- Home
- Publicitate
- (13.02.2023, 12:45)
(P) Conservarea alimentelor prin congelare: cea mai sigură metodă să păstrezi alimentele pentru mai mult timp
Şase din zece gospodării au în prezent un congelator, fie că este vorba despre un frigider sau combină sau chiar o ladă frigorifică. Congelarea este o modalitate practică şi eficientă de conservare a alimentelor. Cu toate acestea, există anumite reguli care trebuie respectate. Nu toate alimentele pot fi congelate. Vă ghidăm cu privire la cel mai bun şi mai sigur mod de a vă depozita produsele în congelator sau lada frigorifică.
Urmărește
262 afișări
(P) Conservarea alimentelor prin congelare: cea mai sigură metodă să păstrezi alimentele pentru mai mult timp
Care este temperatura ideală pentru un congelator sau o ladă frigorifică?
Toate congelatoarele, indiferent de model, au un termostat reglabil. În principiu, temperatura ideală ar trebui să fie cuprinsă între -18°C şi -24°C. Cu toate acestea, în general, este recomandabil să setaţi temperatura congelatorului la -18°C. Acest lucru se datorează faptului că se păstrează calitatea produselor şi a vitaminelor acestora, precum şi pentru a evita consumul excesiv de energie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Importanţa clasei climatice
În plus faţă de temperatura congelatorului, este important să se ia în considerare şi clasa sa climatică. Aceasta indică temperaturile ambiante la care aparatul va funcţiona corect, permiţându-i să menţină o temperatură stabilă fără a provoca o explozie a consumului de energie electrică. Pentru a şti ce clasă climatică să alegeţi, trebuie să ţineţi cont de locul în care locuiţi, precum şi de temperatura camerei în care intenţionaţi să instalaţi congelatorul.
Care este diferenţa dintre congelare şi congelare?
În timp ce frigul este cea mai bună metodă de conservare a alimentelor, există diferite metode, şi anume congelarea şi congelarea adâncă.
Congelare
Procesul de congelare poate fi realizat cu un aparat casnic şi durează până la 24 de ore. Temperatura pentru congelator sau lada frigorifică trebuie să fie de cel puţin -18°C. Alimentele congelate pot fi apoi depozitate pentru o perioadă lungă de timp.
Opţiuni pentru a accelera congelarea
Pentru a accelera răcirea unor cantităţi mari de alimente, unele congelatoare oferă o opţiune de super-congelare. Acestea fiind spuse, este rar să puneţi un volum mare de produse la temperatura camerei în congelator, deoarece alimentele pe care le cumpăraţi sunt de obicei deja congelate. Prin urmare, această opţiune pare relativ superfluă, mai ales că duce la un consum mai mare de energie electrică.
Flash-freezing
Spre deosebire de congelare, flash-freezing este un proces industrial care accelerează procesul de răcire. În acest fel, produsele alimentare sunt răcite până la o temperatură minimă de -30°C într-un timp foarte scurt, ceea ce permite conservarea lor de la producţie până la consumul final. Aceasta cu condiţia ca lanţul frigorific să nu fie întrerupt în niciun moment.
Cum să păstraţi alimente în interiorul congelatorului?
La fel ca şi în cazul frigiderelor, congelatoarele utilizează diferite tehnologii de răcire, şi anume frigul static şi frigul ventilat, cunoscut şi sub numele de "no frost". Dar, spre deosebire de frigidere, temperatura din congelatoare rămâne relativ constantă şi uniformă. Prin urmare, nu există zone dedicate diferitelor alimente, ca în cazul frigiderelor. Cu toate acestea, este recomandabil să vă organizaţi congelatorul într-un mod practic. Acelaşi lucru se aplică şi în cazul în care aveţi o ladă frigorifică.
Dacă aveţi un congelator cu sertare, depozitaţi împreună alimente de acelaşi tip. Într-un sertar, grupaţi cărnurile împreună. Procedaţi la fel pentru peşte, legume şi deserturi.
În cazul în care aveţi o ladă frigorifică, sortaţi alimentele astfel încât produsele cele mai fragile şi cele cu cele mai vechi date de expirare să fie plasate deasupra. Ar putea fi util să faceţi o listă cu alimentele şi datele de expirare. Astfel, vă veţi asigura că nu deschideţi inutil congelatorul pentru perioade lungi de timp.
Cum să depozităm alimentele în siguranţă?
Nu recongelaţi niciodată un produs decongelat
Aceasta este una dintre regulile de bază. Pe produsele congelate trebuie să fie inscripţionată menţiunea "A nu se recongela după dezgheţare". Motivul: întreruperea lanţului frigorific favorizează dezvoltarea unor bacterii precum salmonella, listeria sau stafilococul auriu, care pot duce la intoxicaţii alimentare şi pot provoca complicaţii grave la femeile însărcinate.
Congelează numai la temperatura camerei
Înainte de a congela orice aliment, asiguraţi-vă că este la temperatura camerei. În acest fel, produsele dvs. vor ajunge mai repede la temperatura dorită, dar va contribui şi la menţinerea unei temperaturi constante în interiorul congelatorului, evitându-se astfel şocurile termice. Reţineţi că o variaţie mai mică a temperaturii înseamnă şi un consum mai mic de energie.
Îngheţaţi cât mai curând posibil
Când ajungeţi acasă de la supermarket, nu aşteptaţi să puneţi produsele în congelator. Puneţi-le deoparte mai întâi. Şi, deşi mulţi oameni au tendinţa de a îngheţa produsele pe măsură ce se apropie data de expirare, aceasta este o idee proastă. Deşi congelarea opreşte temporar dezvoltarea microorganismelor, nu opreşte dezvoltarea bacteriilor sau deteriorarea alimentelor după ce acestea sunt decongelate. Un aliment care este pe cale să expire atunci când este congelat va fi la fel de rău atunci când vă decideţi să îl consumaţi.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe