Directorii - milionari din umbra fabricilor socialiste

O noua clasa de milionari a aparut in ultimii ani din randul fostilor directori ai mamutilor industriali din epoca lui Ceausescu, care s-au imbogatit din vanzarea pachetelor de actiuni pe care le detineau.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Directorii - milionari din umbra fabricilor socialiste

Directorii - milionari din umbra fabricilor socialiste

Asaltul investitorilor straini, financiari sau strategici, asupra fabricilor de BCA, de ciment, de ulei sau asupra industriei grele a lasat in urma o clasa noua de milionari. Macon Deva, Ceramica Iasi sau Romcif Fieni au produs milionari in euro de talia lui Constantin Tanasie, care a incasat peste 30 mil. euro de la germanii de la Heidelberg Cement, sau Liviu Cucu, care a castigat peste 3,5 mil. euro din vanzarea actiunilor catre fondul de investitii Polish Enterprise Investors. Printre cei mai recenti milionari se numara iesenii Adrian Tarciniu si Corneliu Lucaci, care au incasat, fiecare, peste doua milioane de euro, potrivit estimarilor Business Standard. Numarul milionarilor este in crestere, avand in vedere ca si alte companii, precum Cominco, Turbomecanica sau Argus starnesc interesul investitorilor straini. Cei mai multi dintre cei care si-au incasat milioanele de euro de la cumparatorii straini s-au retras din atentia opiniei publice, ocupandu-se discret de plasarea banilor in diverse afaceri. Ei au preluat aceste fabrici mai ales prin intermediul privatizarii de tip MEBO (cumpararea actiunilor de catre management si angajati - n.r.). “Firmele de constructii aveau foarte multi angajati, iar disiparea proprietatii asupra companiei a dus firesc la o tendinta de atomizare a acestor pachete. Directorii au fost cei care au impartit actiunile si cei care stiau ce reprezinta. Au cumparat masiv, pentru a putea avea politici coerente”, a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici