(P) Cum putem ameliora simptomele de raceala si gripa?

Urmărește
1009 afișări
Imaginea articolului (P) Cum putem ameliora simptomele de raceala si gripa?

(P) Cum putem ameliora simptomele de raceala si gripa?

Exista numeroase combinatii de substante active pentru tratarea celor mai frecvente simptome asociate cu gripa si raceala: febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, durere in gat, congestie nazala, sinuzite, rinosinuzite. Una dintre acestea o reprezinta si combinatia de ibuprofen si clorhidrat de pseudoefedrină.

Ibuprofenul este medicamentul încadrat în clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), cu efect analgezic, antipiretic şi, în doze mari, antiinflamator.  Având acţiuni multiple, este folosit pentru a ameliora simptomele de artrită, febra, simptomele din raceala si gripa, crampele menstruale şi alte tipuri de durere.

Singur, sau in combinatie cu alte substante active, ibuprofenul se găseşte într-o gamă largă de produse farmaceutice, printre acestea enumerandu-se si produsele pentru raceala si gripa.

Clorhidratul de pseudoefedrină este utilizat pe scară largă ca decongestionant oral administrat pentru tratamentul congestiei nazale asociate cu răceala sau alergiile. Acesta determină vasoconstricţie locală avand un efect decongestionant nazal şi de drenaj sinusal.

Cum acţionează ibuprofenul în răceală?

Mecanismul său de acţiune implică inhibiţia enzimei ciclooxigenază, responsabilă de producerea mediatorilor inflamatori (prostaglandinelor). Drept urmare, inhibă inflamaţia.

Răcelile sunt afecţiuni extrem de comune. În medie, adulţii se confruntă cu acestea de 2-4 ori pe an, deoarece pot să fie cauzate de diverse virusuri (dacă ai o răceală cauzată de un anume virus nu înseamnă că vei dobândi imunitate faţă de celelalte virusuri). Răcelile dispar de la sine în decurs de 1-2 săptămâni şi nu necesită tratament medical specific; însă, simptomele care le caracterizează, precum rinoreea (secreţie nazală), tusea şi durerile de cap pot să fie deranjante. Niciunul dintre tratamentele disponibile nu poate scurta durata unei răceli, iar antibioticele nu ajută deoarece acţiunea lor este îndreptată exclusiv împotriva bacteriilor (în plus, aceste medicamente pot să aibă şi multe reacţii adverse, prin urmare trebuie folosite doar în infecţii de cauză bacteriană şi doar la recomandarea medicului).

Analgezicele precum ibuprofenul pot ameliora simptome precum durerea de cap, de ureche sau durerile articulare/musculare, şi pot reduce febra.

Care este modul corect de administrare pentru ibuprofen?

Administrarea ibuprofenului in doza potrivită reprezintă un aspect important din terapie deoarece previne sau reduce apariţia eventualelor reacţii adverse.

Asigură-te întotdeauna că îl foloseşti după cum se specifică pe prospectul medicamentului sau pe reţeta medicului.

Doza uzuală pentru durere în cazul adulţilor este cuprinsă între 200-400 mg, cu administrare orală, la interval de 4-6 ore. Doza maximă pe zi (interval de 24 de ore) este de 1200 mg.

În cazul copiilor dozajul se stabileşte în funcţie de greutatea corporală, nu de vârstă, iar administrarea trebuie realizată la un interval de 4-6 ore, în funcţie de recomandarea medicului. Doza maximă unică este de 400 mg, iar doza maximă zilnică de ibuprofen este de 40 mg/kg corp/zi. Copiii cu vârsta mai mică de 6 luni nu trebuie să primească ibuprofen decât la recomandarea medicului. În situaţiile în care nu se cunoaşte greutatea exactă a copilului se poate apela la îndrumarul pe vârste prezentat în prospectul medicamentului.

O administrare corectă va conduce la ameliorarea simptomelor în decurs de 20-30 de minute. Este important să existe o pauză de 4-6 ore între administrări, iar administrarea medicamentului să aibă loc după masă.

Sfaturi importante

Atunci când achiziţionezi un medicament care conţine ibuprofen citeşte cu atenţie prospectul, mai ales că multe medicamente destinate răcelii conţin ibuprofen (pentru a evita supradozajul). Urmăreşte ingredientele active din compoziţie, precum şi modul corect de administrare. În cazul în care suferi de afecţiuni cronice, urmezi un tratament pentru alte afecţiuni concomitent cu administrarea de ibuprofen, ai alergie la medicamente sau ai nelămuriri cu privire la administrarea de ibuprofen, trebuie să ceri sfatul medicului sau farmacistului. Dacă observi că simptomele de răceală nu se ameliorează este important să beneficiezi de un consult medical de specialitate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici