Video Ziua Armatei Române | Defilări, expoziţii cu armament, ceremonii militare şi religioase, în toată ţara / Iohannis: Armata a avut un rol esenţial în consolidarea statului român modern şi identităţii naţiunii | GALERIE FOTO

Defilări, expoziţii cu armament, ceremonii militare şi religioase au loc în majoritatea judeţelor din ţară, de Ziua Armatei. În Bucureşti, momentul solemn a început la ora 15.00 când la Mormântul Ostaşului Necunoscut a avut loc o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane de flori, ceremonia de schimbare a gărzii la Mormânt şi depunerea jurământului militar de către studenţi şi cursanţi din instituţii militare de învăţământ. Şi-au anunţat prezenţa la eveniment preşedintele Klaus Iohannis, premierul Tudose şi ministrul Mihai Fifor. Echipajul Fregatei ”Regele Ferdinand”, aflat în misiune la sute de mile de ţară, a transmis camarazilor din Armata României un mesaj aniversar.

Urmărește
1687 afișări

Iohannis:Armata a avut un rol esenţial în consolidarea statului român modern şi identităţii naţiunii

Preşedintele Klaus Iohannis a elogiat, în discursul susţinut la ceremonia militară de la Mormântul Ostaşului Necunoscut, contribuţia armatei la consolidarea statului român modern şi a pledat pentru continua perfecţionare profesională a militarilor şi pentru înzestrarea cu echipament modern.

”Sărbătorim «Ziua Armatei României» într-un an cu o semnificaţie specială – împlinirea unui secol de la eroicele lupte de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, din vara anului 1917, un moment de referinţă al Primului Război Mondial, care a demonstrat determinarea şi puterea de sacrificiu a Armatei Române. În acelaşi timp, ne mai despart doar câteva luni de 2018, când vom celebra Centenarul făuririi României Mari, prin unirea Basarabiei, a Bucovinei şi, în final, a Transilvaniei cu patria mamă. Armata României este indisolubil legată de aceste repere simbolice ale istoriei noastre, prin rolul esenţial pe care l-a avut în consolidarea statului român modern şi a identităţii naţionale”, a afirmat Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei de celebrare a Zilei Armatei.

Preşedintele a apreciat că România se află astăzi într-un mediu internaţional complex, în care provocările şi ameninţările nu lipsesc, iar armata trebuie să fie pregătită corespunzător. ”Subliniez, din nou, necesitatea creării unei stări de echilibru între componenta de prevenire şi anticipare, pe de o parte, şi mecanismele de combatere a riscurilor şi ameninţărilor, pe de altă parte. Este, aşadar, cu atât mai important ca Armata României să aibă o coordonare optimă, iar militarii săi să atingă un nivel din ce în ce mai crescut de profesionalizare”, a spus Iohannis.

El a invocat acordul transpartinic privind alocarea către sectorul Apărării, timp de cel puţin 10 ani, a cel puţin 2% din PIB anual, dar a atras atenţia că aceşti bani trebuie cheltuiţi în mod responsabil. ”Aceste fonduri trebuie folosite în cel mai eficient mod, iar Guvernul, conducerea Ministerului Apărării Naţionale şi conducerea Armatei României au obligaţia de a-şi asuma cu toată seriozitatea această responsabilitate”, a afirmat şeful statului.

Acesta s-a referit şi la implementarea deciziilor luate la Summit-ul NATO de la varşovia. ”Vă felicit pentru constituirea Cadrului de Instruire Multinaţională Intensificată la Nivel Întrunit, care reprezintă, în fapt, o matrice de sincronizare a exerciţiilor desfăşurate pe teritoriul naţional şi care poate asigura cadrul necesar pentru instruirea forţelor aliate, cu accent pe cerinţele specifice regiunii noastre. Toate aceste măsuri sunt parte a setului de propuneri româneşti în cadrul Prezenţei Aliate Adaptate pe Flancul Estic al NATO, care este, în aprecierea noastră, la fel de importantă ca Prezenţa Aliată Consolidată de pe zona de nord a Flancului Estic”, le-a spus Iohannis militarilor prezenţi, adăugând că este nevoie ca în 2018 să fie atinsă capacitatea operaţională deplină a Brigăzii Multinaţionale de la Craiova, să fie creat cadrul pentru prezenţa sporită a NATO la Marea Neagră şi la intensificată cooperarea combinată aeriană.

”Armata este aidoma unui organism viu, într-un proces continuu de transformare şi adaptare la realităţile strategice ale unui mediu internaţional care evoluează constant. Prin urmare, trebuie să fim permanent preocupaţi de procesul de selecţie, educare şi pregătire a tuturor categoriilor de militari, pentru că resursa umană reprezintă valoarea supremă a armatei noastre (...) Militarilor care şi-au dedicat întreaga carieră acestei vocaţii trebuie să le oferim nu numai apreciere, dar şi condiţii optime de muncă şi de viaţă. Armata este una dintre instituţiile fundamentale ale statului, care contribuie în mod decisiv la credibilitatea şi prestigiul României în lume şi care se bucură de respectul şi încrederea cetăţenilor”, a conchis preşedintele Iohannis.

Cluj Napoca

Ziua Armatei Române a fost marcată, miercuri, la Cluj-Napoca, printr-o ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Glorie Ostaşului Român şi o defilare la care au participat militari al Diviziei 4 Infanteri ”Gemina”, jandarmi şi pompieri.

Militarii Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” au organizat, în faţa Monumentului Glorie Ostaşului Român din Cluj-Napoca, ceremonia militară de depunere de coroane, jerbe şi buchete de flori, fiind depuse flori din partea instituţiilor statului şi a unor asociaţii.

Detaşamentul de onoare, constituit din militari ai Regimentului 317 ISR ”Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene ”Andrei Mureşianu”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică ”Napoca”, Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive ”Vasile Danacu”, Grupării de Jandarmi Mobile Cluj, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Avram Iancu” Cluj şi Muzicii Militare din garnizoana Bistriţa, a defilat prin faţa Monumentului Glorie Ostaşului Român, în aplauzele celor peste 200 de persoane prezente, printre care şi copii.

Programul manifestărilor organizate la Cluj-Napoca pentru sărbătorirea Zilei Armatei Române cuprinde şi o expoziţie cu armament uşor şi greu de infanterie, tehnică de luptă antiaeriană, inclusiv rachete antiaeriene, materiale şi echipamente de alpinism, paraşutism, comunicaţii şi informatică, protecţie CBRN (chimică, bacteorologică, radiologică şi nucleară) în parcarea unui complex comercial.

Seara, de la ora 19, va avea loc solemnitatea retragerii cu torţe a militarilor din Piaţa Unirii până la comandamentul Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”.

Constanţa

La Constanţa, de Ziua Armatei României, Forţele Navale Române au organizat, miercuri, ceremonii militare şi religioase, expoziţii de tehnică şi echipamente militare, precum şi numeroase activităţi culturale în garnizoanele Constanţa, Mangalia, Brăila, Babadag şi Tulcea.

Ceremonia a avut loc la Monumentul Eroilor din Cimitirul Central, iar apoi, în Piaţa Ovidiu, a fost prezentată publicului şi o expoziţie de tehnică, armament şi echipamente militare din dotarea Forţelor Navale şi a Forţelor Terestre.

Tot la Constanţa, de la ora 12.00, la sediul Muzeului Militar Naţional ”Regele Ferdinand I” - filiala Constanţa, a fost organizat un eveniment special dedicat acestei sărbători. Se vor realiza reconstituiri de lupte din istoria antică şi din Primul Război Mondial, iar la final, în cadrul proiectului cultural cinematografic ”Puterea Memoriei” se va difuza filmul ”Triunghiul morţii” în regia lui Sergiu Nicolaescu.

La ora 19.00, marinarii militari se vor retrage cu torţe pe traseul Piaţa Ovidiu - Bulevardul Tomis - Prefectura Judeţului Constanţa.

Şi echipajul Fregatei ”Regele Ferdinand”, aflat în misiune la sute de mile de ţară, a sărbătorit Ziua Armatei României. Nava se află sub comanda Comandamentului Maritim Aliat al NATO (MARCOM) şi participă la Operaţia Sea Guardian în Marea Mediterană. Din gruparea navală, care operează la sud de Insula Cipru, mai fac parte şi fregatele Drazky (Bulgaria), Scirocco (Italia) şi Gelibolu (Turcia). Chiar dacă ritmul activităţilor executate de militarii de la bordul Fregatei ”Regele Ferdinand” este foarte intens, aceştia şi-au găsit timp pentru a transmite camarazilor din Armata României un mesaj aniversar de la peste 1.000 de kilometri distanţă de casă.

Bistriţa

La Bistriţa, peste 500 de elevi au participat la o expoziţie de tehnică militară, de echipamente şi armament folosite de militarii Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”. Expoziţia face parte din evenimentele dedicate Zilei Armatei Române şi a fost organizată în centrul istoric al municipiului Bistriţa, elevii având posibilitatea să viziteze maşinile de luptă şi să folosească echipamentele militare expuse pe pietonal.

Programul de Ziua Armatei a continuat cu un ceremonial militar şi religios, la Monumentul Eroilor din Piaţa ”Petru Rareş”. La eveniment au fost prezenţi, alături de autorităţi, sute de bistriţeni care au profitat de vremea bună şi au ieşit din case să îi vadă de militarii din Garnizoana Bistriţa.

După oficierea serviciului religios, autorităţile au depus, conform tradiţiei, o singură coroană de flori la Monumentul Eroilor, iar apoi bistriţenii au asistat la o paradă militară la care au participat aproximativ 100 de cadre.

Manifestările organizate în garnizoana Bistriţa se vor încheia cu Ceremonia de Retragere cu Torţe, eveniment programat să aibă loc între orele 19.00 – 20.00, pe un traseu ce include zona centrală a oraşului.

Povestea zilei de 25 octombrie

Ziua de 25 octombrie a fost declarată Ziua Armatei în 1959, Ministerul Apărării Naţionale organizând în acest an o serie de evenimente, cele mai importante având loc la Bucureşti şi la Carei.

Pe 25 octombrie 1944 armata română a eliberat oraşul Carei, ultima localitate din Transilvania de Nord eliberată de sub ocupaţia maghiară, începută pe 30 august 1940 prin Dictatul de la Viena. Eliberarea oraşului Carei a coincis cu ziua de naştere a regelui Mihai, acesta împlinind pe 25 octombrie 1944 vârsta de 23 de ani.

Ca sărbătoare oficială, celebrarea Zilei Armatei Române pe 25 octombrie a fost instituită în 1 octombrie 1959, prin decret al Marii Adunări Naţionale. La acea vreme purta numele de ”Ziua Forţelor Armate ale Republicii Populare Române” şi era denumită ca ”sărbătoare militară şi populară”.

Ca în fiecare an, o ceremonie militară a avut loc la ansamblul monumental ”Glorie Ostaşului Român” din Carei. Ceremonia a început la ora 11.30 şi au fost prezenţi premierul Mihai Tudose, ministrul Apărării Mihai Fifor şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Bucureşti

În Bucureşti, principalele evenimente au avut loc în Parcul Carol. Începând cu ora 11.00, militari din toate categoriile de forţe ale armatei prezintă elemente de tehnică şi echipament din dotare, fiind organizate ateliere de tir cu arcul şi de instrucţie pentru promovarea carierei militare, standuri de carte, fotografii cu specific militar din actualitate sau istorice. De asemenea, au loc demonstraţii de mânuire a armamentului, spectacole folclorice şi ale muzicilor de fanfară. Accesul publicului va fi liber.

Momentul solemn începe la ora 15.00 când la Mormântul Ostaşului Necunoscut vor avea loc o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane de flori, ceremonia de schimbare a gărzii la Mormânt şi depunerea jurământului militar de către studenţi şi cursanţi din instituţii militare de învăţământ. Şi-au anunţat prezenţa la eveniment preşedintele Klaus Iohannis, premierul Tudose şi ministrul Mihai Fifor.

De la ora ora 17.00, ministrul Apărării va participa la videoconferinţa cu militarii români aflaţi în teatrele de operaţii, iar de la ora 21.45, va asista la un concert al Muzicii Reprezentative a MApN, desfăşurat la Berăria H, din Parcul Herăstrău.

Începând cu ora 19.00, soldaţi ai Brigăzii de Gardă ”Mihai Viteazul” vor participa la tradiţionala retragere cu torţe pe traseul Mormântul Ostaşului Necunoscut – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul Brigăzii din bulevardul Timişoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici