- Home
- Publicitate
- (13.02.2023, 12:45)
(P) Conservarea alimentelor prin congelare: cea mai sigură metodă să păstrezi alimentele pentru mai mult timp
Şase din zece gospodării au în prezent un congelator, fie că este vorba despre un frigider sau combină sau chiar o ladă frigorifică. Congelarea este o modalitate practică şi eficientă de conservare a alimentelor. Cu toate acestea, există anumite reguli care trebuie respectate. Nu toate alimentele pot fi congelate. Vă ghidăm cu privire la cel mai bun şi mai sigur mod de a vă depozita produsele în congelator sau lada frigorifică.
Urmărește
271 afișări
(P) Conservarea alimentelor prin congelare: cea mai sigură metodă să păstrezi alimentele pentru mai mult timp
Care este temperatura ideală pentru un congelator sau o ladă frigorifică?
Toate congelatoarele, indiferent de model, au un termostat reglabil. În principiu, temperatura ideală ar trebui să fie cuprinsă între -18°C şi -24°C. Cu toate acestea, în general, este recomandabil să setaţi temperatura congelatorului la -18°C. Acest lucru se datorează faptului că se păstrează calitatea produselor şi a vitaminelor acestora, precum şi pentru a evita consumul excesiv de energie.
Importanţa clasei climatice
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
-
Zelenski afirmă că Ucraina nu va recunoaşte niciodată teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei ca parte a Rusiei
În plus faţă de temperatura congelatorului, este important să se ia în considerare şi clasa sa climatică. Aceasta indică temperaturile ambiante la care aparatul va funcţiona corect, permiţându-i să menţină o temperatură stabilă fără a provoca o explozie a consumului de energie electrică. Pentru a şti ce clasă climatică să alegeţi, trebuie să ţineţi cont de locul în care locuiţi, precum şi de temperatura camerei în care intenţionaţi să instalaţi congelatorul.
Care este diferenţa dintre congelare şi congelare?
În timp ce frigul este cea mai bună metodă de conservare a alimentelor, există diferite metode, şi anume congelarea şi congelarea adâncă.
Congelare
Procesul de congelare poate fi realizat cu un aparat casnic şi durează până la 24 de ore. Temperatura pentru congelator sau lada frigorifică trebuie să fie de cel puţin -18°C. Alimentele congelate pot fi apoi depozitate pentru o perioadă lungă de timp.
Opţiuni pentru a accelera congelarea
Pentru a accelera răcirea unor cantităţi mari de alimente, unele congelatoare oferă o opţiune de super-congelare. Acestea fiind spuse, este rar să puneţi un volum mare de produse la temperatura camerei în congelator, deoarece alimentele pe care le cumpăraţi sunt de obicei deja congelate. Prin urmare, această opţiune pare relativ superfluă, mai ales că duce la un consum mai mare de energie electrică.
Flash-freezing
Spre deosebire de congelare, flash-freezing este un proces industrial care accelerează procesul de răcire. În acest fel, produsele alimentare sunt răcite până la o temperatură minimă de -30°C într-un timp foarte scurt, ceea ce permite conservarea lor de la producţie până la consumul final. Aceasta cu condiţia ca lanţul frigorific să nu fie întrerupt în niciun moment.
Cum să păstraţi alimente în interiorul congelatorului?
La fel ca şi în cazul frigiderelor, congelatoarele utilizează diferite tehnologii de răcire, şi anume frigul static şi frigul ventilat, cunoscut şi sub numele de "no frost". Dar, spre deosebire de frigidere, temperatura din congelatoare rămâne relativ constantă şi uniformă. Prin urmare, nu există zone dedicate diferitelor alimente, ca în cazul frigiderelor. Cu toate acestea, este recomandabil să vă organizaţi congelatorul într-un mod practic. Acelaşi lucru se aplică şi în cazul în care aveţi o ladă frigorifică.
Dacă aveţi un congelator cu sertare, depozitaţi împreună alimente de acelaşi tip. Într-un sertar, grupaţi cărnurile împreună. Procedaţi la fel pentru peşte, legume şi deserturi.
În cazul în care aveţi o ladă frigorifică, sortaţi alimentele astfel încât produsele cele mai fragile şi cele cu cele mai vechi date de expirare să fie plasate deasupra. Ar putea fi util să faceţi o listă cu alimentele şi datele de expirare. Astfel, vă veţi asigura că nu deschideţi inutil congelatorul pentru perioade lungi de timp.
Cum să depozităm alimentele în siguranţă?
Nu recongelaţi niciodată un produs decongelat
Aceasta este una dintre regulile de bază. Pe produsele congelate trebuie să fie inscripţionată menţiunea "A nu se recongela după dezgheţare". Motivul: întreruperea lanţului frigorific favorizează dezvoltarea unor bacterii precum salmonella, listeria sau stafilococul auriu, care pot duce la intoxicaţii alimentare şi pot provoca complicaţii grave la femeile însărcinate.
Congelează numai la temperatura camerei
Înainte de a congela orice aliment, asiguraţi-vă că este la temperatura camerei. În acest fel, produsele dvs. vor ajunge mai repede la temperatura dorită, dar va contribui şi la menţinerea unei temperaturi constante în interiorul congelatorului, evitându-se astfel şocurile termice. Reţineţi că o variaţie mai mică a temperaturii înseamnă şi un consum mai mic de energie.
Îngheţaţi cât mai curând posibil
Când ajungeţi acasă de la supermarket, nu aşteptaţi să puneţi produsele în congelator. Puneţi-le deoparte mai întâi. Şi, deşi mulţi oameni au tendinţa de a îngheţa produsele pe măsură ce se apropie data de expirare, aceasta este o idee proastă. Deşi congelarea opreşte temporar dezvoltarea microorganismelor, nu opreşte dezvoltarea bacteriilor sau deteriorarea alimentelor după ce acestea sunt decongelate. Un aliment care este pe cale să expire atunci când este congelat va fi la fel de rău atunci când vă decideţi să îl consumaţi.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe