Cetatea Morţilor

Turistul care aleargă grăbit pe drumul spre Litoral vede în Hârşova doar un orăşel prăfuit, în care timpul însuşi pare să fi murit, răpus de plictiseală. Pentru arheologi însă, aici este "El Dorado", un ţinut fabulos ale cărui comori ascunse adânc sub pământ nu sunt niscai tone de metale preţioase, ci relicvele rămase de pe urma a şapte milenii de civilizaţie.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Cetatea Morţilor

Cetatea Morţilor

La Hârşova, localnicii de astăzi calcă neştiutori peste un al doilea oraş. Un oraş subteran, populat cu umbrele tainice ale unor timpuri de mult apuse. Umbre care, pentru ochii pregătiţi să le vadă, sunt la fel de vii ca oamenii care trăiesc sus, la lumina zilei. "Cetatea Morţilor", ascunsă în malul Dunării, este o aşezare cosmopolită, cu "locuitori" de toate neamurile care, după ce au roit câteva mii de ani prin lume, s-au aşezat aici ca să-şi petreacă restul eternităţii. "Obiectivul" cel mai vizibil este Carsium, o cetate impresionantă care, înălţată fiind de romani în primele decenii ale erei noastre, a "funcţionat" aproape neîntrerupt până în 1829. Restul vestigiilor sunt încă sub pământ, unde "hibernează" discret, aşteptând ca arheologii să le readucă la viaţă. Sunt urmele nenumăratelor culturi şi civilizaţii care s-au perindat pe aici de la începutul lumii până aproape de zilele noastre. Spectaculosul patrimoniu subteran este completat de câteva cimitire străvechi, ai căror "locatari" le-au ocupat rând pe rând în ultimii 3.800 de ani. Dintre toate aceste comori arheologice, "perla coroanei" este însă "Tell"- ul neolitic: o colină artificială ridicată în timp, un soi de "sandviş" imens format prin acumularea ruinelor rămase de pe urma unor aşezări umane străvechi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici