Ziua Franţei, marcată la Bucureşti cu baloane şi steguleţe, dar şi de leşinul ambasadorului

Ziua Franţei a fost sărbătorită, marţi, la ambasada din Bucureşti, de peste 1.000 de invitaţi, într-o o ceremonie marcată de leşinul ambasadorului, dar şi de eforturile acestuia de a continua, jovial, petrecerea.

Urmărește
1015 afișări
Imaginea articolului Ziua Franţei, marcată la Bucureşti cu baloane şi steguleţe, dar şi de leşinul ambasadorului

Ziua Franţei, marcată la Bucureşti cu baloane şi steguleţe, dar şi de leşinul ambasadorului (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Pregătirile continuau în curtea ambasadei cu câteva zeci de minute înainte de începerea petrecerii. Au meritat însă, locaţia fiind pavoazată cu mii de steguleţe colorate, beculeţe, baloane şi flori.
Un cadru frumos, pregătit pentru cei peste 1.000 de invitaţi români, francezi şi străini care au asistat la eveniment.

Ambasadorul, însoţit de ataşatul pe Apărare, cel de Interne şi doi consilieri şi-a întâmpinat la venire oaspeţii. Au sosit, pe rând, Daniel Funeriu cu soţia şi fetiţa, Teodor Baconschi, Laura Kovesi, Sorina Plăcintă, Irinel Columbeanu, Răzvan Popescu, Adrian Cioroianu cu soţia, Gheorghe Ialomiţianu, ambasadori acreditaţi la Bucureşti, reprezentanţi ai Armatei, ai clerului, ai mediului de afaceri.

Au venit şi artişti, printre care maestrul Radu Beligan şi regizorul Corneliu Porumboiu, dar şi politicieni - Ion Iliescu, şi Victor Ciorbea.

Printre invitaţii de seamă s-au numărat premierul Emil Boc şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană cu soţia. Cei doi oficiali au fost alături de ambasador pe scena improvizată pentru discursuri, aflându-se la locul potrivit şi în momentul potrivit, deoarece l-au sprijinit pe ambasadorul Henri Paul, care a leşinat chiar în clipa în care anunţa că începe intonarea imnurilor celor două state.

Vizibil slăbit, ambasadorului i s-a făcut rău înclinându-se către partea dreaptă, unde se afla premierul Emil Boc, care l-a sprijinit. Henri Paul a fost ajutat şi de Mircea Geoană, din direcţia opusă. Şeful Guvernului de la Bucureşti s-a dovedit a fi "un şarmant" şi "foarte drăguţ", după cum a spus apoi Henri Paul.

După ce a băut un pahar de apă şi s-a recules câteva secunde, ambasadorul a insistat să continue ceremonia, subliniind de mai multe ori că totul este foarte bine.

Au urmat discursurile. Primul care a vorbit a fost însuşi Henri Paul, care s-a referit la relaţiile româno-franceze. "Adesea m-am întrebat, şi în special cu ocazia recentelor evenimente, în ce constă atracţia ciudată care uneşte Franţa şi România, şi din ce motive s-a format acest tandem, cu o vechime de peste 130 de ani", a spus el.

A urmat discursul lui Mircea Geoană. Îmbrăcat într-un costum bej, asortat cu pantofi din piele întoarsăm de aceeaşi culoare, preşedintele Senatului a vorbit cu vervă, în limba franceză, despre proiectul european, despre valorile iluminismului francez. A reamintit că la ceremonia de anul trecut s-a stârnit o furtună care a fost "un semn de la Dumnezeu", anunţând crizele din relaţia bilaterală care au urmat pe parcursul anului. Nu în ultimul rând, Geoană a glumit cu invitaţii în limba română: "Este zi de sărbătoare, este ziua Franţei, această mare naţiune a lumii. Este şi ziua mea. Vă mulţumesc că v-aţi strâns cu toţii cu această ocazie".

A venit apoi rândul lui Boc - tradiţional în costum negru, vorbind, în limba română despre "declaraţia franceză a drepturilor omului şi cetăţeanului adoptată în 1789, în august" şi care "reprezintă un moment de referinţă pentru toate documentele în materia drepturilor omului".

Premierul a vorbit şi despre parteneriatul strategic, dar şi despre relaţiile economice, încheindu-şi discursul cu urarea "Trăiască Franţa şi prietenia româno-franceză!".

Ambasada a organizat şi o petrecere de seară, cu concursuri de dans şi de pălării, pentru a marca Ziua Naţională. Este vorba despre o petrecere de culoare, cu tema "Copilăria", la care sunt invitaţi reprezentanţii comunităţii franceze din România - în total, câteva sute de persoane. Fiecare invitat a primit nasuri roşii din buret, s-au împărţit baloane iar un claun pe picioroange a întreţinut atmosfera.

Câştigătorii competiţiei de dansuri primesc drept cadou două bilete de avion Bucureşti-Paris şi retur. Câştigătorii concursului de pălării au ocazia de a face un test drive pe durata unui week-end cu un Renault Megane Coupe.

Material de Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici