Ziua în care liberalii s-au străduit să fugă de realitatea de la urne

Liderii liberali au evitat să dea ochii cu presa în cursul zilei de duminică la sediul central, iar după ora 21 au refuzat să accepte realitatea din exit poll-uri.

Urmărește
13137 afișări
Imaginea articolului Ziua în care liberalii s-au străduit să fugă de realitatea de la urne

Ziua în care liberalii s-au străduit să fugă de realitatea de la urne (Imagine: Mihai Dascalescu / Mediafax Foto)

Dacă în prima parte a zilei liberalii a fost optimişti văzând numărul mare de alegători care au mers la urne în mediul urban, începând cu ora 12:00 atmosfera în partid s-a tensionat de la oră la oră.

Fostul lider al vechiului PD-L Vasile Blaga a putut fi văzut intrând în sediul din Modrogan în jurul ore 13:00 şi părăsindu-l câteva ore mai târziu. Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, şi secretarul general al partidului, Ilie Bolojan, au ajuns la sediul PNL în jurul orei 15:00, când surse din PNL declarau pentru MEDIAFAX că partidul va obţine în cel mai bun caz un scor de aproximativ 25%.

“USR rupe în Bucureşti”, recunoşteau cu amărăciune liberalii, spunând resemnaţi: “acum mergem înainte”.

Rând pe rând la sediul partidului au venit candidaţi din Bucureşti – Hildegard Brandl, Florin Cîţu, Eugen Nicolăescu, dar şi liberali cu “state vechi de plata în PNL” precum Teodor Atanasiu şi Mihai Voicu. Alina Gorghiu şi Teodor Atanasiu putând fi văzuţi plimbându-se şi discutând între patru ochi în parcul Modrogan.

La sediul PNL din Modrogan rezultatele au fost aşteptate fără entuziasm.

Deşi decontarea votului de la alegeri era aşteptată în partid încă de la jumătatea campaniei electorale, liberalii s-au ferit să spună cine ar trebui să îşi asume dezastrul. După închiderea urnelor, preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a refuzat să recunoască eşecul, afirmând că “meciul se joacă încă” şi că cel târziu luni dimineaţă liberalii vor putea anunţa un rezultat bun.

Liberalii au sperat în zadar ca noaptea să aducă un alt rezultat.

La ora 23 se instalase panica - se vorbea despre faptul că partidul nu are mai mult de 7-8% în Capitală şi nu era sigur că obţine nici măcat trei deputaţi. La miezul nopţii liberalii estimau însă în jur de 11% în Bucureşti, scăpând practic de ruşinea unui scor cu o singură cifră.

În plus, ei erau îngrijoraţi că rândurile partidului s-ar putea subţia. Demisia conducerii rămânea însă la fel de incertă, fiind posibil ca liderii formaţiunii să rămână în funcţie până la congresul din 2017.

Responsabilul de campanie, Gheorghe Falcă, poate invoca circumstanţe atenuante - a făcut preinfarct în campanie şi ziua a trebuit să stea la spital.

Alina Gorghiu a declarat în ultima săptămână de campanie la Timişoara că “dacă majoritatea parlamentară care să dea premier în persoana lui Dacian Cioloş nu se face, răspunderea nu este doar a ei, ci va fi a tuturor din Biroul Politic Naţional şi a tuturor şefilor de filială care nu produc rezultatul la care s-au angajat”.

În luna octombrie ea era mai decisă însă să îşi asume un eventual eşec, acesta părând atunci mai puţin probabil.

"Eu îmi asum foarte clar o demisie dacă PNL nu va fi cel în jurul căruia se va face majoritatea parlamentară care să dea viitorul premier al României”, spunea ea în octombrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici