Zi decisivă pentru România. Premierul se află la Bruxelles pentru a renegocia PNRR cu liderii europeni / Ciolacu a fost primit de preşedintele Consiliului European, Charles Michel

Premierul Marcel Ciolacu a fost primit, vineri, de preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Şeful Executivului de la Bucureşti se află la Bruxelles pentru a renegocia PNRR cu liderii europeni.

Urmărește
484 afișări
Imaginea articolului Zi decisivă pentru România. Premierul se află la Bruxelles pentru a renegocia PNRR cu liderii europeni / Ciolacu a fost primit de preşedintele Consiliului European, Charles Michel

Premierul Marcel Ciolacu, primit de preşedintele Consiliului European, Charles Michel

Marcel Ciolacu mai are programate şi alte întrevederi cu înalţi oficiali europeni. Este vorba despre preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, şi directorul general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force) din cadrul Comisiei Europene, Céline Gauer.

„România este stabilă politic şi economic, are a doua cea mai mare creştere economică între statele membre ale Uniunii Europene, puternic susţinută de investiţiile străine directe. Vom menţine dinamica economiei româneşti şi încrederea investitorilor prin reformele pe care le facem în domeniile esenţiale. Aceste reforme sunt asumate atât prin Programul de Guvernare, cât şi prin PNRR, ceea ce arată determinarea fermă a Guvernului României de a le implementa cu sprijinul partenerilor europeni şi în beneficiul României şi al românilor”, a afirmat joi premierul Marcel Ciolacu.

Politicienii români sunt la Comisia Europeană. Creşterea cotei standard de TVA şi eliminarea unor cote reduse sunt pe masa negocierilor cu Bruxellesul pentru reducerea deficitului bugetar al României

Cota medie de TVA din România este acum de 16%, existând în acest moment trei cote: standard de 19% şi cotele reduse de 9%, respectiv 5%. Orice creştere cu un punct procentual al acestei medii aduce în plus la buget circa 6 mld. lei (1,2 mld. euro), dar pentru consumatori generează creşteri de preţuri.

Majorarea TVA în România şi eliminarea unor cote reduse de TVA sunt pe masa negocierilor cu Bruxellesul, în contextul discuţiilor pentru reducerea deficitului bugetar al României.

Guvernul s-a dus cu o propunere de masuri care însumează 2,5% scădere de deficit, dar nu a fost crezut de Comisie si s-au cerut alte masuri, care cea mai clara ar fi creşterea de TVA. Comisia nu cere masuri clare, ci cere reducerea deficitului”, au spus surse politice, pentru ZF.

Comisia Europeană nu ar fi cerut clar o creştere de TVA, însă cere doar două cote de TVA, în loc de 3, câte sunt acum, conform aceloraşi surse.

Fiscaliştii şi analiştii financiari nu sunt însă surprinşi pentru că, aşa cum a arătat istoria recentă, modificarea TVA este cea mai la îndemână variantă pentru creşterea rapidă a veniturilor la buget, iar creşterea de TVA are efect imediat, ceea ce este o necesitate în acest an, dacă guvernul vrea să ajungă la un deficit mai mic decât a fost anul trecut, adică 5,7% din PIB.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici