arătat că a fost emoţionat de drama copilului de patru ani care a murit, arătând că şi fiica sa de şase ani se joacă în parc.

"Eu discut cu soţia mea, nici nu vreau să mă gândesc. Şi fiica mea se duce în parc şi nu pot s-o stăpânesc să stea lângă mine, e un copil care are energie la vârsta asta şi fuge şi pleacă. Şi un bătrân poate fi muşcat, eu am fost muşcat de câini când eram mic, nu asta e o problemă, dar trebuie să găsim o soluţie", a menţionat Zgonea.

El a mai spus că şapte zile este un interval de timp suficient pentru fiecare om care vrea să adopte un câine prins de serviciul de ecarisaj şi că după acest termen câinii pot fi eutanasiaţi dacă nu sunt adoptaţi şi se încadrează în articolele proiectului de lege şi în normele de aplicare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici